RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Belediye başkan adaylarının belirlenme süreci ile ilgili konuştuğumuz CHP Milletvekili Utku Çakırözer, mevcut beş CHP'li belediye başkanının her türlü engellemeye rağmen takdire şayan işler gerçekleştirdiğini söyledi. Çakırözer, 'Bana göre hepsi yerini korumalıdır. Bu konuda son karar merci parti yönetimimizdir' dedi.

CHP Bolu'da yerel seçim gündemiyle bir kamp gerçekleştirdi. Bu kampın neticesinde CHP yerel seçimlerde belediye başkan adaylarını nasıl belirleyecek?
81 ilde ve yüzlerce ilçemizde adaylarımızı bir an önce açıklamak niyetindeyiz. 12 Ekim'de Ankara'da Belediye Başkanları ile büyük bir toplantı organize ediliyor. Bu toplantıda adaylarımızın bir bölümünün kamuoyuna açıklanması söz konusu olabilir. Toplantıdan önce de bazı illerde isimler açıklanabilir. Bulundukları il ve ilçeleri başarıyla yöneten CHP'li isimler öncelikle açıklanabilir. Bu konuda en yetkili organ Parti Meclisimiz. Son kararı onlar açıklayacak. Partimizin gösterdiği adayların da hepimiz arkasında duracağız. Genel Başkanımızın burada bizlerle paylaştığı yöntem şu: İl örgütlerimiz ve ilçe örgütlerimizin geniş toplum kesimleriyle istişareleri başkan ve Meclis üyesi seçimlerinde çok önemli. Çok belirleyici olacak. Sadece CHP tabanını değil, tüm partilerin tabanına hitap eden ve onları kucaklayan isimleri belirlememiz lazım. Bunun için örgütümüz, milletvekillerimiz, il ve ilçelerdeki kanaat önderlerimizin değerlendirmeleri önemli.

CHP farklı partilerle ittifak yapacak mı? İttifak meselesine Kılıçdaroğlu ve milletvekilleri nasıl bakıyor?
Bakın artık Türkiye hem ekonomik hem de demokratik açıdan elden gidiyor. İçinde bulunduğumuz şartlar ya da sorunların çözümü konusunda herkes taşın altına elini koymak zorunda. Ülke elden giderse bu sadece CHP'yi etkilemez ki. AKP'si, MHP'si, İYİ Partisi, HDP'si Saadet'i hepimizi etkileyecek. Bu ülke hepimizin ülkesi. 81 milyon bu ülkede yaşanan krizden, ekonomik çöküşten etkileniyor, etkilenecek. Bu bağlamda ülkenin geleceğini düşünen tüm yurttaşlarımızla birlikte ittifak sandıkta olacak, bu ittifakı halk yapacak. Türkiye'yi yönetemeyen, beceriksiz kadrolar yerine tıpkı Eskişehir'imizde olduğu gibi sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla halkımıza hizmet aşkıyla dolu kadroları halkımızın desteğiyle her yerde göreve getireceğiz. Milletimizle birlikte Türkiye'nin geleceği için mücadeleye devam edeceğiz. Bu beceriksiz yönetime karşı halkımız ittifakı sandıkta yapacak. Başarısına, tecrübesine, becerisine güvendiği inandığı isimleri başkan yapacaktır.

Kılıçdaroğlu, 'Parti örgütü ne derse o olur. Örgüt bir aday üzerinde uzlaşsın hemen açıklayalım' dedi. Eskişehir örgütü belediye başkanları konusunda mutabık mı sizce? Aday üzerinde uzlaşı nasıl olacak?
Tabi ki bu süreçte Eskişehir'imizde de örgütümüzün, partim emekçilerimizin değerlendirmeleri etkili ve önemli olacak. Belediye başkanları ve belediye meclisi üyeleri konusunda sadece örgütlerimiz değil, Eskişehirli hemşehrilerimizi temsil eden sivil toplum örgütleriyle, kanaat önderleriyle geniş istişarelerin sonucunda en uygun adaylar önerilecek. İnanıyorum ki Parti yönetimimiz Eskişehirlilerin sesine kulak verecektir. Başkan adayları ve belediye meclis üyelerinin belirlenmesinde tüzüğün mümkün kıldığı yöntemlerden uygun olanlar kullanılacaktır.

24 Haziran seçimlerinden sonra Kılıçdaroğlu'nun milletvekillerine kırsalda belediye başkan adayı bulması için görev verdiği iddia edildi. Belediye başkanı aday adaylarının veya adayların belirleme sürecinde milletvekillerinin rolü ne olacak? Ya da rolü olacak mı?
Biz Milletvekilleri partimizin birer emekçisi olarak her türlü çalışmamızda olduğu gibi aday belirleme çalışmasında da üzerimize düşen sorumluluğu diğer parti organları ile birlikte yerine getirmekle yükümlüyüz. Biz milletvekillerinin Eskişehir'imizin en ücra köyünde oturan cefakar parti emekçilerimizden bir farkımız yoktur, olamaz. Bu sürece tüm parti emekçilerimizin aktif olarak katılması, görüşlerini bulundukları ilçe ve Eskişehir il örgütümüz ile bizlerle paylaşmalarında sonsuz yarar vardır. Biz de milletvekilleri olarak görüşlerimizi hem il ve ilçe teşkilatlarımızla, hem de genel merkezimizle açık yüreklilikle ve samimiyetle paylaşacağız. Sıfatımız, başkan, vekil ya da üye ne olursak olalım tüm CHP'lilerin tem amacı var: Eskişehirimiz, ülkemiz ve halkımızın refahı, huzuru ve iyiliğidir.

