Uygulamaya geçen Sıfır Atık Projesi'nin Valilik tarafından tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Yunus Emre Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıda Vali Özdemir Çakacak, kentteki kamu kurum ve kuruluşların temsilcilerine projeyi anlattı.
GERİ KAZANIM ARTACAK
Vali Çakacak, Türkiye'nin hızlı ekonomik büyümesi, kentleşme, nüfus artışı gibi nedenlerinden dolayı atık miktarının arttığından bahsederek, 'Büyük ve gelişmiş ülke hedeflerimiz doğrultusunda; temiz üretim ilkeleri çerçevesinde sıfır atığa ulaşmak adına atıkların geri kazanım oranının en üst seviyeye çıkarılması gerekmektedir. Sürdürülebilir kalkınma ilkleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye bırakmak amacıyla Sıfır Atık Projesi, Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendi himayelerinde gerçekleştirilmekte ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmekte olup Eylül 2017'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde seçkin bir toplantı ile kamuoyuna tanıtımı yapılmıştır. Belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik olarak bir eylem planı hazırlanmıştır' şeklinde konuştu.
980 AĞAÇ KURTARILDI
Geçtiğimiz yıl Eylül ayında hayata geçen Sıfır Atık Projesiyle 4 ayda önemli yollar kat edildiğini söyleyen Vali Çakacak, 'Bu çerçevede öncelikli olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ana Hizmet Binasında proje başlatılmış ve kısa sürede önemli sonuçlar elde edilmiştir. Sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ana Hizmet Binasında Ocak Ayına kadar 58 ton kağıt, 14 ton plastik, 3 ton cam, 1,5 ton metal atık olmak üzere yaklaşık 77 ton değerlendirilebilir atık toplanarak ekonomiye kazandırılmıştır. Bu proje ile sadece alışkanlıkların değiştirilerek atıkların geri kazanımı ile 980 ağacın kesilmesi önlenmiş, 11 ton sera gazı salınımı azaltılmış ve 6 ton cevherin kullanımı engellenmiştir. Bizler de sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak ve sıfır atık prensibi hedefini gerçekleştirmek için Sıfır Atık Projesini tüm kurum ve kuruluşlarımızca uygulamaya geçireceğiz' diye konuştu. İHA
Editör: TE Bilisim