Sosyal Güvenlik Kurumu, insanlara yıllar önce yapılan ödemeleri onlar öldükten sonra yasal varislerine borç olarak çıkarıyor. Pek çok vatandaş yaşamını yitirmiş anne veya babasına yapılan ödemenin yersiz olduğu gerekçesiyle SGK ile icralık oluyor. İcra müdürlükleri vatandaşlara muhtarlıklar üzerinden ödeme emri gönderiyor. Bu emir üzerine vatandaşlardan 7 gün içinde borçlarını ödemeleri isteniyor.
30 BİN LİRA BORÇ ÇIKTI
Cumhuriye Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Taktaklar, 20 yıl önce hayatını kaybeden babasına yersiz ödeme yapıldığı için kendisine hem de avukat masrafları dahil bin 750 lira borç çıkarıldığını söyledi. Onlarca mahalle sakininin yersiz ödemeler nedeniyle icralık olduğunu belirten Taktaklar, başka bir kişiye 30 binin üzerinde borç çıktığını aktardı.
MASALAR İCRAYLA DOLU
Muhtar Taktaklar'ı mahallesinde ziyaret eden CHP Milletvekili Utku Çakırözer, 'Muhtarlarımızın masaları vatandaşlarımıza gönderilen bu haksız ödeme emirleri ile dolu. Adı üstünde yersiz ödeme, yani burada bir hata var. Ve bu hata vatandaşın hatası değil. SGK kendi hatasını hem kabul ediyor. Hem de sorumluluğunu üstlenmiyor. Babasına yaptığı yersiz ödemeyi çocuklarından çıkarıyor. Yersiz ödeme, haksız borca dönüşüyor. Bu kabul edilemez. Devlet kendi hatasını vatandaştan çıkaramaz' dedi.
ÖNCE HATAYA SON VERİN
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı'ya çağrı yapan Çakırözer, 'Önce yersiz ödeme hatasına son vermesi gerekiyor. Yani bu hatalı işleme bir daha yaşanmamak üzere son verilmeli. Ancak SGK buna son veremiyorsa, sorumluluğunu üstlenmeli, kendi hatasını vatandaştan çıkarmamalı' dedi. HM
Editör: TE Bilisim