Adalar Mevkiinde bir araya gelen Nakliyat İş Sendikası üyeleri asgari ücretle ilgili taleplerini dile getirdi. Grup adına açıklama yapan Nakliyat İş Sendikası Şube Başkanı Ali Özçelik, ülkemizde hiçbir dönem asgari ücretin tespitinde uluslararası kriterlerine uyulmadığını söyledi.
UYGULANMADI
Özçelik, 'Asgari ücret sefalet ücreti olmamalı, işçinin ailesi ile insan onuruna yaraşır bir yaşamı asgari koşullarda sağlayacak ücret olmalıdır. Asgari Ücret Tespit Yönetmeliğinde de bu çerçeve ortaya konulmaktadır. Yönetmelikte 'Asgari ücret işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrettir.' Yönetmelikteki bu kriterlere de hiçbir dönem uyulmamıştır' diye konuştu.
DİKKATE ALINSIN
Özçelik, asgari ücret belirlenirken dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı: 'Uluslararası sözleşmeler, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Uluslararası Çalışma Örgütü İLO ilkeleri ve Asgari Ücret Tespit Yönetmeliği dikkate alınmalıdır. Asgari ücret net olarak belirlenmelidir. Asgari ücretten vergi kesilmemelidir. Ücret belirlenirken işçinin ailesi dikkate alınmalıdır. Ekonomik toplumsal verile değerlendirmelere göre 2020 yılı için asgari ücretin sefalet ücreti olmaması için 3 bin 600 TL net olmasını istiyoruz.' ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim