RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ

Kooperatif ne zaman kuruldu? Ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Kooperatifler gönüllü insanların çalıştığı yönetimlerdir. Sivil toplum örgütü esasına göre çalışır ve kar etme amacı yoktur. Ortaklarına birinci elden en kaliteli en ucuz elden ürün temin etmek ve doğru hizmeti sunmak için kurulmuş birliklerdir. Bizim kooperatifimizin amacı ortaklarını ev sahibi yapmaktır. 1976 yılında Devlet Memurları Yapı Kooperatifi olarak kuruluyor. O zaman 1000'e yakın ortak kaydı yapılıyor. 1980 yılında inşaatlara yavaş yavaş başlanıyor. İlk etap 1983 yılında tamamlanıyor ve 1800'e yakın konut ortaklarına teslim ediliyor. Bir yandan da ikinci, üçüncü etap devam ediyor. Buraya yerleşen insanların tüketim, gıda ihtiyaçlarını karşılamak için 1985 yılında Yenikent Tüketim Kooperatifi kuruldu. Son gruplar da 1990'lı yıllarda konutlarına yerleşince Yapı Kooperatifi fesih ediliyor. 1992'de de Yenikent İşletme Tüketim Kooperatifi kuruluyor. Şu an Yenikent'in içerisinde 3500 konut var. 12 bine yakın da nüfusu mevcut. Yenikent Kooperatifi, Türkiye'de Batıkent'ten sonra gelen ikinci büyük kooperatiftir.

GÜÇLÜ BİR KOOPERATİFİZ
Kooperatifimiz hatırı sayılır bir birlik. 2012 yılında birincilik ödülü aldı. Güçlü bir mali yapısıyla, üye profiliyle çağdaş, çoğulcu, demokratik yapısıyla birçok kooperatife de öncülük etmiştir. Eskişehir'de bağlı olduğumuz üst birliğimiz olan Eskişehir ve Civarı Tüketim Kooperatifleri Birliği'ne bağlı on bir on iki kooperatif içerisinde en güçlü kooperatifiz. Gelecek kaygısı yaşamayan bir kooperatif diyebiliriz.

Yenikent'te yaşayan vatandaşların Kooperatif'ten beklentileri neler? Ne gibi eksikleriniz var?
Ulaşım problemimiz çok yok. Tramvayın geçmesi bizim için avantaj oldu ama Halk Caddesinden değil de bizi direkt merkeze indirsin isterdik. Onun dışında bir ulaşım sorunumuz yok ama tren garına giden bir ulaşım aracı olsa daha iyi olurdu. Okul, cami, sağlık ocağı gibi sorunları yok mesela Yenikent'in. Fen Lisesinden Anadolu Lisesine kadar okullarımız var. Mahallemiz hem kültürlü bir mahalle hem de eğitim seviyesi yüksek bir mahalle. Yenikent büyük bir yer. Yenikent'te üç tane önemli sivil toplum kuruluşu var. Bunlar Yenikent Mahalle Meclisi, Yenikent Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği ile Kooperatif. Bu üç kuruluş ve muhtarlık Odunpazarı Belediyesi'nden içinde kapalı pazar yerinin de olacağı sosyal donatıların, sinema, tiyatro gösteriminin de yapılacağı bir alan istedik. Bunun için de en uygun yer olarak şu anki mevcut pazar yerinin bulunduğu alandı.



BAŞKA YERE MUHTAÇ ETMEYİN
Orada Odunpazarı Belediyesi tarafından yeniden bir proje gerçekleştirilecekti. Fakat belediye meclisinden izin çıkmadı. Biz yeni bir alışveriş merkezi istiyoruz. Sinemamız, tiyatromuz yok. Çocuklarla birlikte bir yere gidemiyoruz. 'Bizi başka yere muhtaç etmeyin. Burada böyle bir alan var, buraya bunu yapın' dedik. Tabi bu düşünceyi Yenikent'teki üç sivil toplum kuruluşu ve muhtarlık belediyeye iletince, onlarda duyarsız kalmadı. Şu an mevcut pazar yeri arsa üzerinde pazar yeridir. Birincisinde bu gerekçe ile reddedilince pazar yeri şerhini ki buranın mülkiyeti belediyeye aittir zamanında pazar yeri şerhi konmuş. Belediye bu şerhi kaldıralım deyince biz de 2016 yılında yaptığımız genel kurulunda pazar yeri şerhinin genişletilerek kapalı pazar yeri, alışveriş merkezi, sosyal donatılar şeklinde yapılması diye şerhimizi belediyeye verdik. Çünkü biz de yapılsın istiyoruz. Birinci de reddedilmesine sebep olan gerekçe kaldırılmasına rağmen tekrar reddedildi.

