Türkiye'nin 1995 yılında 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Yasası ile tanıştığını anlatan Bağcı, bu kapsamda tüketici dernekleri, uyuşmazlıkları gidermek için de tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerinin kurulduğunu aktardı. Bugün itibarı ile geçtiğimiz yılın istatistiklerine bakıldığında 15 hakem heyetine, 2013 yılında 20 binin üzerinde başvuru yapıldığını belirten Bağcı, bu başvuruların 18 bin 116'sının sonuçlandırıldığını ve 16 bin 500'ünde ise tüketicilerin haklı bulunduğunu ifade etti. Kararların 13 bin 250 adedinin yani yüzde 80'inin banka kredi kartları ve komisyon ücretine ait olduğunu geriye kalan 3 bin 250 başvurunun ise ayıplı mal ve hizmet taksitli ve mesafeli satışlara ait olduğunu dile getirdi.

28 MAYIS'TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Reşat Bağcı 'Açıkladığımız bu tablo gözönüne alınırsa tüketicilerin bankayla olan ilişkilerinde taksitli alışverişlerde, sosyal hayatımıza giren internet, cep telefonu ve televizyon ile yapılan satışların oluşturduğu mesafeli satışlar dediğimiz alanda üreticiler ve tüketiciler arasında anlaşmazlıklar çoğalmıştır. Bu çerçevede bakanlığımız tüketici hukuku üzerinde uzun bir çalışma sonucu 28 Mayıs'ta yürürlüğe girecek 6502 sayılı Tüketicilerin Korunması Piyasa Gözetimi ve Denetiminin yeni yasasını meclisten geçirmiştir. Yeni yasada eski haklara ilave olarak yeni haklar ilave edildi' dedi.

YENİ YASADA NELER VAR
Bağcı yeni yasada ilave edilen bazı maddeleri ise şöyle açıkladı:
'Taksitli yapılan tüm alışverişlerde sözleşme düzenleme zorunluluğu ve cayma hakkı getirildi. Ön ödemeli konut satışlarında yapı ruhsatı almadan satış sözleşmesi yapılamaması, satışların tapuya tescil zorunluluğu eklendi. Sözleşmeden cayma hakkı, bina tamamlama sigortası, telefon ve internet aboneliği sözleşmesinde gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkı sağlandı. Banka ve diğer finans kuruluşları ile ilişkilerde bankalar yıllık aidat ödenmeyen kredi kartı vermek zorunda olacak. Tüketici kredilerinde 14 gün cayma hakkı, mesafeli sözleşmelerde sözleşmelerin yazılı olarak tüketiciye verilme zorunluluğu getirildi. Bugüne kadar Tüketici Hakem Heyetleri görev alanında yer almayan sigorta hizmetleri, ulaştırma ve kargo hizmetleri ve eser sözleşmesi denen siparişe dayalı özel imalat ve hizmetler de hakem heyetinin görev alanına girdi.' (İHA)

Editör: TE Bilisim