Odunpazarı Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısı Kazım Kurt başkanlığında toplandı. Toplantıda ilk 12 madde komisyonlardan geldiği şekilde oy birliği ile kabul edildi. Meclis toplantısının gündem maddelerinden biri olan 2019-2020 yıllarına ait yol harcamalarına katılma payının alınmasına ilişkin madde ise AK Partili Meclis Üyelerinin karşı oy vermesi ile oy çokluğuyla kabul edildi.
SAMİMİ DEĞİLSİNİZ
Karşı oy gerekçelerini açıklayan AK Parti Meclis Üyesi Yüksel Yoldaş, 'Belediyenin asli görevi olan kaldırım, asfalt dökme gibi işlerden katılım payı alması uygun değildir. Salgından dolayı merkezi idareyi sürekli eleştiriyorsunuz. Pandemi döneminde Odunpazarı Belediyesi'nin vatandaşa küçük bir imkanı bile vermemesi samimi olmadığını gösteriyor' dedi.
YÜZDE 65'İ GERÇEKLEŞMİŞ
2020 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı ile ilgili konuşan Yüksel Yoldaş, 'Gider bütçesinde 2020 yılı bütçesi 350 milyon lira olarak tahmin edilmiş, 226 milyon lira gerçekleşmiş. 123 milyon lira da iptal edilmiştir. Şimdi faaliyet raporu görüşmelerinde sayın başkan çok güzel bütçe yaptığını söylemişti. Ama 350 milyon gider tahmin ediyorsunuz, 123 milyon lira geliri iptal ediyorsunuz. Yani bu güzel bir bütçe değil. Yüzde 65'i gerçekleşmiş. Yüzde 35'ini iptal ediyorsunuz' şeklinde konuştu.
ALIM ŞEKLİNİZ YANLIŞ
Belediyenin alım şeklinin yanlış olduğunu söyleyen Yoldaş, 'Temsil, ağırlama giderlerini bir yere topladık dediniz. Şimdi biz neden dağıttık bunu? Bu teknik bir şey. Mesela Spor Müdürlüğü'ne tanıtım ile ilgili bütçe verin. Spor Müdürlüğü özel kalemden daha iyi tanıtabilir sizi hatta Kültür Müdürlüğü de tanıtabilir. Bu yoğurt yeme meselesidir. Bizim sorguladığımız 66 bin 900 adet içilen çaydır. Günlük 357 kişiye çay ısmarlanmış. Bunu sorguluyoruz. Pandemi döneminde makama gelen kişilere 11 bin yemek ısmarlanmış. Günlük 58 kişi oluyor. Özel Kalem Müdürlüğü çay işletmecisinden kolonya alıyor ve ikili fincan takımı alıyor. Bu neden çay işletmecisinden alınıyor? Başka kimse yok mu Eskişehir'de? Neden o fincan takımı ilgili yerden alınmıyor. Otellerden gidip kandil simidi alınmasını, çiçek alınmasını sorguluyoruz. Temizlik İşleri Müdürlüğü çay işletmecisinden konteyner alıyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü, çay işletmecisinden çöp kovası alıyor. Hiç mi bulamadınız, hep buradan alınıyor? Alım şekliniz tamamen yanlış' dedi.
SEKİZ YIL ÖNÜNÜZDEYİZ
AK Partili Yoldaş, 'Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile ilgiliolarak 1 milyon 798 bin lira baskı ihalesi yapmışsınız. Yaklaşık maliyetinin üzerinde ihale veriyorsunuz. Belediyenin parası yoksa bu kadar billboard harcamalarına gerek yok diye düşünüyoruz. Kadın ve Aile Müdürlüğü en aktif olması gereken müdürlük ama 140 bin lira sosyal harcaması var. Biz 2013 yılında 52 milyon liralık yatırım bütçesi gerçekleştirdik. Yani sizin 8 yıl önünüzdeyiz' diye konuştu.
EK TASARRUFLAR YAPTIK
Bütçe ile ilgili eleştirilere yanıt veren Başkan Kazım Kurt, 'Bu bütçeyi yaparken şunu söyledik: '2020 yılı Türkiye ekonomisi açısından pek parlak görünmüyor Dikkatli olmak zorundayız, gerekirse yatırımları kısabiliriz öngörüsü ile hareket edeceğiz.' Nitekim bu doğrultuda bir bütçe ortaya çıktı. Ortaya çıkan tabloda borçlanmamış, artı bütçe vermiş, gerek personel sayısı gerek diğer yatırımları ile ek tasarruf sağlamış bir bütçe olarak 2020 yılı uygulaması olarak karşınıza çıktık. Şu anda 31.12 tarihi ile rakamlar belli. Sayıştay 2020 yılı denetim raporunda olumsuz bir eksiklik yok' şeklinde konuştu.
TOPLAM BORÇ 197 MİLYON LİRA
Odunpazarı Belediyesi'nin toplam borcunun 197 milyon lira olduğunu belirten Başkan Kurt,'Uzun vadeli borç da 75 milyon 557 bin lira. 40 milyon lirası ise gerçekten uzun. Müteahhit firmalara 66 milyon lira borç gözüküyor. Bunun 58 milyonu Odunpazarı A.Ş'nin. Yüksel Bey 200 milyon küsur belediye borcunun üzerine Odunpazarı A.Ş'nin de borcunu ekleyerek işi 300 milyonlara çıkarıyor. Oysa bu öyle değil. 58 milyon lirayı Odunpazarı A.Ş'ye ödediğimiz zaman Odunpazarı A.Ş'nin de borcu bitecek bizim borcumuz da bitecek. Borçlar planlanmış ve ödemesi taahhütleri gerçeklemiş borçlar olup bunun hiçbir şekilde sıkıntıya sokacağını düşünmüyorum. Resmi dairelere olan da 3 milyon küsur ki o da bitti gibi. Dolayısıyla Odunpazarı Belediyesi'nin borç stoğu çok sıkıntı yaratmaz' dedi.
YENİ KAYNAKLAR YARATMALIYIZ
'Yeni kaynaklar yaratmalıyız, yeni tasarruflarla bir bütçeyi düzene sokma işini gerçekleştirmeliyiz' diyen Başkan Kurt, 'Gelir artırıcı işlerde en büyük eksiğimiz vatandaşı icraya verip bu paraları tahsis etmek. 2019 ve 2020 yılları sıkıntının olduğu yıllar ekonomik olarak. Bu yüzden bu işlemleri gerçekleştirmedik. Yol harcamalarına katılım payı dedik. Bunu da hemen çıkarıp icraya verme gibi bir derdimiz yok. Tüm belediye şirketleri zarar ediyor. Bunu inkar etmek mümkün değil. 2019'da bizim vergi ödememiz faturaların, stopajların ve bizim harcamalarımızın kısıtlanmış olmasından kaynaklı. Tüccar, sanayici nasıl o vergileri ödemiyorsa şirketler de ödememenin bir formülünü geliştirmelidir' diye konuştu.
1700 PERSONEL ÇALIŞIYOR
Başkan Kurt, 'Merkezi idare gelirleri yasayla konulmuş. Odunpazarı Belediyesi'nde yüzde 48 civarında düzeydedir. Personel sayımız 2014'te teslim aldığımız sayıdan ya 50 kişi fazladır ya 70 kişi. Yani bu işleri 2014'ten önce siz kaç kişiyle yapıyorsunuz biz de öyle yapıyoruz. Sayı 1700 civarındadır. Bu da bir tasarruftur' şeklinde konuştu.
SONUÇ VATANDAŞIN VİCDANINDA
Sonucun vatandaşın vicdanında olduğunu söyleyen Başkan Kurt, 'Şuna herkesin inanması lazım. Odunpazarı Belediyesi ekonomik olarak 2020'de de ayakları yere basan ve doğru borçlanmalarla iş üretecek bir belediyedir. Sonuç vatandaşın vicdanıdır. Herkes rakamlarla dilediği gibi oynayabilir. Önemli olan denetim mekanizmaları içerisinde de yüzümüzün akıyla geçmektir' dedi. Plan bütçe komisyonu raporu oy çokluğu ile kabul edildi.Belediyenin 2020 yılı toplam gider bütçesi 226 milyon 5 bin 66 lira 57 kuruş olarak, gelir bütçesi ise 266 milyon 80 bin lira olarak ifade edildi. Bütçenin gelir ve gider bölümü oy birliği ile kabul edildi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim