Savunma Sanayi Başkanlığı'nın Eskişehir Endüstri Fuarı'nı desteklediğine dikkat çeken Metin Güler, 'Bu bizler için ayrıca çok anlamlı ve kıymetli. Fuarımız ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, TEI, TUSAS gibi savunma teknolojilerinin içinde yer alacağı, çok önemli katılımcıların da yer alacağı bir fuar şu an itibariyle' dedi.
Eskişehir Endüstri Fuarı başlıyor. 9-12 Haziran günleri arasında düzenlenecek olan bu fuar Eskişehir için ne ifade ediyor?
Eskişehir yüksek katma değer üreten bir kent. Sanayi geçmişini değerlendirirsek Cumhuriyet öncesinde başlayan ilklerin şehri aslında sanayi noktasında da. İlk lokomotifin üretildiği kent, ilk otomobilin üretildiği kent, ilk uçak motorunun üretildiği kent. Tabi endüstri şehri diyebiliriz aslında Eskişehir için. O yüzden Türkiye'nin bakıldığı zaman dünyanın beyaz eşya sektörüne yön veren bir kent. O yüzden Eskişehir Endüstri Fuarı'nın olması çok anlamlı ve çok doğru. Tabi aslında bizim fuar kongre merkezimizin kuruluş amacına çok uygun bir fuar. 13 aydan beri hiç fuar düzenlemiyoruz. Kentimiz için çok anlamlı bu fuarla da start vermek beni inanılmaz derecede mutlu ediyor. Pandemi süreci hem dünyada hem ülkemizde birçok şeyi aslında durma noktasına getirdi. İnşallah böyle güzel bir fuarla da start vermenin, şu anda kurum başkanı olarak mutluluğunu yaşıyorum. Kentimiz ileri teknoloji üreten bir kent. Burada çok değerli organize sanayi bölgemizde kuruluşlarımız var. Bunların bu fuarda yer alması ana sanayinin bu fuara gelmesi Eskişehir'deki yerel aktörlerimizle bir araya gelmesi çok önemli bizler için.


SANAYİ BAŞKANLIĞI DESTEKLİYOR

Fuarın detayları ile ilgili ne söylersiniz? Bu fuarın içinde neler olacak?
Şu ana kadar biz Eskişehir Ticaret Odası olarak TÜYAP ETO Fuar Merkezi'nde 13 tane fuar düzenledik. Aşağı yukarı bu fuarlara da 800 bin kişinin katılımını sağlamıştık. Genelde tüketiciye yönelik fuarlar düzenledik şu ana kadar. Tabi bunlar içerisinde baktığımız zaman mobilya fuarı gibi, gıda fuarı gibi fuarlar düzenlemiştik. Ama bizim buradada en çok mutlu eden nokta şu ki, bu endüstri fuarlarında katılımcı noktasında ana sanayicilerin fuara gelmesi özellikle bu fuarımıza Savunma Sanayi Başkanlığı'nın da destek vermesi bizler için ayrıca çok anlamlı ve kıymetli. Onun için şunu söylüyorum: Fuarımız Aselsan gibi, Roketsan gibi, Havelsan gibi, TEI, TUSAŞ gibi savunma teknolojilerinin içinde yer alacağı çok önemli katılımcıların da yer alacağı bir fuar şu an itibariyle. Katılımcıların hepsi fuarda yer alacak. Katılımcılar fuarımızda stant açacaklar.
İKİLİ GÖRÜŞMELER DEĞER KATACAK
Bizim için asıl en önemli nokta şu ki, önemli katılımcıların fuarda stant açması ikili görüşmeler noktasında hem Eskişehir sanayimize hem ülke sanayimize de katma değer sağlayacağını düşünüyorum. Bu fuar Anadolu'da düzenlenen en önemli fuarlardan biri olacak. Çünkü katılımcılara baktığımız zamanda ülkemizin savunma sanayine yön veren firmaların fuarda olması açıkçası fuarı nitelik itibariyle daha iyibir noktaya taşıyacağını düşünüyorum. Ama tekrarlıyorum bizim için burada en önemli nokta ikili iş görüşmelerinin çok öne çıkacağı bir organizasyon şeması oluştu şu an içerisinde. Bu firmaların satın alma departmanlarıyla öncelikle Eskişehir'de yerel aktörler olmak kaydıyla Türkiye'de bu sektörde iş yapan firmaları da biraraya getirebileceğimiz toplantı planlamalarının oluştuğu bir fuar olacak inşallah. O yüzden Endüstri Fuarı aslında baktığınız zaman savunma sanayi dışında da Eskişehir'de birçok üretim yapan sektörün de tedarikçi noktasında fuarda yer alacağı bir fuar olacak. O yüzden hem Eskişehir'in köklü sanayi geçmişi ile birlikte hem şu an itibariyle 800'e yakın firmamız bu kentte üretim yapıyor şu an itibariyle. Birçok firmamız da bu fuarda yer alarak da bundan sonraki süreçte yeni ürettikleri ürünleri, pazara sunacakları ürünleri tedarik zincirinde yenilikleri ile birlikte hepsine avantaj ve fayda sağlayacak bir fuar olacağına inanıyorum.
Savunma sanayi dışında hangi sektörler stant açacak fuarda?
Burada tabi ağırlıkta makine imalatı ve metal işleme sektörü ağırlıkta, kaynaktan, kalite kontrol ekipmanlarına kadar otomasyona kadar kalıplara kadar ve beyaz eşya teknolojilerinin içinde yer alacağı bir fuar olacak.

