Başkan Soyer, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleşen programda, Türkiye'de 16 bin köyün mahalle haline gelmesinin ülke için büyük bir travma olduğunu belirtti. Soyer, ''Bu büyük bir yara ve uzun yıllar boyunca tedavi edilemeyecek ve açtığı yara daha da büyüyecek bir uygulama. Ne yazık ki bu coğrafya, bu topraklar tohumun insan elinden toprakla ilk buluştuğu topraklar. İnsanlık tarihinin bildiği ilk köyler bu topraklarda ortaya çıkmış. Ancak bir gecede bu köylerin kapatıldığı söylendi. Bu bizim mücadele edeceğimiz bir süreç demek. Çünkü buna razı olmak ve boyun eğmek mümkün değil. Onun için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götüreceğiz bu yasayı'' dedi.

Cittaslow hareketini Seferihisar'ın 9 köyü ile başlattıklarını ve Anadolu'nun her köyünü davet ettiklerinden bahseden Başkan Tunç Soyer, bin 180 köye ulaştıklarını kaydetti. Cittaslow kent modelinin, bugün 28 ülkede 182 üyeye sahip bir birlik olduğuna değinen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, ''Cittaslow, kentin kendi özgün kaynaklarından beslenmesini ve bunların ortaya çıkartılmasını savunan sürdürülebilir bir kent modeli. 70 kriter ortaya koymuşlar. Türkiye'den 9, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden bir belde var. Avrupa ülkeleri çoğunlukta. Yayılan bir kent hareketi bu. Türkiye'nin birçok yerinde olmaya başladı'' diye konuştu.

Soyer ayrıca, Türkiye'deki Cittalowlar olarak yerel üretimi desteklemeyi öncelik edindiklerini vurgulayarak, Seferihisar'da bu kent modeli kapsamında yapılan üretimlerden söz etti.

Başkan Tunç Soyer, tarım konusunda belediyelerin yapması gereken çok ödev olduğunu, bunları yapmak zorunda olduklarını, çünkü merkezi hükümetin kararıyla bunların yok edilmek istendiğini iddia etti.

Programa, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili ve Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Kazım Kurt, kentin çeşitli ilçe belediye başkan adayları ve meclis üyeleri katıldı.

Editör: TE Bilisim