Divan Otel'de geçekleştirilen çalıştaya; Vali Azmi Çelik, TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı, ESİAD Başkanı Aydın Bandırma, ESO Başkanı Savaş Özaydemir, sanayiciler, işadamları ve davetliler katıldı.
2006 yılında, Vehbi Koç Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından devletle iş dünyası arasındaki işbirliğini daha çok arttırmak için 'Meslek Lisesi Memleket Meselesi' adı altın bir proje başlatıldığını hatırlatan Vali Çelik, 'Mesleki Okul İşletme İşbirliği Geliştirme Çalıştayı'nın önemine dikkat çekti. Mesleki ve teknik eğitim üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğine vurgu yapan Vali Çelik, 'Güçlü temel beceri ve yeterliliklere sahip gençlerin potansiyellerini daha çok arttırmaları gerek. Kalifiye eleman yetersizliği yüzünden kaliteli üretimde bazı sıkıntılar yaşanıyor. O nedenle bu tür çalıştaylar ilimize ve ülkemize büyük yararlar sağlayacak' dedi.
BİR YANLIŞLIK VAR
Bir yerde bir sıkıntı olduğuna değinen Vali Çelik, 'Bir taraftan iş arıyoruz, bir taraftan işçi arıyoruz. Burada bir yanlış var. Bu yanlışı çözecek de bu tür toplantılar. İşletmeler istedikleri nitelikte eleman bulamıyor. Bazen de tam tersi oluyor. Nitelikli mezunlar istedikleri işleri bulamayarak başka illere gidiyor. Bu nedenle meslek liselerine bir açı kazandırılmalı. Bu toplantıdan çıkacak sonuçlar, ilgili yerler tarafından değerlendirilecek. Bu işler böyle yürüyor, böyle de yürümesi lazım. Sektörün bu konudaki önerileri son derece dikkate alması lazım. Hiç kimse ister özel ister kamu sektörü olsun herkes ben bilirim düşüncesiyle hareket ederse bu iş olmaz. İhtiyaçları gidermek için ortak noktada buluşmak gerekir. İnşallah bundan sonraki süreçte hem meslek lisesi mezunlarımız hem sektörde şimdiye kadar yaşadığımız sıkıntıları yaşamazlar' diye konuştu.
KALİFİYE ELEMAN BULMAKTA ZORLANIYORUZ
Ülkemizdeki mesleki ve teknik eğitimin önemine dikkat çeken ESİAD Başkanı Bandırma da, 'Biz Eskişehir Sanayici ve İşadamları olarak, Türkiye için önemli olan, bu yenilenmeye ışık tutacak mesleki eğitim stratejisine verilen her türlü teşvik ve destek için hazırız. Türkiye'nin istihdam var. Bir yandan da işsizlik sorunu artıyor. İşverenler kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. Bir tezatlık var. Sorun nerede? Burada mesleki eğitimin önemi ortaya çıkıyor. Türkiye'nin ihracata ihtiyaç var. Bunun için üretime ihtiyaç var, bunun için kalifiye elemana ihtiyaç var. Bu nedenle mesleki eğitime daha da önem verilmeli' diye konuştu.
Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Vehbi Koç Vakfı Özel Projeler Yöneticisi Seçil Kınay'ın yaptığı 'Mesleki Eğitimde Kalite için Özel Sektör, Kamu ve Sivil Toplum İşbirlikleri' adlı panele geçildi. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim