RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Vakaların artmasına ilişkin 65 yaş üstüne suçun yüklendiğini ve haksızlık yapıldığını söyleyen Hüsnü Gökten, 'Sırf bize, 65 yaş üstüne yüklediler pandeminin yükünü. Yani bizim dışımızda gençler taşıyıcı. Bizi eve kapattılar. Peki önce onları aşılasalar olmaz mıydı? Bizi eve kapattınız. Onlar taşıyıcı' dedi.

Tam kapanma kararı açıklanmadan önce 1954 doğumlu emekli sınıf öğretmeni Hüsnü Gökten ile evinin önündeki parkta biraraya geldik. 65 yaş üstü vatandaşlarla ilgili sık sık gündeme gelen ve uygulanan kısıtlama kararları ile ilgili konuştuğumuz Gökten, kendilerine aşı yapılmasına rağmen eve kapatıldıklarını, sosyal hayatlarının sıfırlandığını anlattı. Bir an önce fabrikalarda, kalabalık yerlerde çalışan gençlerin de aşılanması gerektiğini belirten Gökten, vakaların artmasında sorumlunun 65 yaş üstü olmadığını da söyledi.

Bir yılı aşkın bir süredir pandemi süreci devam ediyor. 65 yaş üstü bir vatandaş olarak bu bir yıllık süreç sizin için nasıl geçti?
İlk aylarda sokağa çıkmak yasaktı zaten hiçbir yere gidemedik. Hep evde kaldık. Onun dışında bol bol kitap okuduk. Kilo aldık, televizyonlara baktık. Bunun dışında bir şey yapamadık. Zaman zaman evin yakınındaki parklarda yürüyüşler yaptık. Başka da bir şey yapmadık.

65 yaş üstünün evde kalmasından kaynaklı birtakım sağlık sorunları yaşadığı zamanlar oldu. Sizin böyle bir sağlık sorununuz oldu mu?
Şükür bu zamana kadar sağlık sorunu yaşamadım. Pandemi döneminde olabildiğince sağlığıma dikkat etmeye çalıştım. Ama hareketsiz kalmaktan kaynaklı kilo aldım. Göbeğim çıkmaya başlayınca, kilo almaya başlayınca ben kendim rahatsız oldum ama.



Pandemi dönemine hepimizin rutinleri değişti, alışkanlıkları değişti. Sizin hayatınızda ne gibi değişiklikler yaptı Covid-19?
Kahve kültürüm fazla yoktu ama daha da azaldı. Eğit-Der yönetimindeyim. Zaman zaman Eğit-Der'e giderdik arkadaşlarla buluşurduk ama bu pandemi sürecinde bunu da yapamadık. Basını takip etemye devam ettim. Basın açıklamalarına katılırdık eskiden şimdi onlar sınırlı olmaya başladı. Katılımlarımız azaldı.

TATİL YAPMAYI ÖZLEDİM

Bu dönemde en çok neyi özlediniz peki? Ya da neleri özlüyorsunuz?
Tatil yapmayı özlüyoruz. Örneğin Bilecik'te oğlum var, torunlar var. Gidip gelemiyoruz oraya. Onlar zaman zaman geliyor Eskişehir'e ama onlar da kısıtlı geliyor. En çok çocuklarımı, torunlarımı özlüyorum. Başka özlemim yok.

BİZİ EVE KAPATTINIZ

65 yaş üstü vatandaşlar ile ilgili gelen kısıtlamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sırf bize, 65 yaş üstüne yüklediler pandeminin yükünü. Yani bizim dışımızda gençler taşıyıcı. Bizi eve kapattılar. Peki önce onları aşılasalar olmaz mıydı? Bizi eve kapattınız. Onlar taşıyıcı. Yani eşim hatta sürekli der, 'Niye önce onları aşılamıyorlar?' diye. Örneğin fabrikada çalışan insanları. Onları aşılasınlar. Bizleri nasılsa kapattınız eve, bizi çıkarmıyorsunuz. O zaman taşıyıcı onlarsa, onları aşılayın da bu işten kurtulalım. 65 yaş üstü de evde kalmaktan kurtulsun. Hem aşılıyorsunuz hem kapatıyorsunuz. Ne anladık bu işten?

YAŞAMDAN EKARTE ETTİLER

Her kısıtlama kararının önce 65 yaş üstü vatandaşlara gelmesi, size ne hissettirdi?
Hemen 65 yaş üstü. Yine bize çıkardılar payı. Hükümetimizin uygulamaları öncelikle hep bizim üzerimizden oldu. Sanki koruyormuş gibi yapıp, bizi ekarte ettiler yaşamdan yani. Böyle sosyal alanlardan tecrit ettiler. Örneğin bir basın açıklamasına katılacağız ama gidersek ceza yer miyiz endişesi yüzünden katılamıyoruz. Bizi bunlardan alıkoydular. 10.00-14.00 arası bizler için çok az. Sosyal hayatımız bayağı kısıtlandı.