YENİKENT CEZALANDIRILDI

İlerde başka yönetimler tarafından farklı amaçlarla kullanılabilir diye reddedildi sanırım mecliste..
Biz ne yapılabileceğini sınırlamıştık şerhte. Pazar yeri, alışveriş merkezleri dışında bir şey yapılamazdı ama meclis üyeleri konuyu bilmeden reddetti. Yenikent halkı mağdur ediliyor. Biz olaya siyasi bakmadık. Biz çocuğumuzla neden mahallemizde alışveriş, tiyatro, sinema ihtiyacını gidermeyelim? Bu karar bizi üzdü. Bu karar siyasi bir karardır. Yenikent'e yapılmak istenen bir hizmet engellendi. Bu alandan beş mahalle yararlanacaktı. İllerden gelen meclis üyeleri hiç görmedikleri bir yer hakkında karar verdiler. Ben mesela Seyitgazi'nin sorunlarını yeterince bilemiyorsam o insanlar da Yenikent'in sorunlarını bilemez. Burada Yenikent insanı cezalandırıldı. Gerçekten projeye ihtiyacı vardı. Yenikent'e haksızlık yapıldı.



Kooperatife ait işletmeler nelerdir?
Bir tane petrol ofisimiz var. Oranın mülkiyeti bize ait. 20 yıldır hizmet veriyor. Spor tesislerimiz var. İki tane halı sahamız, iki katlı kapalı bir binamız var. Düğünler, nişanlar, gösteriler, toplantılar orada yapılıyor. Düğün davet salonumuz var. Yaklaşık 500 kişilik bir yer. Üç adet marketimiz mevcut. Kendimize ait iki tane tekel büfemiz var. Bir adet lokalimiz, kadın ve erkek kuaförümüz, kırtasiyemiz ve yemek salonlarımız var. Olabildiğince Yenikent'te insanların gıda ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabileceği alanlar yaratmaya çalıştık. Bir adet su aracımız, bir adet de ticari aracımız var.

YENİ SOSYAL DONATI ALANI
Diş hastanesi karşısında yeni bir sosyal ve ticaret merkezi kurduk. İçinde gıda, cafe, sosyalleşme alanı olacak. 550 metrekarelik bir market olacak. Gündüz bakım evi ve kreşimiz var Diş Hastanesi karşısındaki binada. İçinde 160'a yakın çocuk eğitim alabilecek. 10 Mart Cumartesi saat 13:00'da bu tesisimizi açacağız.



Kooperatif olarak ne gibi etkinlikler yapıyorsunuz?
Sosyal ve kültürel anlamda ortaklarımıza geziler, etkinlikler düzenliyoruz. Onların tatil ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz. 910'a yakın üyemiz var. Yurt içi, yurt dışı birçok gezilerimiz oldu. Paneller düzenliyoruz. Geçen sene kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı ile ilgili bir panel düzenledik. Dayanışma yemeklerimiz oluyor. Geçtiğimiz günlerde de Doktor Akif Aladağ'ın katılımı ile termik santralin insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlatan bir panel düzenledik. Ayrıca yeni bir projemiz var ESKO Kart adında. Üyelerimize bu kartı vererek anlaştığımız yerlerden indirimli alışveriş yapmalarını sağlayacağız. Eskişehir'de 500'e yakın mağaza ile anlaşmalı, güvenli bir kart.

Gelirlerinizi nasıl sağlıyorsunuz?
İki türlü gelirimiz oluyor. Faaliyet geliri ve kiraya verdiğimiz yerlerden gelen gelirimiz oluyor. Bunları topladığımız zaman 90 – 100 bin arası kira gelirimiz var. Giderlerimizi çıkardıktan sonra kalan miktarı ortaklarımıza kar payı olarak yılsonunda dağıtıyoruz.
Editör: TE Bilisim