Eskişehir- Bilecik Tabip Odası (ETBO) Başkanı Muharrem Şenel, ES TV'de canlı yayınlanan Açıkça programının konuğu oldu. Şenel, ESGROUP Genel Koordinatörü Ali Baş ve muhabirimiz Meltem Karakaş'ın sorularını yanıtladı.
ANİ DÜŞÜŞ OLMAMASI LAZIM
Geçtiğimiz yıla göre karşılaştığımızda bu kadar ani bir düşüşün olmaması lazımdı diyen Şenel, 'Gerçekten Omicron bir önceki Delta varyantına göre daha az patojen, daha az varyant, daha hafif geçiyordu. Buna rağmen daha hızlı bulaşan bir tipiydi Covid'in ama şöyle diyeyim bu kadar hızlı düşüş olmaması lazım tıbben de mümkün değil. Daha önceki 3 ve 4 pikte, o piklerin sonlanmasında yatay duruma geçmesinde izlediklerimize göre bu kadar hızlı düşen varyant yoktu' şeklinde konuştu.
SALGINDAN ÇOK ALGI YÖNETİYORUZ
Tabip Odası Başkanı Şenel, 'Omicron varyantı daha hafif geçiyor ama sonuçta bunun da bir ölüm oranı var. Ama doğal bir seyir olarak su anda gerçekten bir inişte. Yalnız tabi bu kadar bir rehavet havasına girmemiz gerçekten çok sakıncalı. Örneğin her türlü 21-26 Mart arasında illere göre 100 binde vaka sayıları verilmişti. O günden beri bu tablolarda verilmiyor, sanki birileri bir düğmeye bastı. Ve bu hastalığı bitirin denildi. Daha çok biz salgından çok algı yönetiyoruz diye düşünüyorum. Aslında Covid-19 bitmedi. Bitirilmek isteniyor, yalnız yanlış bir yoldayız. Önümüzdeki günlerde 1000'nin altına düşerse hastane ve toplu taşımalarda maskeyi kaldıracağız deniliyor, bence çok sakıncalı. Bu bitmiş olsa bir kere Dünya Sağlık Örgütü su anda nasıl pandemi ilan etti 2 yıl önce, devreye girer ve onlar açıklama yapar, yani biz biraz acele ediyoruz gibime geliyor' şeklinde konuştu.
YENiDEN PiK YAPABiLiR
Koronavirüs salgınında altıncı pik olma ihtimaliyle ilgili konuşan Muharrem Şenel, 'Bilimsel yayımlarda Eylül-Ekim ayında bir yükseliş olabilir deniliyor, umarım yanılıyorlardır. Umarım yanılıyoruzdur. Biz de buna koşarak gidiyoruz yani eğer öyle bir olasılık 6'ncı bir pik olursa inşallah yanılıyoruzdur öyle söyleyeyim' dedi.
AŞI SAYESİNDE
Şu anda aşı yapımının azaldığını söyleyen Muharrem Şenel, 'Çünkü insanlar öyle bir rehavette girdi ki, artık bitti aşı olmamız riskli diye düşünüyorlar ama bu kesinlikle bitmedi. Bir de bu günlere geldiysek yine aşı sayesinde geldik. Ama aşı oranına da bakarsak en önemli olanlar burada tamamlayıcı aşıyı yaptıranlar en 3 aşı yaptıranlar bizdeki oran yüzde 43.2. Avrupa'daki aşılama oranları yüzde 63'lerin üzerinde. Bizim onlara göre 3/1 oranında aşılanma oranımız az. Bizde Allah korusun tekrar dediğiniz gibi bir 6'ıncı pik olursa ne hale geliriz. Aklıma bile getirmek istemiyorum' seklinde konuştu.
BAŞARI ÖYKÜSÜ YAZDIK
Sağlık çalışanlarının en büyük örgütünün TTB olduğunu ifade eden Şenel, 'Bu Covid de bunları dediği şekilde değil 3 katı ölümde olsa yine biz sağlık çalışanları olarak canımızı ortaya koyarak bir basarı öyküsü yazdık. Yaklaşık 500 küsur sağlık çalışanımız vefat etti bu hastalıktan dolayı 200 civarında biraz üzerinde hekimimizi kaybettik' şeklinde konuştu. EMRE GÜZEL


Editör: TE Bilisim