5. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ve 31 Mayıs-1 Haziran 2013 gecesi cereyan eden olaylar nedeniyle 'Toplantı, gösteri ve yürüyüş kanuna muhalefet' suçundan yargılanan ve 3 gün boyunca görülecek olan duruşmanın dünkü bölümüne 58 tutuksuz sanık katıldı. Diğer sanıkların yargılanmalarına ise 16-17 Nisan'da devam edilecek. Sanıklar arasında devlet memuru, özel sektör çalışanı, üniversite öğrencilerinin yanı sıra Eskişehir Barosuna kayıtlı avukatlar Ayşegül Kumaş ve Alper Can Aykaç'ın da yer aldığı dava, kalabalık olduğu gerekçesiyle duruşma salonu yerine adliyenin konferans salonunda görülüyor. Mahkemenin talebi üzerine iki farklı açıdan iki ayrı kamera ile görüntülü ve sesli olarak kayda alınan duruşmada, Mahkeme Başkanı Berrin Kanagöl Yeşilyurt, sanıkların görüntü ve ses kayıtlarını istemeleri halinde kendilerinden alabileceğini belirtti. Başkan Yeşilyurt, duruşma öncesi katılımcıları, salondan sesli ve görüntülü kayıt yapmamaları konusunda da uyararak aksi durumda yasal işlem yapılacağını kaydetti.
Duruşmanın başında Cumhuriyet Savcısı tarafından 8 sayfalık iddianame okundu ve sanıklara neyle suçlandıkları anlatıldı. Daha sonra sanık avukatlarının mahkemeye sunduğu, 'derhal beraat kararı' yönündeki yazılı ve sözlü talepleri okunarak dinlendi. Söz alan sanık avukatları, 'Sanıkların yargılanmasını gerektirecek bir durum yok. Yargılamanın hukuki olarak da temeli yok. Çünkü eylemciler demokratik haklarını kullanmıştır. Bu durum ceza hukuk prensipleri ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına aykırı. Sanıkların derhal beraati verilmeli' diyerek, taleplerini dile getirdiler. Bunun üzerine iddia makamı ise, CMK ve Yargıtay içtihatlarına göre, avukatların 'derhal beraat' talebi reddederek duruşmanın devamına karar verdi. Yargılanan sanıklar arasında bulunan Eskişehir Barosu'na kayıtlı avukatlar Ayşegül Kumaş ve Alper Can Aykaç da söz alarak, iddianameyi eleştirdi. Aykaç ve Kumaş, kendilerinin ve diğer sanıkların beraatlarını talep etti.
Daha sonra bu iki bu iki sanık durumundaki avukat, davada kendileriyle birlikte yargılanan bazı sanıkların avukatlığını yapma talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Yeşilyurt da, sanık konumundaki avukat Kumaş ve Aykaç'ın aynı davada yargılanan bazı sanıkların avukatlığını yapabileceğini belirterek, 'Menfaat çatışması görülmediğinden sanık avukatların davada yargılanan bazı sanıkların avukatlıklarını yapabilir. Ama menfaat çatışması olmadığı için' dedi. Bu gelişmelerin ardından 58 tutuksuz sanığın ifadelerinin alınmasına başlandı ve ifade alma işlemi sürüyor.

'ÇIKACAK KARARIN
DEMOKRASİ VE ADALET
İÇİN BİR KAZANIM OLMASINI TEMENNİ EDİYORUZ'
Öte yandan, duruşmaya verilen arada adliye önünde basın açıklaması yapan Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Heval Yıldız Karasu, yaşamına ve geleceğine sahip çıkan, bu ülkenin geleceği olan gencecik insanların yargılandığını kaydetti.
Yargılananların demokratik haklarını kullandığını savunan Avukat Karasu, 'Bu gençler kendileri gibi demokratik haklarını kullandıkları, barışçıl gösterilere katıldıkları için Eskişehir'de de yargılanan yaklaşık bin kişinin sadece 176'sıdır. Bu 176 kişinin iki kişisi de avukat arkadaşlarımızdır. Bu tür gösterilere katılmanın demokratik hakkın kullanımı olduğu pek çok Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM) kararında vurgulanmışken ne yazık ki halen bu davalar açılmaktadır. Davalara ilaveten trafik para cezaları, idari para cezaları kesilmektedir. Bu davalar, bu cezalar demokrasiyi içine sindirememenin göstergesidir ancak hali hazırda pek çok Gezi eyleminde verilen beraat ve derhal beraat kararlarının bir tanesi de Eskişehir'de verilmiştir. Demokrasiye, geleceğe ve adalete dair umudumuzu güçlendirmektedir. Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak takip ettiğimiz bu davaya da bu inanç ve umutla katılıyoruz. Çıkacak kararın demokrasi ve adalet için bir kazanım olmasını temenni ediyoruz' dedi.

Editör: TE Bilisim