Yörük, 'Nazar boncuğu ile gezmesi gerektiğini düşünüyorum. Sadece Tepebaşı için değil Türkiye ölçeğinde örnek çalışmalara imza atıyor. Belediyecilik çalışmaları içinde sosyal demokrat belediyeciliğin bir kitabı çıkartılsa ilk başa Ataç'ın dönemleri yazılır. Ataç, Tepebaşı bölgesinde hem yerel seçimde hem de genel seçimde parti oylarının sürekli yukarı taşınmasında büyük etkendir' dedi.

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz ?

1969 Çifteler/Kadıkuyusu Köyü doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimlerimi Eskişehir'de devam ettim. Daha sonra çiftçilik ve ticaretle uğraştım.

Ne zamandan CHP'de Tepebaşı İlçe Başkanlığı yapıyorsunuz?

CHP'nin gençlik kollarında başladım. Daha sonra Büyükşehir statüsüne geçince ilçeler ayrıldı, CHP Tepebaşı ilçe yönetiminde sekreterlik görevinde bulundum. 1999'da ilçe başkanlığına aday oldum ve seçimi kazanınca başkanlık görevim başladı. Şuan da üçüncü dönemimdeyim.

Tepebaşı'nın Eskişehir için önemi nedir?

Tepebaşı'na sadece Eskişehir'in bir ilçesi gözüyle bakmamak gerekiyor. Tepebaşı, sosyal, kültürel, ekonomik, kentsel ve bilimsel açılardan adeta küçük bir Türkiye. Her kesimden insanın bir arada yaşadığı, etnik, dinsel ya da kültürel ayrımlar fark etmeksizin insanların kaynaştığı, her gelir grubundan insanın bulunduğu bir bölge. Bundan 10 sene öncesine kadar sadece Anadolu Üniversitesi sayesinde belli bir yoğunluğa sahip olan ilçe, bugün sanatsal, kültürel, bilimsel etkinliklerle dolup taşıyor. Mahallelerde yaşayan insanların talepleri doğrultusunda yeni bir ilçe yaratılmış durumda. En önemli özelliği de muhafazakar kesimin daha özgürlükçü ve sosyal demokrat insanlarla iç içe yaşadığı bir ilçe görünümünde. Bugün Eskişehir, kentsel gelişimini tamamen Tepebaşı tarafına kaydırmış durumda. Kentin en değerli arazileri Tepebaşı'nda, ilerleme Tepebaşı'nda, gelişim Tepebaşı'nda. Doğal olarak tüm bu özelliklerini kentin bütününe yaymayı başarıyor.

Tepebaşı bölgesinde CHP oylarının devamlı olarak artmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu bölgedeki merkez sağ oylarını nasıl kazanıyorsunuz?

Aslında biz olaya öyle bakmıyoruz. Sağ ya da sol ayrımı yapmak bile insanları kutuplaştıran ve ötekileştiren bir durum aslında. Her kesime nasıl sesleniyoruz ya da nasıl ulaşıyorsunuz, diye soruyorsanız, CHP'nin insan odaklı politikalarını yaşattırarak, insanı merkezine alıp siyaset yaparak. Ülkemizde bugün insanların en büyük sorunu kendini ifade edememek diye düşünüyorum. Çocuklar, gençler, kadınlar, işçiler, öğrenciler, memurlar… Cinsiyet ve statü farkı gözetmeksizin susturulmuş ve kendini ifade edemeyen bir toplum var. Biz bölgemizde Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç ile birlikte insanların kendilerini ifade edebildiği, kadınların evlerinden çıkıp üretim yapabildiği, çocukların sporla, sanatla meşgul olabileceği yani kısaca insanların kendi yaşam alanlarını yaratmaya çaba sarf ettik. CHP'nin insan odaklı sosyal demokrat bakış açısının pratiklerini sunduk. Çünkü biz buna inanıyoruz. Biz, toplumda bir kişi dahi mutsuzsa herkesin mutsuz olacağına inanıyoruz. Bu bakış açımızı ne kadar doğru ifade edersek, ne kadar geniş kitlelere ulaştırırsak o kadar başarılı olduğumuzu düşünüyorum.

