Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ES TV'de canlı yayınlanan Eskişehir'in Nabzı programına konuk oldu. Başkan Kurt, Es TV Genel Yayın Yönetmeni Ali Baş ve Anadolu Gazetesi Köşe Yazarı Arif Anbar'ın gündeme dair sorularını yanıtladı.
PROJELERİMİZ İDDİALI
'Odunpazarı Belediyesi seçimden önce kamuoyuna duyurmuş olduğu projeler konusunda iddialıdır' diyen Kurt, 'Çok net, bunların hesabı kitabı yapılmış, arsası tespit edilmiş, avan projesi hazır. Kaynak bulduğumuz anda yapacağız. Ama bana şimdi Türkiye'de hiç kimsenin yatırım yapmadığı bir ortamda AKP yetkilileri sen niye yatırım yapmıyorsun kardeşim derse gülerim. Eskişehirliler de gülsün. Şimdi sanki yüzme havuzu projesi bitmiş, Millet Bahçesi projesi bitmiş, Eskişehir'de Karayollarının Kuzey-Güney Çevreyolu bitmiş, Sarıcakaya ve Alpu yolları bitmiş; sanki bunlar yapılmış hükümet her şeyi halletmiş belediye yatırım yapmıyor. Türkiye ekonomisi iflas etti. Organize sanayide fabrikalar satılık, fabrikalar üretimi durdurdu. Bu arkadaşlarımız onu eleştirsin. Dolayısıyla bu bir polemik, o polemikte ben yokum, çok net söylüyorum. Projelerimizin tamamı 5 yıl içinde yapılması taahhüt edilen projelerdir bir, ikincisi kreş, biraz önce söyledim, kreş olmazsa olmazımızdır. Yapabildiğimiz kadarını yapacağız. Yaptırmazlarsa kendileri bilir. Ama 100 kreş hedefi öyle garip bir hedef değildir' ifadelerini kullandı.
YATIRIM YAPIYORUZ
AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar'ın Büyükdere Halk Merkezi'ni beğenmesine sevindiğini söyleyen Kurt, 'Hiç değilse doğruyu tespit etmiş, tescil etmiş; teşekkür ediyorum. İnsanların maaş ödemekte zorlandığı bir dönemde Odunpazarı Belediyesi hem onu aksatmadan devam ediyor hem de bir Gençlik Merkezi'ni Adalar'da bitirdik açmak üzereyiz, Yıldıztepe'de bir Halk Merkezi'ni bitirdik açmak üzereyiz, Orhangazi'de bir Halk Merkezi'ni bitirdik açacağız, başladı çalışmalar. Ve Gültepe'de Üniversite Evlerinde bir Halk Merkezi'ni bitireceğiz, yılbaşına kadar inşallah. Bunları biz sıfır bütçeyle yapıyoruz. Bu sayılanların yılbaşına kadar bitiriliyor olması bile Odunpazarı Belediyesi açısından bir başarıdır. Ayrıca biraz önce genel konuştuk, tartıştık; 17-18 tane çöp kamyonlarımızı satın alıyoruz. Meclis'ten kararımızı aldık, pazarımızı yatırdık kamyonlarımızı bekliyoruz. Bunlar yatırım. Borçlanmadan kamyonları alıyoruz. Kaynak yaratıyoruz her türlü engele rağmen bunu devam ettireceğiz' diye kaydetti.
HAKKIMI SAVUNURUM
Millet Bahçesi projesinde kimsenin kendilerine danışmadığını yineleyen Başkan Kurt, 'Millet Bahçesi'ne yardım etmediler deniyor. Millet Bahçesi'nde hiç kimse bizi, Odunpazarı Belediyesi'ni ve Büyükşehir Belediyesi'ni bir kurum yerine koymadı. Biz yapıyoruz destekleyin, ne yapıyorsunuz kardeşim? Bir bilelim. Yani yapacağınız şey iyi bir şeyse destekleyelim. Proje kaçırıldı bizden. Dolayısıyla orada öyle, şöyle.. Yapsınlar, görelim. Dava açtım haksızlık var diye. Hukuki haklarımı sonuna kadar savunurum' dedi.
SORUMLULUK ALIRIM
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kendilerinden yetkiyi aldığını söyleyen Kurt, 'Evet aldı, Bakanlık bütün yetkiler bizimdir dedi, dedim olmaz bizimdir. Devamı Küçük Sanayi Sitesi, Gündoğdu niye Gündoğdu'yu söylemiyor? Küçük Sanayi Sitesi'nin bitişiği. Gündoğdu Mahallesinde 2012'de alınmış Afet Riskli Alan Kararı. Küçük Sanayi Sitesi'nde 2017'de alınmış. Küçük Sanayi Sitesi'nde ben bütün sorumluluğu kabul ediyorum, verin bana yapayım. Bakanlar Kurulu yetkisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığına vermiş ben de istiyorum. Geçen hata Bakanlıktaydım gene istedim şu anda kamuoyunun huzurunda istiyorum. Sayın Ali Acar gitsin, yetkiyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alsın, Odunpazarı Belediyesi'ne getirsin. Yapacağım, hazırım, projemiz hazır her şeyimiz hazır. Şu an bizim orada ruhsat verme yetkimiz yok, tamir etme yetkimiz yok. Dolayısıyla bunu, sapla samanı karıştırmadan bilerek konuşacağız. Gündoğdu Mahallesi 2012'de belediye başkanı AKP'li, Bakan AKP'li, karar alan AKP'li, e yapmayan gene AKP'li ben niye fatura ödeyeyim? Nitekim bu mahallelerde AKP'nin oyunda çok ciddi düşüş var. Otursunlar siyasi tahlilleri yaparken baksınlar acaba niye oldu' ifadelerini kullandı.
YAPMAYA HAZIRIM
Küçük Sanayi Sitesi'nin yanında Gündoğdu Mahallesinin yetkisini almak istediğini belirten Başkan Kurt, 'Eskişehir halkının 7 yıldır çektiği sıkıntıyı ortadan kaldırmak benim görevim yanlış karar olmasına rağmen alırım. Karapınar 2. Etap'ı da alırım. Erenköy, Huzur, Karapınar. Karapınar TOKİ'de. TOKİ orayı gecekondu önleme bölgesi yapmıştı. Dolayısıyla bunları ben rica ediyorum, bütün Odunpazarlıların huzurunda, Eskişehirlilerin huzurunda Sayın İlçe Başkanı Ali Acar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Gündoğdu ve Küçük Sanayi Sitesi'nin dönüşüm işinin yetkisini Odunpazarı Belediyesi'ne verdirmeyi sağlasın hazırım yapmaya' dedi. Bakanlıklarla görüştüğünü belirten Kurt, şunları söyledi: 'Görüşüyorum ama bir işe yaramıyor. Şimdi TOKİ için de aynı şeyi söylüyorum 2. Etap Karapınar, TOKİ çıksın bizim projemize, planımıza göre vatandaş, müteahhitle anlaşsın kendisi yaptırsın.' HM
Editör: TE Bilisim