Baro Başkanı Mustafa Elagöz, barolarla ilgili nispi temsil, çoklu baro, seçim sistemi değişiklik girişimleri ve bu süreçte yapılan açıklamalara tepki gösterdi.
SİNDİRME PROJESİ
Ülke genelinde 80 baro ile birlikte eş zamanlı açıklama yaptıklarını belirten Elagöz, 'Baroları bölme, parçalama ve sindirme projesi, uzun yıllardır düzenli aralıklarla olduğu gibi yine raftan çıkarılmış ve tehdit olarak sunulmuştur. Tehdit konusu olan her şey özünde bir cezalandırmadır. Baroların seçim sistemlerinin değiştirilmesi adı altında işlevsizleştirilmesi öncelikle avukatların yalnızlaştırılmadı, devamında ise ülke üzerinde yaşayan her bireyin açıkça cezalandırılmasıdır. Barolar hak arama hürriyetinin başlangıcı, ilk basamağıdır. Barolar, avukatı gelmeden hiçbir görevlinin ifadesini alamayacağı çocuğun yanındadır. Barolar, yaygın bir katliama dönüşmüş kadın cinayetlerinde tüm durulma salonlarındadır. Barolar, Alpu Ovasının, Kaymaz'ın, Kazdağları'nın, Salda'nın ve yok edilmeye çalışılan tüm ormanların kök saldıkları topraklarıdır' dedi.
ANKARA'YA YÜRÜYECEĞİM
Baroların hukuk devletinin ve hak ara özgürlüklerinin yılmaz savunucuları olduğunu vurgulayan Elagöz, 'Baroların parçalanması, susturulması sadece avukatların değil, çocukların, kadınların, dezavantajlı tüm grupların ve istisnasız herkesin susturulmasıdır. Çoklu baro sistemi maalesef barolarımızı siyasetin göbeğine koyma girişimidir. Getirilmek istenen bu düzenleme her geçen gün kan kaybeden yargı sistemine bir darbe daha vurmaktır. Avukatların ve onların meslek örgütü olan baroların gündemi Nispi temsil ve çoklu baro sistemi değildir. Baroların görüş ve önerileri dahi sorulmadan yapılacak avukatlık kanunu değişikliğinin asla meşru olmayacağını belirtiyoruz. Bundan sonraki süreçte onurumla üzerimde taşıdığım cübbemle Ankara'ya yürümek dahil demokratik tepkiyi ortaya koyacağım' ifadelerini kullandı.
ALKIŞLI REPKİ
Elagöz, geçen hafta Adalet Bakanıyla görüştüklerini ve oradan da olumlu bir yanıt çıkmadığını belirterek önümüzdeki günlerde tüm avukatları temsilen Ankara'ya yürüyeceğini yineledi. Açıklamaya baroya bağlı avukatlar katıldı. Açıklama sonunda ise tepkilerini alkışlayarak gösterdiler. ESRA ÜNLÜ


Editör: TE Bilisim