Evet, Tepebaşı bölgesi muhafazakar kesimin baskın olduğu, sosyal demokrasiye karşı belirli ön yargıların bulunduğu bir bölgeydi. Biz diğer siyasi oluşumlar gibi insanları ayırmayız. Merkezine insanı koyarak, bizden-bizden değil ayırımı yapmadan hepsine ulaşmaya, sorunlarını azaltmaya, kendilerine yeni yaşam alanları oluşturmaya gayret gösterdik. Göstermeye de devam edeceğiz. 2011'e göre 7 Haziran 2015 seçimlerinde oylarımızı yüzde 27 arttırdık. 34 binden 85 bin oya çıktık. 1 Kasım seçimlerinde de muhafazakar ve milliyetçi kesimin AKP'yi tercih ettiği bir konjonktürde bizi tercih eden seçmenimizin yine tercihi olduk. Demek ki o güveni sağladık. O güveni sarsmamak, o güveni daha da ileriye taşımak bizim görevimiz. Yüzü gülen, mutlu ve yaşanabilir bir Tepebaşı yaratmak için çalışıyoruz.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?

Nazar boncuğu ile gezmesi gerektiğini düşünüyorum. Sadece Tepebaşı için değil Türkiye ölçeğinde örnek çalışmalara imza atıyor. Belediyecilik çalışmaları içinde sosyal demokrat belediyeciliğin bir kitabı çıkartılsa ilk başa Ataç'ın dönemleri yazılır. Muhafazakar bir bölgede iki dönem üst üste bunu genel seçimlere de yansıtmayı başarmış kaç belediye başkanı vardır Türkiye'de? Onlardan biridir Ataç. Eskişehir'de seçmenin önemli bir özelliği vardır. Yerel seçimde desteklediği adayın partisine genel seçimde oy verilmez genelde. Şehrimizde bunu çok net görebiliyoruz. Ama Ataç, tepebaşı bölgesinde hem yerel seçimde hem de genel seçimde parti oylarının sürekli yukarı taşınmasında büyük etkendir. Polemik olsun diye söylemiyorum ama diğer ilçelerden görüştüğümüz seçmenlerin keşke Ataç bizim ilçeden aday olsa dediği bir başkandır. Gözlerin üzerine bu kadar çevrilmesi boşuna değildir. Diğer tüm belediye başkanlarımız gibi kendisi bizim için çok değerlidir.

2019 yerel ve genel seçimleri için çalışma programı hazırladınız mı?

Elbette ki her seçimin kendine göre bir hikayesi ve süreci vardır. CHP, her zaman iktidarı hedefleyen, demokrasinin ve cumhuriyetin teminatı olmuş bir partidir. 2019 seçimlerinde iktidar olmak için çalışmalara başladık. Kongre süreçlerimizi bitirdik. İl genelinde de bitmek üzere. Yenilenmiş, güçlenmiş, bilgi birikimi ve donanımlarıyla kadrolarımızı 2019 için hazırladık. Mahalle mahalle, sokak sokak çalışmak için hazırız, arzuluyuz, istekliyiz. Tüm Türkiye bugün Eskişehir'i yaşanabilir kent olarak örnek alıyorsa biz neden iktidara hazır olmayalım. Hazırız…

İl Kongresine gelene kadar kadın kolları, gençlik kolları ve ilçe kongreleri tamamlandı. En sorunsuz sizin kongreniz oldu. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Ben diğer kongrelerde de sorun olduğunu görmedim. Gayet demokratik, fikir ve düşünce serbestliğine dayalı, sosyal demokratların ruhuna uygun kongreler yapıyoruz. Hangi kongrede sorun oldu, ben bilmiyorum. CHP, algılarla yönetilen bir parti değil. Odunpazarı da tepebaşı da, diğer 12 ilçemizde de gayet sorunsuz, coşkulu ve parti geleneğimize uygun kongreler yaşandı. Kongrelerde tabii ki adaylar çıkacak. Çıkmalı, çıkmıyorsa zaten parti içi demokraside sorun var demektir. Hiçbir ilçe ve kollarımızın kongresinde sorun olmadı.

Seçim nedeniyle CHP'nin delege seçimleri ertelendi. Ancak erteleme kararından önce Tepebaşı delegeleri belli oldu. Bunun avantajı veya dezavantajı oldu mu?

Biz 1 Kasım erken seçimleri öncesi delege sürecini tamamladık. Elbette ki bunun avantajları olduğunu düşünüyorum.

Editör: TE Bilisim