Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu basın mensuplarıyla biraraya geldi. Toplantıda Rektör Döğeroğlu'na Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Şenyel ve Prof. Dr. Gürsoy Arslan, Eskişehir Teknik Üniversitesi Araştırma ve Lisansüstü Süreçler Direktörü Prof. Dr. Servet Turan, Eskişehir Teknik Üniversitesi Öğrenci Dekanı Prof. Dr. Müfide Banar, Eskişehir Teknik Üniversitesi Kurumsal İletişim Birimi Müdürü Öğr. Gör. Dr. Okan Aksu da eşlik etti. Üniversitenin kurumsal duruşu, hedefleri ve projeleri hakkında bilgi veren Döğeroğlu, 'Öncelikle öğrenci merkezli bir eğitim anlayışımız var. Eğitim öğretim süreçlerimizde bu konu üzerine yapılandırmaya çalışıyoruz. Araştırma odaklı bir üniversite olmak hedefimiz. Politikalarımızda özellikle çıktı ve performans vurgusunu hep ön planda tutuyoruz. Hesap verebilirlik ve şeffaflığı da ajandamızın birinci sırasında yapılandırıyoruz. Kalite güvence sistemi bizim üniversitemiz için olmazsa olmaz hususların en başında. İnsan kaynaklarımızı etkin verimli kullanma ve bunların özellikle sürekli gelişimini sağlayacak yönde birtakım hazırlıklarımız var. İç ve dış paydaşlarımızı kurumumuzun bir parçası olarak görmek istiyoruz. Bununla birlikte uluslararası ilişkilerimizde de hedef odaklı bir şekilde yürüme yaklaşımız da söz konusu' diye konuştu.
KATILIMCI YAKLAŞIM
'Kurumsal kimliğimizi oluşturmak ve kurumsal performansımızı özellikle katılımcı bir yaklaşımla yönetmek ve bu kapsamda da hesap verebilirliği ve şeffaflığı da ön planda tutmak istiyoruz' diyen Döğeroğlu, 'Bunları yerine getirebilmek için kurumun organizasyon yapısını bir şekilde sanal yapılarımızla destekleme konusunda bir adımımız oldu. Özellikle öğrenci dekanlığı yapısını oluşturduk. Bu bütün üniversitelerde olan bir yapı değil aslında. Bu yapı tüm akademik birimlerimizle iletişim halinde çalışmalarını sürdüren bir yapımız. Direkt rektörlüğümüze bağlı. Aday öğrencilerden başlayarak, okumakta olan öğrencilerimizin her türlü kariyer planlaması her türlü hayata onları hazırlayacak desteği vermeye gayret eden bir birimimiz. Diğer ikinci yapı araştırma ve lisansüstü süreçler direktörlüğümüz. Aslında araştırmayı biz insan kaynağıyla yürütüyoruz. Bu kapsamda da lisan öğrencilerimizden başlayarak özellikle yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz bu sürecin önemli parçaları' şeklinde konuştu.
13 BİN ÖĞRENCİ VAR
Şu an 13 binin üzerinde öğrencileri olduğunu söyleyen Döğeroğlu, 'Bu öğrenci sayımızın yüzde 20'si lisansüstü programlarında kayıtlı. Biz bu sayıyı araştırma üniversitesi olabilmenin getirdiği zorunluluk olarak geçen yıl yüzde 15'ler civarındaydı, bu yıla yüzde 20'si lisansüstü öğrenci olarak başlıyoruz. Önümüzdeki yıl yüzde 30'lara getireceğiz. Üçünü kurduğumuz yapı dış danışma kurulu oldu. Politika ve istişare kurullarını oluşturduk. Bu kurullarımızda 8-10 hocamız yer alıyor. Daha önce üniversitemizde yöneticilik yapmış hocalarımızı da bu kurullara davet ettik. Diğer bir yapı ise lisansüstü eğitim enstitüsü' ifadelerini kullandı.
YENİ BÖLÜMLER AÇILIYOR
Üniversitede açılan ve açılması planlanan yeni programlardan bahseden Döğeroğlu, 'Raylı sistemlerle ilgili özellikle. Ayrıca disiplinler arası yüksek lisans ve doktora programları. Öğrenci sayınızı artırmanın yolu sadece mevcut programlara öğrenci çekmek değil yeni programlar da açmak çok önemli. İnsansız hava aracı teknolojileri ve operasyonları bölümü Türkiye'de iki üniversitede açıldı. Önümüzdeki yıl öğrenci alıyor olacağız. Müfredatımız hazır' dedi.
15 YILLIK GELİŞİM PROGRAMI
Kampus için hazırladıkları on beş yıllık gelişim programını anlatan Döğeroğlu, 'Muazzam bir alt yapı ve donanım var. Yeni değil yeniden yapılanan bir üniversiteyiz. on beş yıllık gelişim programında bu kampusu bir eko kampus ve sürdürülebilir kampus olarak yapılandırmak istiyoruz. Hem sıfır atık projesi hem geri dönüşüm projesi için atık yönetimi ile ilgili çalışmalar da tamamlandı. Üç dönem halinde planladık gelişim programını. Birinci etap 2019-2020, ikinci etap 2021-2027, üçüncü etap da 2027-2035 yıllarını kapsıyor. burada özellikle kampus alanında öngörülen yeni yapılarla ilgili. Bir kütüphane, bir öğrenci merkezi, yeni bir rektörlük binası, tüm üniversiteye hizmet edecek yapıları önceliğe alacağız. Kampus içi ulaşım özellikle bisikletli ulaşım, belki kampus içine raylı sistem olabilir. Yeşil alanları artırma önceliğimiz arasında. Bir çarşı, KYK'nın başlattığı 1500 kişilik bir erkek yurdu var, yine kız öğrenci yurdu aynı şekilde. Diğer iki üniversiteye oranla şehir merkezine daha uzak. Bizler öğrencinin yaşam alanlarını artıracak çalışmalar yapacağız' diye konuştu.
TÜRKİYE 157.'Sİ ESTÜ'DE
ESTÜ'nün bu yıl pilotaj bölümüne sayısal Türkiye 157.'sini aldığına dikkat çeken Döğeroğlu, 'Eskişehir tercih edilme konusunda ön sıralarda geliyor. Öğrencilerin kayıt aşamasında tercih nedenlerini sorduğumuzda şehir birinci sırada geliyor genelde. İsim değişikliği acaba üniversite tercihi sırasında bir sıkıntı ya da gerilemeye neden olur mu diye endişemiz vardı. Bunun önüne geçmek adına tanırıma önem verdik. Tercih edilme konusunda herhangi bir geriye dönüş olmadı. Hatta çok sayıda bölümümüz ve programımızın taban puanlarında da artışlar oldu. Pilotaj bölümü sayısal Türkiye 157.'sini aldı ve geçen yıl 7 binde kapanan üst sınır bu yıl 6 binde kapandı. Bazı bölümlerin puanlarında gerileme var ama bu tüm Türkiye'de olan bir durum. Mesela inşaat sektöründeki durum öğrencilerin inşaat mühendisliği programını seçmeleri için olumsuz bir etki yarattı. Ama bilgisayar mühendisliği tüm Türkiye'de olduğu gibi bizim üniversitemizde de en yüksek taban puanla öğrenci alan bölümlerimizin arasında. Tercih edilme düzeyi konusunda oldukça iyi bir durumdayız. Bunda kentin avantajı da son derece büyük hiç kuşkusuz' ifadelerini kullandı.
TRAMVAY VE BİSİKLET YOLU
Anadolu ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ne tramvayla ulaşım olduğunu, ilerleyen dönemde ESTÜ'ye de tramvayla ulaşımın sağlanmasının çok güzel olabileceğini belirten Döğeroğlu, 'Tramvay belirli bir noktaya geldi. Bundan sonraki aşamada ilerlemesi umudumuz. 10 bin kişi bu kampusta yaşıyor. Yüzde 50 artış bekliyoruz ileriki dönemde. Şu anda ulaşım problemi var mı? Evet. Ama bir şekilde çözmeye gayret ediyoruz. Tramvay buraya kadar gelirse çok daha rahatlatır. Çünkü kreş, ilkokul ve ortaokul projesi var bu kampus için. Bu yapılar da gelirse daha farklı bir çevresi olacaktır kampusun. Olmasını ümit ediyoruz ama çok yakın zamanda tramvay gelecek gibi durmuyor. Yurtlar olduğunda burada yaşayacak öğrenciler de olacak. Tramvay, bisiklet yolu gelirse çok daha rahatlatacak' dedi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim