Eskişehir tarihinde bir ilk yaşandığını ve kentin yüzlerce esnafının kepenk kapattığını söyleyen Odalar Birliği Başkanı Ekrem Birsen, 'Esnaf Odaları Birliğimize 2312 yeni kayıt gelmiş. Geçen yıl bu rakam 3000'li rakamların üstündeydi. Bu yıl 2 binli rakamlarda. 995 iş yerinin de kapandığını söylediğimizde bu rakamı 2312'den çıkardığımızda 1317 gibi yeni rakamlarla karşılaşıyoruz. Eskişehir tarihinde bir ilk yaşanıyor' dedi. Başkan Birsen, küçük esnafın dayanacak gücünün kalmadığının da altını çizdi.
2020 YILI SÖNÜK
2019 yılının açılış noktasında iyi bir ivme yakaladığını hatırlatan Başkan Ekrem Birsen, 'Pandemiyle birlikte süreç olarak aşağıya doğru geri geldik. Mesela 2019 yılında çok iyi rakamlarla kapattığımız yılı 2020 yılında onlardan kalan ve daha sonra da kayıt dışı olan esnaf ve sanatkarların bir takım kredileri kullanımında kayıt altına girerek Esnaf Odaları Birliğimize kayıt olmaları, dolayısıyla ikisini harmanlayarak konuştuğumuzda 2020 yılı gerçekten esnaf ve sanatkarımız için kayıp bir yıl olarak geçti. Açılış ve kapanış sayısındaki rakamları da karşılaştırdığımızda 2019 yılının daha parlak, 2020 yılının daha sönük geçtiğini söyleyebiliriz' dedi.
DÜŞÜŞ VAR
2020 tarihinden 31.12.2020 tarihine kadar Esnaf Odaları Birliğine 2 bin 312 yeni kaydın geldiğini kaydeden Birsen, 'Geçen yıl bu rakam 3 binli rakamların üstündeydi. Bu yıl 2 binli rakamlarda. 995 iş yerinin de kapandığını söylediğimizde bu rakamı 2 bin 312'den çıkardığımızda bin 317 gibi yeni rakamlarla, yeni esnaf ve sanatkarın kayıt olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu kullandırılan kredilerin ve kayıt dışı esnaf ve sanatkarın kayıt altına alınmasından kaynaklanan bir takım rakamlar. Bu yılı aslında kayıt dışını kayıt içine almamış olsalardı biz bu yılı eksi rakamlarla kapatabilirdik' ifadelerini kullandı.
KREDİLERLE AYAKTA KALDI
Birsen, sözlerine şöyle devam etti: 'Eskişehir'de gelişmekte olan bir takım bölgelerimiz var. Özelikle Çamlıca ve Batıkent'e bakacak olursak, Emek, 71 Evler ve Huzur Mahallelerinde yeni esnaf sayımızın yükseldiğini gözlemleyebiliyoruz. Kredilerimizin 2020 yılında pandemi sürecinde ayakta kalabilmelerini sağlayacak biçimde yeterli olmasa bile kredilerle esnaf ve sanatkarımız ayakta kaldı.'
BEKLEMİYORDUK
Pandemiden en çok etkilenen esnafın öncelikle kahvehaneler, kantin işletmecileri ve kırtasiyeler olduğunu aktaran Birsen, ' İkinci derecede ise servis araçları, lokantalar, kafe türü işletmeleri, berber ve kuaförleri sayabiliriz. Üçüncü kategoride ise giyim sektörünü koyabiliriz. Pandemiyi fırsata çeviren gruplarımız da var. Tamir bakım sektörü buna örnek olabilir. Esnaf ve sanatkarımızın acilen nakit desteğe, hibe desteğine ihtiyacı olduğunun altını çizmek istiyorum. Artık esnafın dayanacak gücü ve tahammülü kalmadı. Bir an önce dediğimiz meslek gruplarında acil desteklerin, hibe desteklerinin yapılmasını bekliyoruz. Eskişehir tarihinde bir ilk yaşandı. Bu kadar kapanışı gerçekten bizde beklemiyorduk.' ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim