Yürüyüş başlangıcının öncesinde Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve yürüyüşe katılanlar Anıtkabir'e giderek Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ziyaret etti. Ata'nın huzurunda saygı duruşunda bulunuldu ve Başkan Kurt tarafından mozoleye çelenk konuldu.

Anıtkabir ziyaretinin ardından 1. Meclis önünde 'Direniş – Diriliş – Kurtuluş Metristepe'den Kocatepe'ye yürüyüşü' ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Seyhan Erdoğdu, CHP Grup Başkan Vekilleri, Ankara Milletvekili Levent Gök, Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Parti Meclis Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve cumhuriyet sevdalıları katıldı.

KURTULUŞ SAVAŞI DEĞERSİZLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 'Ciğerimizin yandığı, içimizin kan ağladığı bu günlerde değersizleştirilmeye, yok sayılmaya çalışılan Ulusal Kurtuluş Savaşımızı yeniden gündeme taşımak amacıyla bu etkinliği gerçekleştiriyoruz' diyerek sözlerine başladı.

Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın dünyanın egemen güçlerinin el birliğiyle tarihe gömmek istediği bir ulusun yeniden doğuşunun bir simgesi olduğuna vurgu yapan Başkan Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Tarihimizde oldukça öneme sahip bu bağımsızlık mücadelesi, sömürge halklara örnek olması bakımından dünya tarihinde de önemli bir yere sahiptir. Kapitülasyonlarla başlayan ekonomik savaş sonucunda başarılı olamayan, ekonomik bağımsızlığıyla birlikte siyasal erki de egemen devletlere terk eden Osmanlı yönetimi, I. Dünya Savaşı'nın sonunda toprak bütünlüğünden de vazgeçmek zorunda bırakılmıştır. Ordusu terhis edilen, silahlarına, limanlarına, tersanelerine el konulan, İzmir'den Antep'e kadar işgal güçlerinin postallarıyla kirletilen vatanımızın toprakları sarayın ve işbirlikçilerin teslimiyet onursuzluğuyla karşı karşıya bırakılmıştır.'

İnönü'de 'direniş', Sakarya'da 'diriliş'. Dumlupınar'da 'kurtuluş' adımlarıyla devam eden bu mücadele yürüyüşü, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile taçlandığını söyleyen Başkan Kurt, 'İşte bugün Eskişehir Odunpazarı Belediyemiz tarafından organize edilen Cumhuriyet yürüyüşünde Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın cereyan ettiği toprakları sivil gönüllülerden oluşan bir ekiple adım adım yürüyeceğiz' dedi.

BU YÜRÜYÜŞ TAM BAĞIMSIZLIK YÜRÜYÜŞÜ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 'Bugün başlayan yürüyüş 26 Ağustosta başlayan ve zaferi getirerek Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduran yürüyüşün hatırlatılması içindir. Bu yürüyüş tam bağımsızlık, özgürlük, barış, eşitlik, laiklik ve demokrasinin yürüyüşüdür. Biz geçmişimizi tarihimizi unutturmamak ve yeniden hatırlatmak için bu yürüyüşe çıkıyoruz' dedi.

ÇAĞDAŞ İNSANLAR İZİN VERMEYECEK

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel de şöyle konuştu: 'Yürüyüşün, başlangıç yeri fevkalade anlamlıdır. İlk meclisin önündeyiz. İyi ki böyle bir yerden başlıyoruz. İyi ki bir meşrutiyet parlamentosunda bir diktatörün parlamentosunda görev yapmıyoruz. Aksi olsaydı eğer bugün birilerinin bu parlamentoyu hiç açılmamak üzere kapattığına şahit olacaktık. Ama bu ülkenin devrimleri Cumhuriyet kazanımları ve bu ülkenin çağdaş insanları buna izin vermeyecekler hep birlikte parlamentomuza demokrasimize, cumhuriyetimize ve devrimlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.'

BU YÜRÜYÜŞ BİR DERS VERME YÜRÜYÜŞÜDÜR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu ise yaptığı konuşmasında; 'Sizin bu yürüyüşünüz zaten bilincimizde zaten kalbimizde olan cumhuriyet aşkını Mustafa kemal aşkını bir kez daha canlandırmak ve bunu unutturmak isteyenlere karşı bayrak gibi dalgalandırmak içindir. Sizin bu yürüyüşünüz Çankaya'nın yolunu unutturup kaçak sarayın yolunu bu millete yok diye göstermeye çalışanlara bir ders vermek içindir. Sizin bu yürüyüşünüz millet iradesini hiçe sayıp yeniden bu ülkeyi seçime götürenlere 1 Kasım'da vereceğimiz cevabı burada bir kez daha aydınlatmak içindir. Sizin bu yürüyüşünüz Mustafa kemal içindir, cumhuriyet içindir ve bizim geleceğimiz içindir' dedi.

ODUNPAZARI DEMOKRASİYE DİKKAT ÇEKİYOR

CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, 'Bugün burada Odunpazarı Belediyesi'nin değerli Başkanı Sayın Kazım Kurt'un öncülüğünde alışılmışın dışında bir yürüyüş başlatılıyor. Önümüzdeki süreçte zafer bayramına öncülük eden kurtuluş savaşının önemli muharebelerinin geçtiği durakların diyarından gelen Eskişehirli kardeşlerimiz bize tarihi hatırlatıyorlar. Savaş zamanlarında kapanmayan meclis asla kapanmamalıdır öncelikle bunu söylüyorlar o yüzden hepsini yürekten kutluyorum. Türkiye'nin önemli bir sorununda terör gibi bir sorunu dahi toplanamayan meclis, ama kurtuluş savaşı verilirken dahi toplanan bir meclis. Laik cumhuriyet kolay kurulmadı. Bunun bedelleri vardı bu bedelleri kan dökerek ödedik, bu bedelleri siyasi olarak ödedik. İşte Odunpazarı Belediyesi hem bu gerçeğe hem tarihsel gerçeğe hem demokrasiye dikkat çekiyor' dedi.

Editör: TE Bilisim