23 Nisan kutlama programı

Törenler, saat 09:00'da Yediler Mevkii, Hamamyolu Caddesi ve Taşbaşı Caddesi'nden Vilayet Meydanı'na kadar düzenlenecek '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kortej Yürüyüşü' ile başlayacak.

Yürüyüşün ardından Vilayet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulacak, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunacak. Saat 10:00 yine Vilayet Meydanı'nda 'Ulusal Egemenlik Çocuk Şenliği' yapılacak. Şenlikte, dans, halk oyunları, ritim grubu gösterileri yer alacak, şiirler okunacak, konuşmalar yapılacak.

Saat 14:00'de Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından düzenlenen 'Müzik ve Bale Ortaokulu Öğrenci Konseri' Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Saat 20:00'de ise Odunpazarı Belediyesi tarafından Yunusemre Kültür ve Sanat Merkezi'nde 'Gösteri ve Sahne Sanatları Türk Müziği Çocuk Korosu' konseri düzenlenecek. Tepebaşı Belediyesi'nin düzenlediği 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Programı' saat 16:00'da Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde başlayacak. 23 Nisan 9. Uluslararası Çocuk Halk Dansları Festivaline katılan ekipler gösterilerini saat 15:00-17:00 saatleri arasında Espark Alışveriş Merkezi önünde yapacak.

'23 Nisan çocuklar için şenlik, milletimiz için gurur günü'

ValiGüngör Azim Tuna, 23 Nisan'ın sadece Ulusal Egemenlik Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayınladı.

Mesajında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde 'Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır' parolasıyla umutsuzluk, yokluk ve güçlüklerle yürütülen İstiklal Mücadelesi sonunda, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasıyla millet egemenliği resmen hayata geçirildiğini belirten Vali Tuna, bu önemli günün Atatürk tarafından millet egemenliğini sonsuza kadar koruyacak olan çocuklara armağan edildiğini ifade etti. 'Bu bayram başta çocuklarımız olmak üzere hepimize kutlu olsun' diye belirten Tuna, çocuklara, öğretmenlere, anne ve babaları ayrı ayrı seslendiği mesajının 'Sevgili Çocuklar' bölümünde şunları kaydetti; '23 Nisan'ın sadece Ulusal Egemenlik Bayramı değil, aynı zamanda çocuk bayramı olarak da kutlanmasının özel bir anlamı vardır. Bu bayram; Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün siz çocuklara verdiği önemin, inancın, güvenin ve sevginin göstergesidir. Atatürk, 'Benim manevi mirasım ilim ve akıldır' diyerek iki temel kavramın önemini vurgulamıştır. Sizler ilmin ve aklın ışığında en iyi eğitimleri alarak, önyargısız ve aydınlık bakışlarınızla önce ailelerinizin sonra da ülkemizin gururu, ümidi, güveni ve geleceği olacaksınız. Yarın ülkemizi yönetecek, milletimizi yüceltecek, millî egemenlik ilkesini sonsuza kadar taşıyacak ve yaşatacaksınız. Bu bayram sizler için bir şenlik, milletimiz için de gurur günüdür.'

'Çocuk bayramını kutlayan başka bir ülke yok'

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir mesaj yayınladı.

Mesajında, ülke bağımsızlığının simgesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 94'ncü yılını coşkuyla kutladıklarını kaydeden Prof. Dr. Gönen, 'Meclisimizin kuruluşu ile bağımsızlık ışığı Ankara'dan tüm yurda yayılmış, milletimize büyük moral ve güç vermiştir. Büyük Önderimiz Atatürk, bu milli onur gününü, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak tanımlamış ve geleceğimizin güvencesi, yarınlarımızın teminatı olarak gördüğü çocuklara armağan ederek onlara olan güvenini göstermiştir. Dünyada böyle milli bir günü çocuk bayramı olarak kutlayan başka bir ülke yoktur. Çocuklarımızın araştıran, sorgulayan, üreten demokrasiye ve ülkesine bağlı, kendine güvenen, vatan sevgisi yüksek bireyler olarak yetişmesi temel sorumluluğumuz olmalıdır.

'TBMM Atatürk devrimlerine layık olduğunu kanıtlamak zorunda'

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir mesaj yayınladı.

