Sivrihisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erhan Ulutürk, 2009 yılında, akbaşların kaymakamlık aracılığıyla köylerde tespit edildiğini ancak yoğun şekilde yetiştirilmesine rağmen birey sayısının azaldığını, dejenere olduğunu belirlediklerini söyledi.

Ulutürk, şöyle konuştu: 'Öncelikle 8 damızlık akbaş ile kurduğumuz Akbaş Çoban Köpekleri Üretme ve Koruma Merkezi'nde köpekleri koruma altına aldık. 2010'da da Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programından 'Eskişehir İli Sivrihisar İlçesi Akbaş Çoban Köpeklerinin Dejenerasyonunun Önlenmesi ve Irk Özelliklerinin Korunması Projesi'yle destek aldık. 2010 yılında 20-30 yavrumuz oldu. Bazılarını damızlık olarak koruduk, bazılarını da sahiplendirdik. Zamanla akbaş çoban köpekleri tanınmaya başlandı ve rağbet arttı. Sayıları yüzlerle ifade edilen akbaşların popülasyonu binleri buldu. 3-4 ay önceden yavrular için sipariş var. Talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Akbaş, şu anda hak ettiği değeri buldu, sürü başlarında yerini almaya başladı.'

Ulutürk, 'Bize ne zaman damızlık köpek vereceksiniz?' diye soruyorlar. Daha önce yavru köpek veriyorduk. Şimdi 1 yaşına kadar akbaş verebiliyoruz. Damızlık verebilecek niteliğe ulaştık. 8 damızlık akbaş ile başladığımız çalışmalarımızda 80 damızlığa ulaştık. Bunların 60'ı dişi, 20'si erkek' ifadesini kullandı.(AA)

Editör: TE Bilisim