Marketlerdeki fiyatıyla el yakan ıspanak, çiftçileri bu yıl hüsrana uğrattı. Birçok markette 4-5 liraya satılan ıspanağı üretici satacak pazar bulamıyor. Durum böyle olunca da onlarca çiftçi, tarlalarını yeni sezona hazırlamakta kullandıkları traktörlerini bu defa ıspanakları toprağa gömmek için kullandı. Yaklaşık 400 dönüm ıspanak traktörler ile sürülerek toprağa karıştı.
PLANSIZ ÜRETİM
Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, planlı üretim ve planlı pazar anlayışına geçilmesi gerektiğini ifade etti. Ispanak başta olmak üzere kuru soğan gibi mahsullerin de üreticinin elinde kaldığını vurgulayan Buluşan, 'Üretim sezonu başladı. Fazla üretim, tüketimin az olması, plansız bir üretim sistemiyle yapılan üretim, hava şartlarını da eklediğimizde bir anda mahsulün büyümesi ve pazarın olmaması en büyük sıkıntımız. Fiyatlara baktığımızda ıspanak pazarda 2-3 liradan satılmaya devam ediyor ama maalesef üretim alanlarında ıspanaklar kuru soğan da dahil olmak üzere buna benzer bütün ürünler üreticinin elinde kaldı diyebiliriz. Bir ay önce ıspanağın fiyatının uçuk rakamlarda olması, 5-10 lira arasında olması üretim yapılmaması gibi sıkıntılar doğurdu' dedi.

MALİYETİ KARŞILAMADI
İstanbul gibi büyük şehirlerde bile ürünlerine alıcı bulamadıklarını vurgulayan Başkan Buluşan, 'Tarım Bakanlığımızın bir politikası olmalı. En büyük sıkıntımız pazar bulamamak. Biz kendi imkanlarımızla bu ürünü İstanbul'a gönderiyoruz. İstanbul'da komisyoncular tarafından satılıyor. Onlar da satamadıklarını, alıcı olmadığını ve müşteri olmadığını söylüyorlar. Bugün 1 liraya ıspanaklar satılamadı. Maliyet, masraf açısından baktığımız zaman ıspanağın dönümünün maliyeti bin lira. Şu anda 1 lirayı bırakın 50 kuruşa alabilecek imkanımız yok. Çünkü bir taraftan sürme bir taraftan da maliyetlerin altında kalınıyor' diye konuştu.

TARLADA ZOR DURUYORUZ
Son olarak üreticilerin tarlada zor durduğunu belirten Başkan Buluşan şunları söyledi: 'Geçtiğimiz günlerde bizim genel başkanımız üreticiyi tarlada zor tutuyoruz dedi. Hakikaten tarlada zor duruyoruz. Üreticinin tarladan çıkmaması için bir an evvel planlı üretim ve planlı pazara geçmeliyiz. Biz kendi başımıza ıspanak ekmemeliyiz. Yani bilinçsiz ve pazarsız bir ıspanak ekimi yapmamalıyız. Şu anda benim süreceğim alan 10 dönüm ama aşağı yukarı 15 gündür Sakintepe bölgemizde 300-400 dönüm ıspanak sürüldü. Bunun hemen arkasından marul cinsleri geliyor. Onların da şu anda fiyatının yüzde 30-40 düştüğü söyleniyor. Yüzde 30-40 düştü denilen ürün bizde yüzde 100 düşüyor.' İHA

BURUK SEVİNÇ
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yağlı tohumlu bitkiler destek ödemelerinin yapılacağını duyurarak çiftçiye bayram öncesi müjde verdi. Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan da bu desteğin 2018 yılına ait olduğunu belirterek 'Destek üreticiye teşvik gibi ilk başta olmalı' dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yağlı tohum destek fark ödemelerinin yüzde 70'inin dün akşam 19.00'dan başlayarak çiftçinin hesabına geçeceğini açıkladı. Böylelikle 170 bin çiftçiye 2 milyar lira ödeme yapılmış olacak. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, 'Tabi ki destek çok güzel, çok önemli bir şey. Çünkü üretim devamlı destek isteyen bir konudur. Ayçiçeğinde dönümde 23 lira, kiloda da 40 kuruş gibi bir destek var. Tabi bu üreticimiz için yeterli mi? Üretimi daha büyütmemiz için, üreticimizin kazanması için bunlar yeterli değil. Üreticimize bizim destekten ziyade önünü açacak, pazarı bulacak, bugün ayçiçeği olsun, mısır olsun hangi ürünümüz olursa olsun bunların hepsi maliyetli olan, bundan dolayı desteğe çok ihtiyaç var' dedi. Bu desteğin 2018 yılına ait olduğunu vurgulayan buluşan, 'Bu destek üreticiye teşvik gibi ilk başta olmalı. Üretici hangi ürünü ekecekse ilk başta teşvik amaçlı destek vermeliyiz. İkincisi satış garantisi vermeliyiz. Yani bir satış pazarımız olsa desteğe ihtiyacımız yok. Bizim sattığımız bir ürünün sattıktan sonraki fiyatını görüyoruz neredeyse iki misline çıkıyor. Bundan dolayı biz destekten ziyade, ürün planlamasıyla Pazar istiyoruz. Pazarla beraber yüksek fiyat istiyoruz. Üreticiye verilecek en güzel destek bu' ifadelerini kullandı. HM
Editör: TE Bilisim