Yapılan açıklamada, 'Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın fiziksel, kimyasal, biyolojik ve verimlilik özelliklerini önemli derecede etkilemesi nedeni ile anızın yakılmayıp tarlada bırakılması topraklarımıza organik madde sağlaması açısından çok önemli. Anızın yakılması neticesinde yüzey toprağının organik maddesi yok edilmektedir. Yakılan hububat sap ve anızları ile yangınlar sırasında hava kirlenmektedir. Yükselen dumanlar zaman zaman karayollarında görüşü engellemekte ve trafik kazalarına neden olmaktadır. Kontrolsüz ve uygun olmayan (sıcak ve fırtınalı) havalarda yakılan tarlalar yüzünden komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünler de zarar görebilmektedir. Bu yangınlar bazen tarla sınırlarındaki canlı veya cansız çitleri, meyve bahçelerini ve telefon direklerini yakmaktadırlar. Yakılan anızlar, rüzgarın etkisiyle ormanlarda ve yerleşim alanlarında yangınlara sebep olabilmektedir. Yangınlar sırasında arazide yaşayan pek çok yaban hayvanının (kuş, tavşan, tilki, çakal vs.) yuvalarını terk etmekte veya ölmekte, yararlı birçok böcek olmaktadır' denildi. (HM)

Editör: TE Bilisim