Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, ES TV'de yayınlanan Vaziyet programında Ali Baş ve Arif Anbar'ın sorularını yanıtladı. Birsen, Türkiye'de yaşanan ekonomik sıkıntının Eskişehir'de de kendisini hissettirdiğini fakat öğrenci yoğunluğundan kaynaklı söz konusu sıkıntıların daha az olduğunu ifade etti.
HAFİF ATLATTIK
'İçerideki ekonomik daralmadan kaynaklı büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya Türkiye' diyen Ekrem Birsen, 'Özellikle inşaat sektöründeki daralma da krizi tetikledi. Bunların ikisi bir araya geldiğinde Eskişehir'de sıkıntı yaşandı. Eskişehir'de üniversite öğrencilerinin kattığı pay bu krizi hafif şekilde atlatmamıza neden oldu. Öğrencinin yaşadığı şehir Eskişehir. Dolayısıyla Eskişehir'de eğlence merkezleri, lokantalar, öğrencilerin kendilerine göre giyim tarzlarını buldukları yerlerde bu sıkıntıları hafif şekilde atlattık. Özellikle ulaşım sektöründe gelişmeler var. İyi noktadayız. Bunları üst üste koyarsak Türkiye'de yaşanan sıkıntının Eskişehir'de de yaşandığını söyleyebiliriz. Özellikle şehir merkezinde yaşanan sıkıntılar devam ediyor' diye konuştu.
BÜYÜK ARTIŞ
'Son 6 aya kadar Eskişehir'e 336 milyon kredi sunuldu' bilgisini veren Birsen, 'Bu rakamın 326 milyonu kullanılmış, 10 milyonu da kullanıma hazır durumda. Tabi 10 milyon şu anda Esnaf Kefalet Kooperatifi'nde sıra bekleyen, kredi bekleyen insanların taleplerine cevap verebilecek durumda değil. Çalışmalarımız devam ediyor. Fakat Türkiye'de nüfus ortalamamıza, şehirlerdeki esnaf ve sanatkarlar ortalamasına baktığımızda gerçekten son yıllarda çok büyük plasman artışımızı Eskişehir'e kazandırdık. İki esnaf kefalet kooperatifimizin aracılığıyla; birisi 106 milyon diğeri 230 milyon lira kredi kullandırıldı. Bu plasmanları da esnaf ve sanatkarlarımıza ipotek karşılığında kullanılan krediler de 200 bin liraya kadar, ipoteksiz kredilerde de 40 bin liraya kadar kredi kullandırılmakta. Bu daha önce Mayıs'ın ilk haftasına kadar yüzde 5'ti. Yeniden düzenlenmesiyle yüzde 8'e çıktı. Yıllık faiz oranımız bu. Dolayısıyla aşağı yukarı 6.2 civarlarına tekabül ediyor' dedi.
YÜZDE YÜZ ARTIŞ
'Dışarıda kullandırılan kredilere baktığımızda da yıllık yüzde 24.75 ila yüzde 26'lara kadar hatta içindeki masraflarıyla birlikte yüzde 30'a kadar faizle kredi kullanan insanlar olduğunu biliyoruz' diyen Birsen, sözlerine şu şekilde devam etti: 'Esnaf Kefalet Kooperatifi kredileri bildiğiniz gibi Merkez Bankası kanalıyla halk bankaları tarafından kullandırılıyor ve yüzde 50'si devlet tarafından süspanse ediliyor. Yani bizim kullandığımız kredinin yüzde 8'ini biz ödüyoruz, diğer yüzde 8'ini de devlet karşılıyor. Türkiye genelinde esnaf ve sanatkarımıza, bizim dönemimizden önce 2 bin 800 civarında mevcut olmakla birlikte, şu anda 5 bin 600 den fazla esnaf ve sanatkara kredi kullandırdık. Neredeyse yüzde 100'lere varan bir artış sağladık.' HM
Editör: TE Bilisim