CHP Odunpazarı İlçe Kadın Kolları, Alpu'da kurulması planlanan kömürlü termik santralle ilgili santralin kurulacağı bölgede basın açıklaması gerçekleştirdi. Etkinliğe CHP İl Başkanı Rabia Akman, başta olmak üzere çok sayıda kişi maske ve siyah balonlarla katıldı.

YOK EDECEK
Açıklamayı yapan CHP Odunpazarı İlçe Kadın Kolları Başkanı Sibel Yeşildal, 'Kurulmak istenen Kömürlü Termik Santral ihalesi bugüne kadar 5 kez ertelendi. Bizler davanın ertelenmesini değil, iptal edilmesini istiyoruz' dedi. Bu projenin gerçekleşmesi halinde kömürlü termik santralin toprak, su ve hava kirliliğine sebep olacağına, telafisi imkansız ve geri dönüşü olmayan büyük maddi ve manevi zararlar oluşturacağına dikkat çeken Yeşildal, yakın geçmişte Eskişehir'e örnek gösterilen Çan Termik Santralindeki patlamayı hatırlatarak vatandaşları bir kez daha projeyi gözden geçirmeye davet etti. Santralin 35 yıl işletmede kalırsa yol açacağı hava kirliliği sebebiyle 3 bin 200 kişinin ölümüne neden olacağını söyleyen Yeşildal, 'Yılda ortaya çıkaracağı 2 milyon ton kül ve 10 bin ton kükürtle tarım alanlarını, yani gıdalarımızı zehirleyecek. Yılda 2 bin olimpik havuza eşdeğer su kullanarak su kaynaklarımız üzerinde baskı oluşturacak. Anayasamızın 56'ncı maddesi uyarınca herkes için garanti altına alınan sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı insanlarımızın elinden alınacak' diye konuştu.

ZORA SOKACAK
'Dünyada yüksek karbon salınımlı enerji üretimi azalmaktayken Türkiye'de buna karşın artış görülüyor. Bir yılda Eskişehir'de trafiğe kayıtlı tüm araçların açığa çıkardığı karbon emisyonunun 6 katına sebep olacak santral, yaratacağı hava kirliliğinin yanı sıra iklim ülkemizi zora sokacak' ifadelerini kullanan Yeşildal, termik santrale karşı verdiği mücadele ve Eskişehir'in çevre korumasına yaptığı katkılardan ötürü Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'a, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'a teşekkür etti. Yeşildal sözlerini şöyle noktaladı: 'Alternatif olarak yenilenebilir, çevre dostu enerji tesisleri kurmak yerine, kömürlü termik santralde ısrar edilmesinin altında yatan başka sebepler mi vardır doğrusu merak ediyoruz. Alpu Ovamıza büyük zarar verecek bu santrali yaptırmamak için tüm Eskişehirlilerle tek yürek olup her türlü mücadeleyi sonuna kadar vereceğiz.' Açıklama sonrası maskeli katılımcılar 'Sev Kardeşim' şarkısı eşliğinde siyah balonları gökyüzüne bıraktı.
Editör: TE Bilisim