Eskişehir Sanayi Odası tarafından BEBKA'nın destekleri ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilecek olan Eskişehir Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezinin (ESO-MEM) proje tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Turgut Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin konferans salonunda gerçekleşen törene Vali Yardımcısı Kubilay Ant, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, BEBKA Genel Sekreteri M. Zeri Durak ve proje danışmanları katıldı.
EN BÜYÜK PROJE
Törende konuşan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, 'Eskişehir'in aranan eleman ihtiyacı ile ilgili bütün sanayicilerimizin problemi vardı. Bu konuyla ilgili diğer illerin yaptığı çalışmaları inceledik. BEBKA ile bir proje oluşturalım dedik. İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, valiliğin ve üniversitelerin de katkıları oldu. 1 buçuk yıl süre içerisinde de BEBKA'dan gerekli onayları aldık. Eskişehir genelinde bu kadar büyük ilk güdümlü proje. Toplam 13 milyon civarında bir merkez olacak. Bu projeye bir ilave yazdık. Hazır bu kadar yatırım yapılmışken yalın üretimle ilgili 1,5 milyon liralık bir yatırımı da yaptığımızda bir taşla iki kuş vurmuş olacağız. Çünkü hem ara eleman yetiştirme hem beyaz yakanın eğitimi he mühendis kabiliyetlerinin geliştirilmesi hem de fabrikalarda yalın üretim desteklerinin verilmesi açısından kıymetli ve savurgan olmayan bir proje olacak. Neden Turgut Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi? Biz istedik ki bu parayı taşa toprağa gömmeyelim. Mevcut meslek liselerimizle birlikte hem onlara model oluşturalım hem modernize edelim hem de gereksiz yere para verip inşaatlarla uğraşmayalım. Hep ağlıyoruz eleman ihtiyacı ama meslek liselerinin ilgi ve şefkate ihtiyacı var. Mesleki eğitim baktığınız zaman 30-40 yıl öncesi atölyeler modernize edilmiş hali olacak. 22-35 yaş arası kadın veya erkek bireyleri burada eğitmek istiyoruz. İş aramış ama bulamamış, iş yeteneği ile ilgili kendini sanayiye hazırlayabilecek bir hem kuluçka hem eğitim merkezi olacak. 22 yaş üstü olsun ki hayata karşı sorumluluklarını üst düzeyde taşıyabilsinler. Yaklaşık 2 bin metrekarelik alanı mayıs ayına kadar organize etmiş olacağız. Eskişehir'de bugün 3 milyon liralık bir yatırım. Burada biz devletin gücüne inanıyoruz. Bu kıymeti varlıklara sahip çıkmak gerekiyor. Neredeyse sanayicilerin cebinden para çıkmadan Eskişehir'e bir armağan olacak. Yıllık bin kişi planlıyoruz. Bin kişiye iş aş olacak at yapı kurguluyoruz ' dedi.
YÖNLENDİRECEĞİZ
ESOGÜ Makine Mühendisleri bölümünden Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, 'Bu merkez kurulurken danışma kurulu üyesi olarak görev yaptım. Burada bilinenin dışında bir model uyguluyoruz. 22-35 yaş arasında farklı bir kesime farklı eğitimler almış karşımıza gelecek kişilere hitap edeceğiz. O nedenle bir piramit oluşturduk. Geniş bir kitleyi çağıracağız. Eğitim vereceğiz. İş sağlığı ve iş ahlakı eğitini vereceğiz. Buradan başarılı olanları temel eğitimler grubuna alacağız ve iki ay serecek. Bu grubu ikiye ayıracağız. Başarmış olanlar ve çok başarmış olanlar. Kabiliyetlerine göre yönlendireceğiz' ifadelerini kullandı.
YÜZDE 75'İNİ KARŞILIYOR
BEBKA Genel Sekreteri Muhammet Zeki Durak ise şöyle konuştu: 'Bu modelin hem üniversite ayağının olması hem sanayici ayağının olması hem de milli eğitim ayağının olması çok önemli. çok doğru başlayan ve iyi kurgulanana bir proje. Bunun meyvelerinin çabuk alınacağını düşünüyorum. Bu Eskişehir'e yapmış olduğumuz büyük desteklerden bir tanesi. Ajansımız bu projenin yüzde 75'ini destekliyor. BEBKA olarak ar-ge ve üretimin iş gücünün niteliğinin artırılması projeler önceliğimiz arasında. ESO'nun bu projesini çok önemsiyoruz. Bu projenin firmalarımızın uluslararası arenada rekabet gücünü artıracağını düşünüyoruz.'
DAHA FAZLA ÖNEM VERİN
İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, 'Eskişehir'in özelliği şu: mesleki eğitimde her zaman bir numara olmasıdır. Türkiye'de can çekişirken Eskişehir'de yüzde 35'e düşmemesi mesleki eğitime verilen önemin büyük olması. Yapılan bu proje mesleki eğitimin bir devamı olacak. Okulda aldığı bazı bilgileri burada geliştirmeye çalışacak. Bu merkez bizim için çok önemli. Bu merkez mesleki yeterlilik merkezi olacak. Buradan belgesini alan iş hayatına atılmış olacak. Buna Eskişehir olarak ihtiyacımız var. Ekonomi ne kadar iyi bir noktaya gelirse sanayi ne kadar iyi noktaya gelirse ülke o kadar gelişmiş sayılıyor. Bu projenin desteklenmesi konusunda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Celalettin bey daha çok işimiz var. Genel sekreterim sizlerde başka bir yere yapalım demeyin Eskişehir'in önü açık. Bu topraklar verimli. Nereye tohum ekerseniz yetişir Eskişehir'e ayrı bir önem vermenizi istiyoruz' ifadelerini kullandı.
ÇOK ÖNEMLİ
Eskişehir Vali Yardımcısı Kubilay Ant ESO-MEM projenin Eskişehir'in sanayisi ve sanayi geleceği için çok önemli olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından modernize çalışmalarının sürdüğü atölyeler gezildi. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim