Seyitgazi'nin Doğançayır Mahallesi sakinleri Tepebaşı Belediyesi'nin kültür turları kapsamında dün Ankara'ya gitti. Doğançayırlılar, Anıtkabir, İlk kurulan Meclis binasını, Orman Çiftliği ve Hamamönü ziyaretlerinin ardından TBMM'de Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuğu oldu. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Ankara'da her hafta düzenledikleri bu gezilere, Eskişehirli Gazetecileri de konuk ediyor. 8 Haziran Çarşamba günü yapılan TBMM gezisine Yenigün Gazetesi Yazarı Zafer Çatel ile birlikte davetli olarak katıldım. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de Doğançayırlıları TBMM'de karşılayarak onlara iyi ev sahipliği yaptı. İstanbul'da yaşadığı çirkin saldırı sonrasında Ankara'ya gelen Kılıçdaroğlu'nu TBMM girişinde karşılayan Doğançayırlılar, Genel Başkanı alkışlarla karşıladı. Kemal Kılıçdaroğlu Doğançayırlıları ve biz gazetecileri Odasının kapısında karşıladı. Eskişehir'den gelen konuklarla kısa bir sohbet etti. Çekilen hatıra fotoğraflarından sonra Doğançayırlıları uğurladı. Kılıçdaroğlu'nun programı yoğun olduğu için kendisiyle ayaküstü röportaj yaptım. Sorularımı yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Eskişehir ve Eskişehir halkından övgüyle bahsetti.

Öncelikle size geçmiş olsun diliyorum. İstanbul'da şehit cenazesinde çirkin bir saldırı ve tehdit olayına maruz kaldınız. Bu olay ile ilgili düşünceleriniz neler?
Teşekkür ederim. Bu tür saldırılar aslında olmaması gerekir. Ama maalesef Türkiye'nin içerisinde bulunduğu şartlar bize bu tür saldırılara bir anlamda açık hale getirdi. Orada belki binin üzerinde polis var. Eski cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar orada. Vali, Emniyet Müdür orada. Herkes orada. Birisi onların önünden geçerek bize kurşun atıyor yani tehdit ediyor. Ama bu tehditler bizi yıldıramaz. Bunlar tam tersine bizi daha da güçlendirir. Bundan sonra cenaze törenlerinde kendi güvenlik önlemlerimizi kendimiz alacağız artık. Gelsinler bakalım ne yapacaklar? Bunların sayıları zaten 5-6 tane. Cami cemaatine de şükrün borçluyuz. Çünkü cemaat büyük huşu içerisinde namazını kıldı. Görevini yerine getirdi. Bu beş altı kişinin 'toplumun huzurunu bozmak için yaptığı taşkınlık' diyorum doğru değil, ama bunlar oluyor.

Kemal Bey, Ankara'dan Eskişehir'i nasıl görüyorsunuz? CHP'li Belediye Başkanlarını başarılı buluyor musunuz?
Ankara'dan baktığımda Eskişehir'in CHP'li belediye başkanlarını son derece başarılı görüyorum. Eskişehir onların sayesinde çok güzel bir kent oldu. Bursa ile Ankara arasında çöldeki bir vaha gibi. Türkiye'nin her tarafından turistler Eskişehir'e geliyor. Eskişehir'i görüyorlar. Yemyeşil. Eskiden Bursa'ya 'Yeşil Bursa' denilirdi. Şimdi Bursa beton haline döndü. Yeşillik arıyorsanız, bundan sonra İç Anadolu'da Eskişehir'e bakın.

Tepebaşı Belediyesi kültür gezileriyle Eskişehir halkını Ankara, Çanakkale, İstanbul'a götürüyor. Bu çalışmayı nasıl buluyorsunuz?
Son derece güzel bir olay. Ahmet Ataç'ta bu görevi başarıyla yerine getiriyor. Ahmet Başkan sağ olsun. Eskişehirlilerle ilgileniyor. Kendi bölgesiyle ilgileniyor. Başarılı belediye başkanımız. O'nun tabi halka bu kadar yakın olması bizi çok mutlu ediyor tabi. Eskişehirlileri kültür turları kapsamında Ankara'ya, İstanbul'a Çanakkale'ye götürmek onları kentlerle tanıştırmak bir anlamda belediye başkanlarımızın bir görevi. Ataç bu konuda tüm Türkiye'ye örnek oldu. CHP olarak ülkemizde Ahmet Başkanları çoğaltacağız.

Türkiye'nin son süreçteki en büyük sorunu terör. Ülkemizde ard arda yaşanan terör olayları ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Bütün Dünyada terör olaylarından sorumlu olan iktidarda olan partilerdir. Dolayısıyla bir ülkede terör oluyorsa, bundan dolayı bir can kaybı oluyorsa insanlar hayatını kaybediiyorsa bunun önlemini alması gereken iktidardır. Şimdi ülkenin başındaki hükümet önlem almak bir tarafa bunda sorumluluğu yokmuş gibi davranıyor. 7 Haziran 2015'den bu güne bir yılda 1002 insanımızı teröre kurban verdik. Canlar giderken, bunda hükümetin hiçbir sorumluluğu yokmuş gibi ortaya çıktılar. Bu Güneydoğu'nun silahlanması, silah deposu haline döndürülmesi, oranın patlayıcı maddelerle doldurulması tamamen hükümetin gözleri önünde oldu. Bunları dile getirdiğimiz için hükümet kanadı bundan rahatsız oluyor. O diyor ki siz hiç bunlardan söz etmeyin, bizim sorumluluğumuzdan söz etmeyin. İyi de bu ülkeyi kim yönetiyor? Siz yönetiyorsanız sorumluluk hissetmek zorundasınız. Biz onlara bu sorumluluğu hatırlatıyoruz. Hatırlatmaya da devam edeceğiz.

Eskişehir halkına mesajınız var mı?
Eskişehir halkı aydınlığı ve Cumhuriyeti savunan insanlar topluluğudur. Onların sayesinde Eskişehir sosyal demokrasinin kalesi olmuştur. Onlardan kente güzel hizmetler kazandıran belediye başkanlarına sahip çıkmalarını istiyorum. Onlara selamlarımı gönderiyorum.

RÖPORTAJ AYHAN AYDINER

Editör: TE Bilisim