19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, Soma'da meydana gelen maden faciası nedeniyle törenler iptal edildi.

Valilikten konuyla ilgili yapılan açıklamada, 'Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan ve aziz milletimizi hüzne boğan maden kazası nedeniyle Başbakanlık Makamı tarafından 3 günlük yas ilan edildiğinden 19 Mayıs 2014 Atatürk' ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 95. Yıl Kutlama Programı Resmi Program hariç iptal edilmiştir. 19 Mayıs 2014 Pazartesi günü saat 10.00 'da Vilayet Meydanı'nda Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü çelengi Atatürk Anıtı'na konulup saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı'mız söylenerek şanlı bayrağımız göndere çekilecek akabinde program sonlandırılacaktır' denildi.

'Atatürk'ü Türk halkının gönlünden silmeye çalışıyorlar'

ÇYDD Şube Başkanı Sevgi Akmen Soma'da yaşanan maden kazasından dolayı 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nın 95. Yıldönümünü buruk kutladıklarını söyleyerek, 'Aradan geçen 95 yılın sonunda ne yazık ki Atatürk'ü Türk halkının gönlünden silmeye çalışan bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız' dedi.

Akmen, 'Bu yıl Soma'da yaşanan maden kazası dolayısıyla 19 Mayıs'ın yıldönümünde çok büyük bir hüznü yaşıyoruz. Bu kapsamda yitirdiğimiz madencilerimize Tanrıdan rahmet, kederli ailelerine sabır diliyoruz. 19 Mayıs 1919'da başlayan ve Atatürk'ün önderliğinde bir ulusun kaderini değiştiren kurtuluş savaşı, tüm dünya uluslarına örnek olmuş bir mücadeledir. Ulusun geleceği için gönül vermiş tüm toplum kesimlerini bir araya toplayan toplumsal dayanışmanın en önemli başarılarından biridir. 19 Mayıs 1919'un 95. Yıldönümünde ulusal kurtuluş mücadelesinin önderi başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm mücadele arkadaşlarını saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz. Aradan geçen 95 yılın sonunda ne yazık ki Atatürk'ü Türk halkının gönlünden silmeye çalışan bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız. Unutulmamalıdır ki, Atatürk'ü Türk halkının gönlünden silmeye hiçbir iktidarın gücü yetmeyecektir' diye konuştu. (Tuğçe Mertler)

'Toplum ulusal değerlerden uzaklaştırılmak isteniyor'

Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Dr. Azmi Kerman, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle basın açıklaması yaptı.

2012 yılında MEB tarafından yayımlanan bir genelge ile 19 Mayıs kutlamalarına sınırlandırma getirildiğini hatırlatan Kerman, ' Son dönemde mevcut iktidar tarafından yayınlanan genelgeler ve yapılan uygulamalarla, toplum ulusal değerlerden uzaklaştırılmak istenmektedir. Atatürk ve onun eserlerine karşı taban tabana zıt uygulamalar bütün hızı ile sürmektedir' dedi.

Mevcut iktidar tarafından yapılan uygulamalar sonucu yeni mağdurlar yaratıldığını ifade eden Kerman, şöyle devam etti: ' Toplumun tüm kesimlerinin demokrasi ve özgürlük talepleri her türlü şiddete başvurularak bastırılmaya çalışılmıştır. Özellikle Soma'da son yaşanan felaketle siyasal ve ekonomik düzenden ve ihmalden kaynaklanan olayların sonucu yüzlerce emekçinin trajik bir biçimde yaşamını yitirmesi toplumu derinden sarsmıştır. İnsan hayatını hiçe sayan gözü dönmüş bazı çıkar çevrelerinin akıl almaz uygulamalarına göz yumulmuş, emekçiler vahşi sömürü düzeninde alçakça yok edilmiştir. İleri demokrasi söylemleri lafta kalmış ülke tutucu ve baskıcı bir rejime dönüşmüştür.'

Bu gelişmelere karşı umutların tükenmediğini belirten Kerman, ' 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekimlere tüm ulusal bayramlara, Atatürk ve devrimlerine sahip çıkacağız. Karşı devrimlerin karşısında dimdik duracağız. Gençlik ve ulus olarak aydınlanma meşalesini sonsuza kadar yakmayı sürdüreceğiz' şeklinde konuştu. (Esra Yücel)

'Bu yıl 19 Mayıs'ı derin acı içinde geçiriyoruz'

Eğitim-İş Hukuk Sekreteri Saadettin Çekin bu yıl 19 Mayıs'ı Soma Kömür İşletmeleri'nde meydana gelen felaket nedeniyle derin acı içinde kutladıklarını belirterek, 'Atatürk'ün Gençliği Seslenişi, gelecek kuşaklara inancının ve güveninin göstergesidir. Her tür tuzak ve engellemelere rağmen gençlik, Atatürk'ün bu inancını boşa çıkartmayacaktır' diye konuştu.

Çekin, '19 Mayıs 1919 Türk Ulusunun bağımsızlık ve var oluş savaşının ataşenin yakıldığı gündür. Hiçbir şey bu ulusun bağımsızlığından daha önemli olamaz. AKP hükümeti sürekli olarak kutlama yönetmeliklerini değiştirip genelgeler yayınlayarak ulusal bayramlarımızı ne kadar yok saymaya çalışırsa çalışsın, Türk ulusu bayramlarını mandacıların, hilafetçilerin ve emperyalist işbirlikçilerinin keyfine bırakmayacaktır. Görkemli bir şekilde ülkenin her köşesinde kutlanacaktır. Ancak bu yıl 19 Mayıs'ı birkaç gün önce Soma'da meydana gelen hiçbir aklın, vicdanın kabul edemeyeceği, çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybettiği bir felaketin derin acısını içimizde duyarak geçiriyoruz. Bunun son olmasını, bir daha böyle acılar yaşamamayı diliyoruz' dedi. (Tuğçe Mertler)

'19 Mayıs Cumhuriyet'e doğru atılmış bir adımdır'

Vali Güngör Azim Tuna, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

19 Mayıs, milletle çıkılan yolda, yine milletin egemenliğinde yeni idare biçimi olan Cumhuriyet'e doğru atılmış bir adımdır diyen Vali Tuna, mesajına şöyle devam etti:

'Türkiye, 19 Mayıs 1919 ile işgalci dünya güçleri için biçtiği kadere teslim olmayacağını belirtmiş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ortaya koyduğu bağımsızlık ruhu ile hayal sanılanları gerçek yapmıştır. Atatürk'ün ideali; ilkelerine bağlı, çalışkan ve vatansever bir gençlikti. 'Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum' derken Türk gençliğine olan sarsılmaz güvenini dile getirmiştir. Atatürk çok sevdiği ve güvendiği gençlere hitaben 20 Ekim 1927 de ünlü öğüdünü dile getirmiş ve gençliğe olan sevgi ve güvenini tekrar ortaya koyarak Kurtuluş mücadelesinin başlama gününün Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmasını isteyerek bu günü gençlere armağan etmiştir. Gençlik, bir milletin geleceğidir. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal'in 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' ideali ancak ve ancak eğitilmiş bir gençlikle mümkün olacaktır. Bizlere emanet edilen vatanımızı bütün güzellikleriyle, milli ve manevi zenginlikleriyle gelecek kuşaklara teslim etmek de tüm gençlerimizin en başta gelen görev ve sorumluluğudur. Gençlerin bu görevi sonsuza kadar kararlılıkla yerine getireceğine inancımız tamdır'

'Gençler toplumun en sağlam taşlarıdır'

AKP Eskişehir Milletvekili Salih Koca, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

19 Mayıs 1919 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak milli mücadelenin ilk adımlarını attığını hatırlatan Koca, mesajına şöyle devam etti: '19 Mayıs tüm halkımızın, milli bütünlüğümüze kasteden düşmanlara karşı omuz omuza dayanışma içerisinde birlik olduğu-kenetlendiği gündür. İşte bu önemli gün; bizler için önemli olan gençlerimize ithaf edilmiştir. Gençlerimiz toplumumuzun en sağlam taşlarından biridir. Büyük medeniyetimizin büyük davasını gençlerimiz omuzlayacaklardır. Onlar yalnızca geleceği emanet edeceğimiz bireyler değil; bugünümüzün de teminatıdır. Gençlerimiz bu bilinçle, Bilgi seviyelerini artırma doğrultusunda çaba sarf eden, düşünen, araştıran, sorgulayan, yaşadığı ülke ve dünyanın gelişimiyle ilgili, milli değerlerine sahip çıkan, her zaman için özgüveni yerinde; ilk hamle gücünü geçmişinden öz kültüründen alan bir anlayışla hareket etmelidirler.'

'Her Türk genci mutlaka Nutuk'u okumalı'

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Atatürk'ün, insanlığın tarih boyunca yetiştirdiği en büyük liderlerden biri olduğunu kaydeden Kurt, mesajına şu şekilde devam etti: 'Atatürk bilgisi, sevgisi, hoşgörüsü, barışçılığı, erdemliliği ve kişiliği ile tüm insanlığın saygı duyduğu örnek bir devlet adamıdır. Büyük önder Atatürk'ün bilgisizliğe, dogmalara ve geri kalmışlığa karşı açtığı savaş, milletimizin evrensel değerleri özümsemesi ve çağdaş yaşamı kısa sürede benimsemesiyle kazanılmıştır. Atatürk'ün yaşamından ve yaptıklarından, büyük başarılarından öğrenilecek çok şey, çıkarılacak büyük dersler vardır. Bunun için her Türk gencinin Nutuk'u mutlaka okuması gerekir. Bu, her Türk gencinin görevi ve sorumluluğudur. Unutmamalısınız ki, tarihi iyi bilmek, geçmişi doğru yorumlamak, bugüne ışık tutacak, geleceği güçlenerek karşılamanızı sağlayacaktır.'

'Atamızın izinden gidiyoruz'

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Ulusal Kurtuluş Mücadelemizin başlangıç noktası olan 19 Mayıs 1919 tarihinin yıldönümünün, Soma'da meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan maden kazasının gölgesinde geçtiğini belirtti.

Ulu Önder Mustafa Kemal, böyle bir günü, toplumu ileriye taşıyacak, Cumhuriyet'i daha yeni ve modern bir gelecekle buluşturacak, köhnemiş fikirlerin üstesinden gelecek olan gençliğe armağan etmekle, ona olan güvenini de açıkça ortaya koymuştur.

Biz de Tepebaşı Belediyesi olarak gençlere büyük önem veren Atamızın izinden gidiyoruz. Özellikle gençlik merkezlerimizde onlara sunduğumuz olanaklarla fikri hür vicdanı hür nesiller oluşturma yolunda adımlar atıyoruz. '

'19 Mayıs'ı buruk geçiriyoruz'

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, 'Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün olmasının yanı sıra 19 Mayıs geleceğimizin teminatı olan gençlerimize bir armağan bir bayramdır da. Ancak Soma'da yaşanan elim maden kazasından dolayı bu yıl geçlerimizle bayramımızı buruk geçiriyoruz ve elbette acımız çok derindir. Umut ediyoruz ki zor ve büyük fedakarlıklarla kurulan ülkemizde bir daha böyle acılar yaşamayız ve gençlerimiz daha güçlü ve huzurlu bir geleceğin sahibi olurlar. Tüm çabamız ve enerjimiz gençlerimizin ekonomik kalkınmamızın önemli unsurları olduğu bilinciyle onların yanında olmaya gayret göstermektir' dedi.

'Önceliğimiz ülkemizi hak ettiği yere getirmek olmalı'

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, 19 Mayıs Atatürk'ü AnmA, Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Bu yıl 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramının Soma'da meydana gelen facianın acısıyla ve kederin gölgesinde kutlandığını belirten Güler, mesajına şöyle devam etti: 'Aziz milletimiz, yaşadığımız bu acıda da her zaman olduğu gibi yine kenetlenmiş, birlik ve beraberlik duygusuyla hareket etmiştir. Türk milleti, bu günlere hiç kolay gelmemiş, atalarının yokluklara ve imkansızlıklara rağmen kanı pahasına kurduğu bu vatanı miras edinmiştir. Bizlere düşen görev ise, daha kalkınmış, her bakımdan ileri, ticaret ve sanayisiyle emsal olan, girişimcileriyle çığır açan bir ülkeyi evlatlarımıza emanet etmektir. Bu inanç ve azim doğrultusunda toplumun tüm bireyleri gayret göstermelidir. Önceliğimiz ülkemizi ve şehrimizi hak ettiği yere getirmek olmalıdır.'

'Aydınlık yarınlar için çok çalışmalıyız'

Eskişehir Genç İşadamları Derneği (ESGİAD) Başkanı Serkan Zengin, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, 95 yıl önce Samsun'a çıkarak bağımsızlık ateşini yaktığını anımsatan Başkan Zengin, mesajına şöyle devam etti: 'Bu başlangıç, bir milletin kaderini değiştirmiştir. 19 Mayıs 1919, milletimizin tarihinde çok önemli bir dönüm noktasıdır. Ay yıldızlı bayrağımızın özgürce dalgalandığı bu toprakları bizlere bırakan Atatürk, bağımsızlık ateşinin yakıldığı o ilk günü de en çok güvendiği kişilere; gençlere bayram olarak hediye etmiştir. Ona ve tüm silah arkadaşlarımıza çok şey borçluyuz. Bizlere düşen görev, emanete sonsuza dek sahip çıkmak, aydınlık yarınlar için çok çalışmayı sürdürmektir.'

Editör: TE Bilisim