Harmancı, Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, alerjinin dünyada kronik hastalıklar arasında dördüncü sırada yer aldığını anlattı. Avrupa'da son 20 yılda alerjik hastalıkların sıklığının iki kat arttığını ve 2050 yılında dünyanın en az yarısının bu tür bir rahatsızlığa yakalanacağının öngörüldüğünü vurgulayan Harmancı, söz konusu hastalıkların başında astımın geldiğini belirtti. DSÖ verilerine göre, dünyada 300 milyon kişinin astımdan etkilendiğini ve her sene 250 binden fazla bireyin buna bağlı olarak hayatını kaybettiğini aktaran Harmancı, 'Ülkemizde de dünyaya paralel olarak alerjik hastalıklarda artış dikkat çekmektedir. Alerjik hastalıklardan astım, Türkiye'de de her 100 erişkinden 3-5'inde, 100 çocuktan da 5-10'unda bulunmaktadır. Buna göre yaklaşık 4 milyon kişinin astımlı olduğunu söyleyebiliriz' diye konuştu. Harmancı, 'Başta hamsi olmak üzere sardalya, istavrit, alabalık, somon, ton balığı, uskumru ve lüfer gibi bu yağlı balıkları tüketmek gerekir. Özellikle çocuklarımıza haftada iki öğün balık yedirdiğimizde hem daha sağlıklı olmasını hem de astımdan ve diğer alerjik hastalıklardan korunmasını sağlayabiliriz' dedi. (AA)

Editör: TE Bilisim