DİSK Eskişehir Bölge Temsilciliği, 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi'nin yıldönümü nedeniyle Ulus Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Ekonomik kriz nedeniyle işçi ve emekçilerin büyük bedeller ödediğini söyleyen Günay Ayaz, 'İşsizlik rekorlar kırıyor. Çarşıdaki, pazardaki zamlar ücretleri eritiyor. Ekmeğimiz küçülüyor, faturalarımız kabarıyor. Bir yandan yoksulluk, diğer yandan servetler artıyor. İktidarın politik tercihleri adaletsizliği büyütüyor' diye konuştu.
15-16 Haziran bir itirazdır
15-16 Haziran 1970'te ayağa kalkan işçi sınıfından ders alınması gerektiğine dikkat çeken Ayaz, '15-16 Haziran yalnızca anılması gereken bir 'tarih' değil, işçi sınıfının elini kolunu bağlama girişimine karşı bir itirazdır, sendikal hak ve özgürlükleri savunma direnişidir. 15-16 Haziran 1970'te işçi sınıfı masaya vurup 'Artık yeter!' demişti. Bugün işçi sınıfı için bir kez daha 'Artık yeter' deme günüdür. Taleplerimizi omuz omuza yükseltme günüdür' şeklinde konuştu.
Taleplerini sıraladı
DİSK olarak taleplerini de dile getiren Ayaz konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 'Kod-29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin! Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın! Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere harcansın. İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, çalışma süreleri azaltılsın. Doğa katili projelere, Kanal İstanbul'a, betona değil; pandemide işini ve gelirini kaybedenlere kaynak ayrılsın. Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!' Meltem Karakaş Kaya
Editör: TE Bilisim