Başkan Kurt, yayınladığı mesajında, TBMM'nin Atatürk'ün yüce kişiliğine ve devrimlerine layık olduğunu kanıtlamak zorunda olduğunun altını çizdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Anadolu'da başlatılan hareketin ulusun büyük özverisine dayandığını ifade eden Kurt, 'TBMM'nin açılması, Türk ulusunu aydınlığa çıkaran süreçteki çok önemli bir kilometre taşıdır. TBMM, Büyük Önder'in düşüncelerinde olgunlaştırdığı yönetim biçiminin yaşama geçirilmesi amacıyla atılan ileri görüşlü adımlardan biridir. Bu yönüyle 23 Nisan tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşunun da habercisidir. 23 Nisan, ulus istencini üstün kılan, laik, demokratik, çağdaş Cumhuriyet rejimini getiren günü simgelemektedir' diye kaydetti.

'TBMM'YE ÖNEMLİ GÖREV DÜŞÜYOR'

Kurt; Atatürk'ün egemenliğin kişilere ya da sınıflara değil, Türk ulusuna ilişkin olduğu ilkesini, yeni Türk devletinin kuruluş felsefesine yerleştirdiğini, tek başına bu adımın bile, Atatürk'ün büyüklüğünü anlatmaya yetecek nitelikte olduğunu belirtti. Kurt, ulusal egemenlik kavramına da vurgu yaptıktan sonra TBMM için şu değerlendirmeleri yaptı: 'TBMM, üstlendiği tarihsel görevle, parlamenter demokratik rejimin en güzel örneklerinden birini vermiştir. Meclisimiz, Yüce Atatürk'ün öncülüğünde Kurtuluş Savaşını yürütmüş, Cumhuriyet'i kurmuş, devrimlerin altyapısını oluşturmuş, Atatürk Cumhuriyeti'nin değiştirilemez nitelikleriyle sonsuza kadar yaşatılması, demokrasinin güçlendirilmesi, rejimin özünden sapma olmaksızın kurum ve kurallarıyla işlemesi, insanımızın hak ve özgürlüklerine kavuşarak onurlu bir yaşam sürmesi yönünde önemli hizmetlerde bulunmuştur. Demokratik rejimimizin temel kurumu TBMM, açıldığı günden bu yana tarihsel sorumluluk üstlenmiş, varlığı ve en güç anlarda aldığı kararlarla umut ve güç kaynağı olmuş, geleceğimizi aydınlatmıştır. Yüce Atatürk'ün anlatımıyla TBMM, 'Türk milletinin asırlar süren aramalarının özeti ve onun bizzat kendisini idare etmek şuurunun canlı bir timsali' olmuştur. Ve yine O'nun anlatımıyla 'Türk milleti mukadderatını Büyük Millet Meclisinin kifayetli ve vatanperver eline tevdi ettiği günden itibaren karanlıkları sıyırıp kaldırmış ve ümitle istikbale yönelmiştir. Bugün de, TBMM, O'nun yüce kişiliğine ve devrimlerine layık olduğunu kanıtlamak zorundadır.'

'Çocuklarımıza en iyi imkanları sağlamak görevimiz'

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayınladı.

Başkan Ataç, mesajında, 'Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 23 Nisan 1920'de Ankara'da kurulması ve Anadolu'nun farklı bölgelerinden seçilen temsilcilerin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'ni oluşturması, ulusal egemenliğin ulusa ait olduğunu gösteren bir gelişme olarak tarihe geçti. Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, TBMM'nin ilk kez kapılarını açtığı gün olan 23 Nisan'ı geleceğimiz olan çocuklarımıza armağan etti. Mustafa Kemal Atatürk'ün, 23 Nisan'ı 'Çocuk Bayramı' olarak belirlemesi ve çocuklara armağan etmesi, onun çocuklara ve geleceğe verdiği değeri açıkça ortaya koymaktadır. Bu bayram, dünyadaki tek ve ilk çocuk bayramıdır. Tepebaşı Belediyesi olarak her alanda olduğu gibi çocuk hakları konusunda da Ulu Önder'in izinden gidiyoruz. 23 Nisan Çocuk Sanat ve Kültür Merkezi ile Esentepe Çocuk Sanat ve Kültür Merkezi başta olmak üzere; düzenlediğimiz etkinlikler, geliştirdiğimiz projeler ile her yıl binlerce çocuğumuzun bilgisini artırmasına, yaratıcılığını göstermesine, kültürel birikimini sağlamasına ve sanatsal özelliklerini geliştirmesine destek oluyoruz. Ülkemizde olduğu kadar pek çok ülkede, başta 'eğitim sorunu' olmak üzere, 'çocuk işçiliği' ve 'cinsel istismar' gibi pek çok olumsuzluk yaşanıyor. Geleceği emanet edeceğimiz çocuklarımıza en iyi imkanları sağlamak başlıca görevlerimiz arasındadır. Bu vesileyle başta çocuklarımız olmak üzere tüm halkımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlar, esenlikler dilerim' diye belirtti.

