Valilik ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan 133 gazi için Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde madalya ve berat tevcih töreni düzenlendi. Törene Vali Özdemir Çakacak, Muharip Hava Kuvveti Komutan Vekili Hava Korgeneral Mehmet Özlü, MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Osman Soydal, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Ertuğrul Özkütük, askeri ve mülki erkan ile çok sayıda davetli katıldı.
DÜNYAYA GÖSTERDİK
İlk konuşmayı yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Ertuğrul Özkütük, 'Kıbrıs Barış Harekatı Türk savaş tarihinin altın bir sayfasıdır. Biz gözümüzü kırpmadan katıldığımız bu harekatta atalarımızdan aldığımız feyz ile Türk askerinin savaşlardaki emsalsiz kahramanlığını dünyaya bir kez daha gösterdik' ifadelerini kullandı.
MİLLİ DAVAMIZ
'Bu program vesilesiyle Kıbrıs Barış Harekatı'nda şehit düşen Aziz Türk Milleti'nin evlatları ile Kıbrıs Türk halkının evlatlarını, mücahitleri rahmetle ve minnetle anıyoruz' sözleriyle konuşmasına başlayan Vali Özdemir Çakacak ise, 'Kararlı mücadeleniz sonucunda kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bugün, Ada'nın kurucu ve eşit iki parçasından biridir. Hak ve eşitlik mücadelesinde nice badireler atlatan ve birçok zorluğa göğüs geren Kıbrıs Türkünün sabrı ve dirayeti, bizler için gurur kaynağıdır. Bizler canımızla, kanımızla Kıbrıs Türkünün her zaman yanında durduk, durmayı da sürdüreceğiz. Kıbrıs, bizim millî davamızdır. Dost, düşman herkesçe bilinmelidir ki; Kıbrıs'a barış, huzur, güven ve istikrar götüren ruh, bugün de sarp bir kale misali dimdik ayaktadır' dedi. 'Kuzey Kıbrıs Türk Devleti asla sahipsiz ve yalnız değildir' ifadelerini kullanan Çakacak, 'Türkiye Cumhuriyeti hem tarihsel bağları, hem Kıbrıs Türk halkıyla olan akrabalık ilişkileri hem de Kıbrıs'ta garantör ülke olması sebebiyle Doğu Akdeniz'de bir oldubittiye asla izin vermeyecektir. Kıbrıs Türk halkının ve kıyıdaş ülke olması sebebiyle de kendi ulusal ve uluslararası hukuktan doğan haklarını ne pahasına olursa olsun savunacaktır. Millî Mücadele Madalyası bir nişanedir. Madalyalarınız sizlere olan vefa borcumuz ve minnet duygumuzu nesiller boyunca hatırlatacak bir semboldür. Sizlere takdim edeceğimiz bu madalya aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının işaretidir' şeklinde konuştu.
SAHİP ÇIKIN
Törene torunuyla birlikte katılan Gazi Mehmet Ayhan Tan, 'Ben bugünlerin özlemi içindeydim. Bundan sonra Allah ülkemize savaş göstermesin. Kıbrıs'ta çocukların annelerinin kucaklarına masumane bir şekilde sarılması gözlerimin önünden gitmiyor. Oradan başarıyla döndük. Zulümleri yaşadık, gördük' ifadelerini kullandı. Gazi Gürhan Sarıışık, 'Madalyayı bu kutsal topraklara kanını vermiş şehit ve gazilerin anneleri adına alıyorum. Gençlere diyeceğim tek şey; onurlu duruşlarını, umutlarını hiçbir zaman kaybetmemelerini diliyorum. Orada yaşayan insanların o topraklara sahip çıkmalarını isterim' şeklinde konuştu. Gazi Ali Alay, 'O gün ki hislerle vatan, millet ve Allah için yine her yere hazırız. Bu millet her zaman geçmişten gelen güçle devam edecek. Hiç kimse bu devleti yıkamaz, yıkamayacak' dedi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından Kıbrıs Barış Harekatı'nda emeği olan gazilere, Millî Mücadele Madalyaları takdim edildi. HM
Editör: TE Bilisim