TEKNOLOJİK ALT
YAPIMIZI OLUŞTURDUK
Fuarda ikili görüşmeler de olacak dediniz. Bu görüşmeler nasıl yapılacak?
Biz bu fuarda ikili iş görüşmeleri ile ilgili her türlü alt yapıyı hazırlamış durumdayız. Fiziki alanlarımızı, toplantı ortamlarını sistem üzerinden teknoloji kullanarak talep edenle talep alanı biraraya getireceğimiz planlamaları yapmış durumdayız. Öncelikle biz fuar öncesinde biz tüm talepleri şu anda toplamaya başladık. Birçok firma da bize başvurularını yaptılar. Biz burada aracılık yaparak hem fuarda stant açan firmalarımızın satın alma departmanlarıyla hem de tedarik noktasında o firmayla iş yapmak isteyen firmaların biz burada arasında bir köprü oluşturarak bu görüşme planlarını ortaya koyacağız inşallah. Bununla alakalı tüm teknolojik alt yapımızı oluşturduk şu anda.
Daha önce de buna benzer ikili görüşmeler olmuştu. Bu fuardaki görüşmelerin farkı ne olacak?
Bu daha çok ileri teknoloji üreten firmaların, teknopark firmalarının üniversitelerin fuarda olacağı bir fuar olacak. Yani ileri teknoloji üreten kitlenin daha çok bu fuar içinde yer alacağını biz görüyoruz şu an itibariyle. Genelde fuarlarda nihai tüketiciye dokunan ürünler genel itibariyle ilgi görür. Nihai üretici daha çok o fuara gelip işte ürünleri yakinen görme imkanı sunar size ama bu fuar daha çok yüksek teknoloji uygulama kabiliyeti olan firmaların daha çok içinde yer alacağı bir sunum içerecek bu fuarımız.

BİRLİKTE İŞ YAPMA KÜLTÜRÜ

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) de bu fuarı destekliyor. Eskişehir OSB'nin desteği ne ifade ediyor sizin için? Eskişehir OSB'nin desteği neden önemli?
Eskişehir Organize Sanayi Bölgemiz biliyorsunuz şehrimize çok katkı sağlayan bir alan. Baktığımız zaman demin de bahsettim ortalama organize sanayi bölgemizde 650 tane yerel firmamız var üretim yapan. Tabi böyle bir fuar düzenliyorsunuz da içinde OSB'nin desteği olmak zorunda. Bunu şunun için söylüyorum: İş birliği yaptığınız taktirde bu iş birliği çok daha iyi bir neticeyi de ortaya çıkartıyor. Şimdi biliyorsunuz Türkiye'nin 500 sanayi kuruluşu açıklandı. Eskişehir'imizden şu an itibariyle 5 tane kuruluşumuz var. 14 tane de Eskişehir'de üretim yapıp merkezi başka kentlerde olan firmalarımız var. İşte bu işbirliğini yaparsak anca bu beşli sayıları 10'lara çıkartıp, toplamda ilk 500'e giren firma sayımızı anca böyle artırabiliriz. Ben öncelikle EOSB Başkanımıza Nadir Küpeli'ye çok teşekkür etmek istiyorum. Fuarımızı en başından beri kendisi destekliyor. Projeyi birlikte yürütüyoruz. Bir yanda TÜYAP var bir yanda EOSB var bir yanda da ETO var. Tüm organizasyon şemasını ortaya koyduk. Birlikte iş yapma kültürünü de geliştirip ortaya koymamız lazım kent adına özellikle bu. Fuar birincisi, bunun ardından çok daha fazla etkinlik gelecek fuar alanında. Sanayi alanında bir planlama varsa oradaki Oda'larımızla iş birliği yapacağız. Tarımla alakalı bir konuda gereken bir organizasyon varsa Borsa'mızla iş birliği yapacağız. Başka sektörlerle iş birliği yapmamız gerekiyorsa yine o sektör aktörleri ile bir araya geleceğiz. Ben katılımcılara, destek olan herkese ve Nadir Bey'e tekrar teşekkür etmek istiyorum. Biz herkesi tüm vatandaşlarımızı fuara bekliyoruz.
MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim