Eskişehir Büyükşehir Belediyesi nisan ayı meclis toplantısı Yılmaz Büyükerşen'in mazeretli olması nedeniyle Aydın Ünlüce başkanlığında toplandı. Toplantıda gündeme gelen 22 madde oy birliği ile kabul edildi ve ardından belediyenin 2021 yılı 1 yıllık faaliyet raporu görüşüldü.

BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI

Faaliyet raporuna karşı oy gerekçelerini açıklayan AK Parti Meclis Üyesi Orhan Durmuş, trafik sorununa değinerek, daha fazla otopark yapılması gerektiğinin altını çizdi. 2021 Faaliyet Raporu'nun Eskişehir'in beklentilerini karşılamadığını söyleyen Durmuş, 'Kent evi, hamam müzesinin bitmemesini eleştiriyoruz. Mezbaha olmamasını eleştiriyoruz. En az 4 mezbaha yapılmalıydı. Kurtuluş Pazaryeri yenilenme kararı alınmış ama esnafın faaliyet gösterdiği yer sorunu çözülmemiştir. 2021 Faaliyet Raporu'nun Eskişehir'in beklentilerini karşılamadığını düşünüyorum' dedi.
'YAPMAYACAKSANIZ KOYMAYIN'
'Faaliyet raporunun içerisinde Büyükşehir Belediyemizin yatırımlarını bulmakta zorlandık' diyen AK Parti Meclis Üyesi ve Grup Başkan Vekili Murat Özcan, 'Anladığım kadarıyla CHP'li meclis üyeleri faaliyet raporlarında ne yaptığını değil niçin yapmadığını anlatacaklar herhalde. Giderlerimiz yüzde 65 gerçeklemiş. Bütçemizde kullanılmayan bir gelirimiz de mevcut. Onları kullansaydık bir türlü gerçekleştirilmeyen hizmetleri gerçekleştirmiş olurduk. Yıllardan beri bisiklet yollarıyla ilgili ve ona bağlı olarak faaliyet raporuna maddeler konuluyor. Bisiklet yolu, akıllı duraklar ve uzaktan algılamalı ışıklar. Yapılmayacaksa bir daha faaliyet raporları içine koymayın. Biz yüzde 0'ı görmekten usandık. Bisiklet yollarımızla ilgili Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na teşvik için başvurduk. Teşvik alırsak yapacağız yazıyor. Sokak hayvanları sorunumuz var. Çok büyük bütçelere gerek yok. Sokak hayvanları sorunu biz insanların insanca çözmesi gereken bir sorun. İlçe belediyelerimizle Büyükşehir Belediyemizin sürekli protokol yapması bu sorunu çözeceği anlamına gelmiyor' diye konuştu.

YAŞAR KEMAL CADDESİ AÇILSIN

'Faaliyet raporunun içinde Büyükşehir Belediyesi ile ilgili basında en çok çıkan manşetler ve haberler yer almış. En fazla manşetleri ulaşım ve tarımda almışsınız' diyen AK Partili Özcan, 'Belediyeler her ne kadar cenaze işleri devletin ve sivil toplum kuruluşlarının işi dese de biz bu şekilde düşünmüyoruz. Cenaze nakil işlemleri belediyelere aittir. Bu açığın bir şekilde tamamlamasını istiyoruz. Yenilebilir enerji ve tarımda belediyemiz rol almalı. Yol harcamaları için 1 yılda harcanan para, bütçesinin yüzde 1'i kadar. Yaşar Kemal Caddesini sürekli gündeme getiriyoruz, ama yapılmıyor. Eskişehir'deki basın mensupları Seyitgazi-Kırka Yolu ve Alpu Yolunun yapılması için gösterdikleri çabayı Yaşar Kemal Caddesi için de göstermeli. Ulaşım zamlarının nedenleri anlıyoruz. Vergi kalemlerinin yarı yarıya azaldığı bir dünyada yaşıyoruz. Belediyemizde taşın altına elini koymalıdır. Öğrenci kardeşlerimizin ulaşım zamlarından muaf tutulmasını talep ediyoruz' şeklinde konuştu.

İNSANLAR BELEDİYESİNİ SEVİYOR

Faaliyet raporunun yasaya uygun ve anlaşılır olduğunu belirten Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 'Tarıma destekten bahsediyorsunuz, sanki tarıma hükümet çok büyük destek veriyor gibi siz bunu neden yapıyorsunuz diye sorgulamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Hükümet yüzde 1 desteği bile çiftçiye vermemiştir. Ama o meşhur beşli çeteye verilen desteği görmek lazım. Sanki 1999'dan sonra yapılanların, Porsuk düzenlemesi, tramvay alt yapısı yapılırken bu belediyenin kadroları başarılıydı da şimdi neden böyle bir eleştiri yapıyoruz diyor. Cumhurbaşkanlığı tarafından bir tasarruf genelgesi yayınladı. Muhalif belediyelerin elini kolunu bağlamak için, muhalif belediyelerin personel alımını engellemek için, muhalif belediyelerin gazete alımını bile yönetebilmek için gerçekleştirilen bir genelgeyle Türkiye'yi yönetmeye kalkarsanız, bu sıkıntıları belediyelere yaşatırsanız belediyeler de halka vermesi gereken hizmetlerin bir kısmını veremez. Bir de mağdurmuş gibi büyük büyük laflarla eleştiri yapmak yanlış. İnsanlar belediyesini sevmektedir. İnsanlar bu şehirde mutludur, bu şehirde özgürdür' ifadelerini kullandı.
AK PARTİLİLER TERK ETTİ
Kazım Kurt'un ardından CHP Meclis Üyesi İbrahim Arslan ve Mustafa Önder de görüşlerini bildirdi. Bu esnada meclis toplantısının çok uzamasına tepki gösteren bazı AK Partili Meclis Üyeleri, iftara yetişmek gerekçesiyle toplantıyı terk etti. Bunun üzerine Mustafa Önder, meclis üyelerinin oturum başına ücret aldığını, bu nedenle meclis toplantısı bitene dek toplantıda kalması gerektiğini belirtti. Yaşanan tartışmaların ardından Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 2021 Faaliyet Raporu, oy çokluğu ile kabul edildi. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim