Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Emek-Şehir Hastanesi Tramvay Hattı'nın açılış töreni Açelya Durağında gerçekleşen törenle vatandaşların hizmetine açıldı. Açılışa Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, 71 Evler Mahalle Muhtarı Emir Dişbudak ve birçok vatandaş katıldı.

İMKÂNSIZ YOKTUR
Odunpazarı Belediye Başkanı Kurt, 'Gelmez, yapılmaz denilen hizmetlerin tek tek yapıldığı bir gündeyiz. 71 Evler Mahallesine tramvay gelmez diyorlardı geldi. Hastaneye geldi şimdi oradan da 75. Yıl Mahallesine gidiyor. Bu hizmeti gerçekleştiren Yılmaz Hocamıza teşekkür ediyorum. Seçimden önce yapamaz diye sıkıştırdılar ama Yılmaz Hoca için imkansız diye bir şey yok. Yapıldı, şu andan itibaren Eskişehirliler hastaneye tramvayla ulaşacak' ifadelerini kullandı.

YAPALIM İSTEMEDİLER
Vatandaşların Şehir Hastanesi'ne çok rahat ulaşacaklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, '16 km'lik etap hattımızla birçok bölgeyi birbirine bağladık. Tramvay sistemi kısa sürede tamamlandı. 2. etap çalışmalarına başladık ardından. Başka birçok projemiz gibi 2. etap inşaatına başlamamızı da siyasi sebeplerle geciktirdiler. Yapalım istemediler, sizlere ulaşalım istemediler. Ama tamamladık ve hizmete sunduk. 2. etapta tamamlanınca 42 km'ye çıktı tramvay uzunluğu. Araç sayımız da 18 idi, 33'e çıktı. Yenikent, Çankaya, Batıkent, Çamlıca, Emek, 71 Evler gibi mahallelerimizi de tramvaya kavuşturduk ve 3. etap çalışmalarına başladık. Bugün 3. etap projemizin ilk hattını açıyoruz. Şehir Hastanesi'ne çok daha rahat ve kısa sürede ulaşabileceksiniz' dedi.

ZOR DURUMDA BIRAKMAK İSTEDİLER
Hastane yapılmadan önce belediye ile görüşülmediğini ve amaçlarının kendisini zor durumda bırakmak olduğunu anlatan Büyükerşen, 'Bir bina mı, stadyum mu yapacaksınız, evvela gelip belediyeye kent içi ulaşım mastır planını bize göster, ulaşılabilir mi ulaşılamaz mı diye sormalısınız. Bakarız biz de ama kendi başlarına karar veriyorlar. Değişiklik olacaksa uzmanlara değiştirmelerini söyleyelim ama dinlemiyorlar. Akıllarına gelen yere yapıyorlar. Amaçları beni zor durumda bırakmak. Hastane temeli atılmadan bize gelip bilgi verselerdi bizler de kamulaştırma yapardık. Ama biz oynanmak istenen oyunu fark ettik ve tramvaylar şebekelerinde değişiklik yaptık, 9 ay içerisinde tamamladık. Bakın 1.5 ayda yolunu da yaptık. Bu hat Sultandere Mahallesine kadar gidecek, ortasına kadar geldi. Para bitti ama bundan sonra makas bıraktık Sultndere'nin içinden geçiririz bu hattı. Yeni plan yapılması lazım ama bunun için benim yeniden seçilmem lazım. Kazım'ın da yeniden seçilmesi lazım. Çünkü bizler Meclis'te destek oluyoruz birbirimize' diye konuştu.

DURAKLAR FAZLA OLACAK
71 Evler'de durak sayısının fazla olacağını vurgulayan Büyükerşen, 'Yeni baştan yeni bir kalkınma projesine girişiyoruz. Bu yaptığımız hat 8.5 km uzunluğunda. Bu Şehir Hastanesi'nin yeri bizim hazırladığımız 1/25 binlik planda yoktu. Bu bölgede yoktu. Biz 3. etabın hat güzergahlarını belirlerken de bu hat yoktu. Başka bir şey düşünüyorduk. Şehrin kuzeyindeki mahallere ulaşmayı planlıyorduk' dedi. '71 Evler mahallemizden Şehir Hastanesine giden yolu da yaptık' diyen Büyükerşen, 'Trafiğe de açıldı. Yıldız, Kumlubel, Opera hattımız da devam ediyor. Otogar, Şeker, Opera hattının da çalışmaları hızla devam ediyor. Mayıs ayında bitmiş olacak. 7 gün 24 saat çalışıyorlar. Bunların hepsi bittikten sonra tramvay hattı uzunluğumuz 60 km'ye çıkmış olacak. İstanbul'da var. İkinciye en büyük tramvay hattı Eskişehir'de' şeklinde konuştu.

DİĞER MAHALLERE DE YAPACAĞIZ
Aldıkları yeni tramvaylardan bahseden Büyükerşen, 'Tramvay dizilerimizi de büyüttük. Daha modern tramvaylarımız var. 14 tane Skoda marka tramvayımız var. Şirintepe, Esentepe, Sütlüce, Gündoğdu Fevzi Çakmak ile Eskişehir Teknik Üniversitesi'ne de mutlaka tramvay hatlarını işleteceğiz. Gerekli proje çalışmaları da bitmek üzere. 31 Mart'ta sizlerin de desteğiyle kazmayı onlara da vuracağız. Yapacaklarım bitmedi. Çok daha gurur duyacağınız bir şehir yapmak için ben ve arkadaşlarım çalışacağız. Sizler her şeyin en güzeline layıksınız' ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından kurdele kesildi ve Yılmaz Büyükerşen ile Kazım Kurt, deneme sürüşü için vatmanla birlikte tramvay kullandı.
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, hattın 10 dakika sefer sıklığında Şehir Hastanesi-71 Evler-Emek-Odunpazarı-Çarşı-Opera yönünde çalışacağını belirterek, Şehir Hastanesi'nin giriş kapılarının birbirine uzak olması sebebiyle vatandaşlara kolaylık sağlamak için Şehir Hastanesi tramvay durağından her 7 dakikada bir otobüslerle hastanenin 3 farklı giriş noktasına ücretsiz ring seferi yapılacağını ifade etti. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim