Bu yıl Ahilik Haftası'nın 29'uncusunu kutladıklarını söyleyen Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESSOB) Başkanı Ekrem Birsen, ilk olarak ahilik teşkilatının toplumdaki yeri ve anlamı hakkında kısa bir bilgi verdi. Halkın refah ve mutluluğu için Ahilik Teşkilatının önemli bir yerde durduğuna dikkat çeken Birsen, 'Ahiliği sadece bir nostalji olarak görmemeliyiz. Ahilik kültürünü geleceğe taşımalıyız' dedi. Özellikle İnönü İlçesi Akçengel Cami içinde mezarı bulunan Murat Ahi'yi anlatan Birsen, 'Esnaf piri ve evliyası olarak bilinen Murat Ahi, çocukların ve gençlerin usta çırak ilişkisi içerisinde sanata ve askerliğe hazırlanması için bir teşkilat yapılandırması gerçekleştirmiştir. Bu yapılanma Bizans'a karşı uzun yılar büyük başarılar elde etmiştir' diye konuştu.

'NESİLDEN NESLE AKTARILMALI'

Tören sonrasında ise Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında, kutlama komitesi üyeleri Vali Güngör Azim Tuna'yı makamında ziyaret etti.

Ahilik değerlerinin yaşandığı ve paylaşıldığı haftanın verimli geçmesini dileyen Vali Tuna, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ahilik değerlerinin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini savunan Vali Tuna, ziyaret esnasında yaptığı konuşmada şunları söyledi: 'Toplumumuzdaki her kesimin eşit ve dengeli bir şekilde kalkınması bizim için çok önemlidir. Bu bakımdan esnaf ve sanatkarlarımız bu günün zor koşullarında ahiliği yaşatmaya çalışıyorlar.'

TEPEBAŞI'NDAN AHİLİĞİN YAŞATILMASINA DESTEK

Ahilik İl Kutlama Komitesi, Vali'yiz ziyareti sonrası Tepebaşı Belediyesi'ni ziyaret etti.

Komite Başkanı Ekrem Birsen, Tepebaşı Belediye Başkan Vekili İbrahim Kökdere'yi makamında ziyaret ederek yapılan çalışmalar ve kutlama programı hakkında bilgi verdi. Tepebaşı Belediye Başkan Vekili İbrahim Kökdere, ahilik felsefesinin yüzyıllardır devam eden bir gelenek olduğunu söyleyerek, 'Tepebaşı Belediyesi olarak bu önemli kültürün yaşatılmasında her zaman destek olduk ve olmaya da devam edeceğiz' dedi. Ahilik İl Komitesi daha sonra Başkan Vekili Kökdere'ye çiçek ve ahilik şilti takdim ettiler. (HM)

Editör: TE Bilisim