C, E, K ve B-6 vitaminlerinin yanı sıra riboflavin, niasin, folat, pantotenik asit, magnezyum, potasyum, lutein, beta-karoten ve omega-3 yağ asitlerinin harika bir kaynağı avokado, son yıllarda Türkiye genelinde bilinen bir meyve haline geldi. Daha önce ülkede yetişmeyen, ancak son zamanlarda Alanya, Antalya bölgelerinde üretime başlayan bu meyve, 7'den 70'e kadar yer yaştaki vatandaşların vücudunda gerektiği tüm vitaminlerini karşılayabiliyor. Ancak ülkede avokadonun üretimi gerektiğinin çok aşağısında olması halinde vatandaşların yüksek talebi, pazardaki fiyatı her zaman yüksek tutuluyor. Yurtdışından gelen avokadoların fiyatları yerlilerden biraz düşük olsa da, vatandaşlar en çok yerli avokadoyu tercih ediyor. Genellikle kış aylarında çorba ya da salata veya bir meyve gibi çığ tüketilen avokadonun sezonun ilk fiyatları ise herkesi şaşırtıyor. Eskişehir Kapalı Pazarındaki meyve tezgahlarında yaklaşık 210-250 gramlık bir avokado 10 liraya satılırken, bu doğrultusunda kilosu neredeyse 50 liraya kadar tırmanıyor. Sezonun ilk avokado olduğu için fiyatlar şuan çok yüksek olduğu belirten manavlar, 1-2 ay sonra düşecek fiyatında da tanesi 7-8 liradan satılacağı belirtti. İHA
Editör: TE Bilisim