Dünya çocukları Eskişehir'de

9'uncusu düzenlenen Uluslararası Çocuk Halk Dansları Festivali renkli görüntülere sahne oldu.

Eskişehir'de özel bir kolej tarafından 9'uncusu düzenlenen Uluslararası Çocuk Halk Dansları Festivali için Bulgaristan, Makedonya, Moldova, Arnavutluk, Yakutistan, KKTC ve Azerbaycan'dan gelen öğrenciler, Eskişehir'deki arkadaşları ile 23 Nisan Uusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladılar. Adalar mevkinde yapılan gösterilerde önce Kolej Ritim Gurubu müzik gösterisi yaptı, çaldıkları şarkılara çevredeki vatandaşlar da eşlik etti ardından yurt dışından gelen öğrenciler kendi yerel dans gösterilerini sergiledi.

Kolej Müdürü Ahmet Altıntaşı yaptığı açıklamada; dünya çocuklarının kardeşliği için Türk ve Eskişehir kültürünü tanıtmak için her yıl bu faaliyeti gerçekleştirdiklerini söyledi. Altıntaşı, 280'i öğrenci, 50'si öğretmen ve müzisyenden oluşan 330 kişinin ağırlandığını belirtti.

TEGV Tüm Çocukların 23 Nisan'ını Kutluyor

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, ülke çapındaki Etkinlik Noktalarında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı çocuklarla birlikte kutluyor.

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Türkiye'nin 37 iline dağılmış 81 Etkinlik Noktasında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı çeşitli etkinliklerle kutluyor.

TEGV bu yıl Facebook üzerinden başlattığı 'Bir Destek, Binlerce Gelecek' sosyal medya kampanyası ile de, çocukların sadece 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda değil, her gün yanlarında olduğunu göstermeye davet ediyor. 23 Nisan'da başlayacak 'Bir Destek, Binlerce Gelecek' kampanyası çerçevesinde toplanacak bağışlarla, 19 yıldır 2 milyona yakın çocuğun gelişimine yardımcı olan TEGV, daha çok çocuğun bilgisayarla tanışmasına imkan sağlamak için 100 adet bilgisayar almayı hedefliyor. Söz konusu kampanyaya katılmak için TEGV facebook sayfasına girerek, 3353'e sms gönderip çocuklarımızın eğitimine 10 TL katkıda bulunabilirsiniz. Kampanya için özel olarak hazırlanan uygulamaya facebook.com/TurkiyeEgitimGonulluleriVakfi adresi üzerinden erişmek mümkün.

Esentepeli çocuklardan 23 Nisan kutlaması

Tepebaşı Belediyesi'nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama programı Esentepe Çocuk Sanat Merkezi'nde gerçekleşen etkinlikle başladı.

Tepebaşı Belediyesi Esentepe Çocuk Sanat ve Kültür Merkezi'nde Esentepeli çocuklar, aileleri ile keyifli ve coşkulu bir kutlama gerçekleştirdi.

Türk Bayrakları ile 23 Nisan hatıra fotoğrafı çektiren çocuklar daha sonra çeşitli oyunlarla eğlenirken merkezin bahçesinde gerçekleştirdikleri piknik ile günü tamamladılar.

Editör: TE Bilisim