Pandemi fiziksel sağlığımızı etkiledi ama siz 65 yaş üstü biri olarak psikolojik olarak nasıl etkilendiniz bu süreçten?
Psikolojik olarak bi rahatsızlığım olmadı yani güçlü oldum her zaman. Ama benim şansım çok yakınlarımızla aynı sitede oturuyoruz. Arada gdip geldik sosyal mesafeye, maskeye dikkat ederek. Bu bizim için çok iyi oldu. Yalnız hissetmedik. Ama başkalarını etkilemiş olabilir. Yalnız yaşayan ya da komşuları ile fazla diyaloğu olmayan kişileri mutlaka etkilemiştir. Biz maske ve mesafeeye uygun olarak yakın akrabalarımızla sitede birbirimize destek olduk, birbirimizi yalnız bırakmadık. Bu böyle bir dönemde bizim için bir şans oldu gerçekten.

KENDİ İMKÂNLARIMIZLA
KENDİMİZİ KORUDUK

Pandeminin yönetilme şeklini nasıl değerlendiriyorsunuz peki?
Şu anda hükümet bu işi yönetemedi. Yönetemediği için de biz bir maske dahi alamadık. 5 tane maske dağıtıldığı dönemde biz devletten maske alamadık veya kolonya. Söz vermişlerdi herkese göndereceğim demişlerdi ama bize gelmedi mesela. Dolayısıyla kendi imkanlarımızla kendimizi korumaya çalıştık. Devlet de her ne kadar kurallar koysa da kendi kurallarına kendileri uymadı maalesef. Ama sorumluluğu vatandaşın üstüne yüklemeye çalıştılar.

AŞILAMA HIZLANMALI

Bundan sonraki süreçte neler yapılabilir peki? Ya da neler yapılabilirdi?
Aşılama sisteminin daha hızlı devam etmesi lazım. Gençlere de yapılmalı. Bilhassa fabrikalarda çalışan insanlara aşı yapılmalı. Sürekli denetimler yapılmalı fabrikalarda. Genellikle büyük fabrikalarda ve kalabalık yerlerde çalışan insanların aşı olması gerekiyor bence. Bunu yapmadılar. Hala da yapmama konusunda direniyorlar. Aşı yok. Aşı kısıtlı. Herkes müracat ettiğinde e-nabız kapanıyor, kimseye randevu veremiyor. Böyle olumsuzluklar var.

BEN KURALLARA UYDUM

Pandemide Eskişehir'i nasıl değerlendiriyorsunuz? Eskişehirliler kurallara uyuyor mu?
Genelde uyuyor. Sağlık Bakanlığı 84 milyon bu işten sorumlu dese de, hayır ben o sorumluluğu kabul etmiyorum. Ben kurallara uydum, Eskişehir halkı da uydu ama bu lebalep kongrelerden sonra dikkat ederseniz haritadaki canlılık değişti. Vakalar artışa geçti.



Özellikle Hamamyolu bölgesinde 65 yaş üstü vatandaşlar çok vakit geçiriyor. Bu yüzden eleştiriler de oluyor. 65 yaş üstü ile ilgili bu eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?
İnsanlar nereye gidecek? Evinin yakınında park yoksa insanlar geliyor orada oturuyor. Ne yapsın? Bizim evimizin önünde park var biz buralarda oturuyoruz. Mecbur. Çok kalabalığa girmeden oturuyor. Maske, mesafeye dikkat ediyor oturuyor. Ne yapsın adamcağız?

BİZE KARŞI ÖNYARGI VAR

65 yaş üstüne karşı bir ön yargı olduğunu düşünüyor musunuz?
Evet bir önyargı var. Bize suç yükleniyor ama bizde suç yok ki. Taşıyıcı biz değiliz ki. Geldiği zaman bizi yatırıyor zaten. Ya hastaneye yatırıyor ya eve yatırıyor. Eses gençlik getiriyor bu hastalığı. Onlar taşıyıcı. Beni aşıladın eve kapatıyorsun. Öteki insan geziyor aşı olmadan. Ben hiç mi çıkmayacağım şimdi? Aşıyı niye yaptın bana? Güvence olarak yaptın. O zaman bırak beni de. Ya da gençliği de aşıla. Veya onları kapat. Onlara da aşı yap. Ondan sonra bu iş çözülsün.

10 GÜN TATİL YAPTIM SADECE

Tatili özledim dediniz. Hiç tatil yapmadınız mı bu süreçte?
Bir on günlüğüne Dikili'ye gittim. Orada bir evimiz var. 10 gün gidip dinlendim. Ama onun dışında hiçbir yere gitmedik. Özledik o yüzden tatili. Eskiden 2 ay gider kalırdık ama şimdi gidemiyoruz. Eşim daha tedirgin. Çarşıya hiç çıkmadı. Bir yere gitmez. Bana der biz çok dikkatliyiz ama karşı taraf dikkat etmezse biz istediğimiz kadar dikkat edelim. Trafik kuralları gibi. Karşı taraf dikkatsizse siz istediğiniz kadar dikkatli gidin.

HÜKÜMET BİLİM KURULUNU DİNLEMELİ

Pandemiyle ilgili olarak vatandaşlara, yetkililere bir mesajınız var mı?
İktidarın tam kapanma ile bunu çözebilir. Biz kurallara uyuyoruz. Kurallara uymayanlara ceza kesiliyor, uyarılıyor. Yetkililerin bu konuya daha çok eğilmesi lazım. 19.00 ile 05.00 arasındaki yasaklarla bu işten kurtulamayız zaten. Bakıyorsunuz öğleden sonra AVM'ler açık, sokaklar dolu. Öyle olunca nasıl bertaraf edeceğiz. Bilim kurulu daha çok dinlemesi lazım hükümetin.
Editör: TE Bilisim