Sizce Eskişehir'de mevcut beş CHP'li belediye başkanında değişiklik olur mu?
Eskişehir'de Türkiye'ye örnek belediyecilik yapıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen başarısını defalarca kanıtlamış, sadece Eskişehir'in değil Türkiye'nin sevdiği saydığı bir isim. Uluslararası arenada da eğitim, kültür ve belediyecilik alanlarında çok saygın yeri var. Eskişehir'i bu ülkenin gözbebeği yapanların başında geliyor. Şehrimizi Orta Avrupa kentleri gibi bir kültür ve sanat merkezi haline getirdi. Tema parklarıyla bu kenti Türkiye'nin dört bir yanından aileler için birinci turistik destinasyon yapmayı başardı. Sadece Eskişehirliler değil çevre illerdeki yurttaşlarımız da bu kentin özgürlük havasından faydalanabilmekte. Her görüşten Eskişehirlinin beğenisine, takdirine sahip. Bu yüzden Yılmaz Hoca'nın yeniden adaylığı konusunda bir sürpriz beklemiyorum.



HEPSİ YERİNİ KORUMALI
Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç'ın icraatları da defalarca bu kentte yaşayanlar tarafından onaylandı. İlçesine Avrupa standartlarında hizmet sunuyor. Halkla iç içe. Kadınları, gençleri öncül alan projeleri ile engellileri hayatın içine katan projeleriyle bizim yüz akımız. Odunpazarı'nı AKP'nin elinden CHP'ye kazandıran Kazım Kurt ilk başkanlık dönemi üretkendi. Çok önemli icraatlara imza attı. Halk merkezleri, halk kart, yeni müzeler, Odunpazarı'nın sesini duyuran festivaller… Pek çoğunun açılışını birlikte yaptık. Mahmudiye ve Han'da da başkanlarımız İshak Gündoğan ve Erdal Şanlı zor imkanlar altında özveriyle, başarılı halkçı belediyecilik örnekleri vermekte. Tüm CHP'li belediye başkanlarımızın halkımıza hizmet azminin, çabasının yakın tanığıyım. Tabi tüm bu başarılı icraatları AKP'nin iktidar engellemelerine rağmen gerçekleştirmeleri ayrıca takdire şayandır. Dolayısıyla, bana göre hepsi yerini korumalıdır. Bu konuda son karar merci parti yönetimimizdir. Genel Başkanımız, Parti Meclisimiz ve MYK'mız Eskişehir örgütüyle yapacağı istişareler, ihtiyaç duyması halinde tüzüğümüzde sayılan aday belirleme yöntemlerini uygulamak, kamuoyu anketleri yapmak ve Eskişehir'deki kanaat önderleriyle, halk ile yürüteceği nabız yoklamaları sonrasında kısa süre içerisinde karar verecektir.

TÜRKİYE'YE KAZANDIRACAĞIZ
Tahmin ediyorum önce Büyükşehir Belediye Başkan adayımızın ismi çok kısa süre içinde kamuoyu ile paylaşılacak. Daha sonra da iki metropol ilçe ve 12 kırsal ilçemizdeki başkan adaylarımız süratle belirlenerek, açıklanacak. Partimizin belirleyeceği adaylar Eskişehir'de tüm hemşehrilerimizi kucaklayacak, projeleriyle, tecrübeleriyle, çalışkanlıklarıyla, vizyonlarıyla sosyal demokrat belediyeciliğin en güzel örneklerini vermeye hazır olduklarını anlatacaklar. Sadece Eskişehir'e değil, tüm Türkiye'ye kazandıracağız. Bu doğrultuda var gücümüzle çalışmaya hazırız.

CHP'den 24 Haziran'da farklı siyasi partilere giden oyların yerel seçimlerde geri dönmesi için CHP ne yapmalı?
Sadece Eskişehir'de değil Türkiye'nin birçok yerinde seçmen kitlesi genel ve yerel seçimlerde oyunu farklı tercihler ile değerlendirmekte. Eskişehir'de yurttaşlarımız yerel seçimlerde parti bağımlılığı kadar yapılan hizmetlere, gösterilen adayların halk içindeki karşılığına da bakarak oy kullanmakta.
24 Haziran'da giden oyları geri getirmenin yolu bu yerel seçimde halkın karşısına tecrübesi, bilgisi, vizyonu, çalışkanlığı, halkla ilişkileri ile şehre büyük güven veren, dar siyaset anlayışı yerine diğer siyasi görüşleri de kucaklayacak adaylarla ortaya çıkmaktır. Tabi yerel seçimlerde sadece 24 Haziran'da partimizden başka partilere kayan oyların değil, AKP'li, MHP'li İYİ Partili, Saadet'li, HDP'li kısacası tüm hemşehrilerimizin oylarına talibiz. Bu doğrultuda Eskişehir'de farklı görüşlerden hemşehrilerimizin kendilerine güven veren belediye başkan adaylarımızın etrafında kenetleneceğine inanıyorum.
Editör: TE Bilisim