RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Vatandaşın hizmetin eşit dağılmasından çok memnun olduğunu belirten Ataç, 'Siyasi görüş fark etmeksizin, herkes başarıyı görüyor ve devamı için bizleri destekliyor. Eskişehirliler, yerel yönetim seçimlerinde partilerin değil, şahısların önemli olduğunu iyi biliyor' diye konuştu.

Pandemi ile başlamak istiyorum. Vatandaşın bireysel olarak gelirleri düştü. Tepebaşı Belediyesi pandemiden özellikle ekonomik açıdan nasıl etkilendi?

Zaten kötü yönetilen ülke ekonomisi, pandemi sürecinden hissedilir derecede etkilendi. Çizilen pembe tablolara rağmen tüm vatandaşlarımız ve kurum-kuruluşlar gibi yerel yönetimler de bu kötüye gidişten etkiledi. İller Bankası gelirlerinde önemli kesintiler söz konusu. Türk Lirası'nın hızlı değer kaybedişi, döviz kurlarındaki artış, aksini söyleyenler olsa da her şeyi doğrudan etkiliyor. Elbette yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, yerel yöneticilikte sahip olduğumuz tecrübeler ışığında Tepebaşı halkına herhangi bir mağduriyet yaşamadan görevimize devam ediyoruz.

Ekrem İmamoğlu nisanda bir ay içinde 100 bin kişinin belediyeye yardım talebinde bulunduğunu açıkladı. Tepebaşı'nda pandemi döneminde belediyeye yardım başvurularında bir artış oldu mu?

Ekonominin kötü gidişi en çok vatandaşlarımızı etkiliyor. İşsizlik, hemen her gün üst üste gelen zamlar derken yaşam şartlarındaki zorlaşmayı en çok hisseden yine insanlarımız oluyor. Hal böyle olunca bize gelen yardım taleplerinde de muhakkak artış yaşandı. Ancak bizim Tepebaşı'nda bu konuda deneyimimiz ile sağlam bir çalışma sistemimiz var. İnsanlar henüz yardım istemeden zaten tespit ediyoruz, gıda ya da yemek ulaştırmak için tecrübeli kadromuz ile vatandaşlarımızın içindeyiz. Sürekli diyalog halinde olduğumuz muhtarlarımız da bu süreçte önemli bir rol üstleniyor. Böylelikle ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız bize talep iletmeden kendilerine ulaşmayı hedefliyoruz. Aşevimiz de oldukça önemli bir işlevi yerine getiriyor. Son yapılan genişletme çalışması ile daha donanımlı bir hale gelecek ve kaliteli hizmet üretmeyi sürdüreceğiz.

CEREMESİNİ ESNAF ÇEKİYOR

Pandemide sahada birçok kişiyle bir araya geldiniz. Esnafla, sağlıkçılarla, EYT'lilerle… Sahadaki gözlemleriniz neler oldu? İnsanlar nelerden şikayet ediyordu?

Ben, hiçbir zaman mesaisini makam odasında geçiren bir belediye başkanı olmadım. Toplumumuzun tüm kesimleri ile 7/24 temas halindeyim. Kent merkezindeki esnaftan, en uzak noktadaki mahallemizin sakinlerine kadar... Halkın nabzını, gündemlerindeki gerçek konuları da böylelikle takip edebiliyorum. Öncelikle pandemi sürecinde vatandaşımız kendi mücadelesini kendisi vermek, tedbirlerini kendisi almak durumunda bırakıldı. Sağlıklı şekilde maske dağıtımı bile başarılamadı. Yıllardır vergilerini veren ve devletine destek olan esnaflarımız, çalışanlarımız hakkı ile destek görmedi. Ülkemizde derhal çözülmesi gereken konuların başında da ekonomi geliyor. Ekonomideki başarısız yönetimin ceremesini çekenler arasında en önde esnaflarımız da var. Birçok esnafımız siftah yapamadan günü tamamlıyor. Pek çoğu yanlış politikalar neticesinde kepenk kapattı. Bu da bir diğer önemli sorun olan işsizliği tetikliyor. Öte yandan haklarını alamayan EYT'lilerimiz ile de her fırsatta bir araya geliyorum. Onlar, hak ettiklerini elde etmek için önemli bir mücadele sürdürüyor. Ben de bu mücadelelerinde sonuna kadar yanlarındayım. Ayrıca Mart'tan beri süregelen bir pandemi dönemi var. Bir hekim olarak fedakarca görevlerini sürdüren sağlık çalışanlarımızın haklarında iyileştirmeye gidilmesi gerektiğini, bu yönde önemli ve haklı beklentilere sahip olduklarını ifade etmeliyim.

Pandemi hepimizin hayatını fazlasıyla etkiledi. Hatta artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak deniyor. Sizi bireysel olarak nasıl etkiledi, hayatınızda ne gibi değişiklikler oldu?

Herkes gibi ben de bireysel olarak kendimi ve çevremi korumak adına tedbirler eşliğinde yaşamıma devam ediyorum. Bu süreci duyarlılık ile aşabileceğimize inanıyorum. Maske, mesafe ve hijyen kurallarından kesinlikle taviz vermemeliyiz. Ben de bu kurallar çerçevesinde sağlığıma daha dikkat ediyorum. Spor yapmayı ihmal etmiyorum, beslenme açısından da sebze ağırlıklı öğünler tercih ediyorum.

KARŞILIKLI SAMİMİYET VAR

Seçim kazanmak istiyorsanız önce kadınları ikna edeceksiniz denir. Siz özellikle kadınlar tarafından çok seviliyorsunuz. Ahmet Ataç bunu nasıl başardı?

Ben her zaman söylemişimdir, siyasi başarımda en büyük pay kadınlarımızındır. Onlar benden desteğini esirgemedi, ben de aynı şekilde onlardan. Karşılıklı olarak çok derin güven ve samimiyet dolu bir ilişkimiz var. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 'Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır' demiştir. Ben de tüm çalışmalarımızda bu felsefe ile hareket ediyorum. Kadınlarımız evlerinde oturmasın, spor yaparak sağlıklı olsun, sosyalleşsin, eğitimlere katılarak kendilerini geliştirsin, emekleri ile kazanç elde etsin. Hanımeli Sokağı, sayıları gün geçtikçe artan Belde Evleri, Kadın Üretici Ürün Satış Noktası gibi projelerimiz de kentli ya da köylü ayırt etmeksizin tüm kadınlarımıza destek olan, onlara değerli fırsatlar sunan projeler. Kadınlarımız da kendilerine verilen değerin bilinci ile benden desteklerini hiçbir zaman esirgemedi.

CHP yıllardır merkezdeki üç belediyeyi kazanıyor. Hatta son 31 Mart seçimlerinde belediye sayısını artırdı. Ama genel seçimlerde iki vekil çıkarabildi. Yıllardır açık ara farkla Tepebaşı'nı kazanan bir belediye başkanı olarak CHP'nin yereldeki başarısını genel seçimlere taşıyamamasını nasıl yorumlarsınız?

Eskişehirliler, insana verilen değeri çok iyi fark edebilen ve bunu takdir eden, karşılığında destek veren bir özelliğe sahiptir. Burada insanlarımız ile uzun yıllara dayanan bir samimiyetimiz var. Bu samimiyet ile ortaya koyduğumuz başarılı çalışmalar, uluslararası düzeyde ses getiren projelerimiz söz konusu. Hemşehrilerimiz de ortaya çıkan kaliteli hizmetin eşitçe dağılmasından ve toplumun her kesime ulaşmasından dolayı çok memnun. Siyasi görüş fark etmeksizin, herkes başarıyı görüyor ve devamı için bizleri destekliyor. Bizleri, hizmetlerimizi tanıdıkça destekleri daha da artıyor. Eskişehirliler, yerel yönetim seçimlerinde partilerin değil, şahısların önemli olduğunu iyi biliyor. Genel seçimlerde ise adından da anlaşılabileceği üzere genel siyaset daha belirleyici olabiliyor.

İYİ Parti İl Teşkilatını ziyaret ettiniz. 'Millet İttifakı ortağımız İYİ Parti ile diyaloğumuz ilerleyen süreçte de devam edecek' diye paylaşım yaptınız sosyal medya hesabınızda. CHP Lideri de yeni kurulan partiler için 'dostlarımız' ifadesini kullanıyor. Ahmet Ataç özellikle yeni kurulan Deva ve Gelecek Partisi'ne nasıl bakıyor?

Ülkemizde sağlıktan eğitime, dış politikadan ekonomiye kadar birçok yanlışlık var. Bizim insanımız mevcut şartlardan daha iyisini hak ediyor. Çocuklarımız, gençlerimiz geleceğe daha güvenle bakmayı istiyor, bakabilmeli de. Bu konularda benzer endişeleri taşıyan birçok insan var ve bu insanlar farklı siyasi görüşlerden de olabiliyorlar. Ortak paydamız bu ülkenin çıkarları, insanımızın refah seviyesi oldukça siyasi partiler arasındaki diyaloglardan da zarar geleceğini düşünmüyorum. Yeni kurulan partiler de demokrasimize zenginlik katacaktır.

Deva ve Gelecek Partisi ile ittifak söz konusu olur mu önümüzdeki seçimlerde sizce?

Siyasette ittifaklar dönemini yaşıyoruz ancak bu tür adımlar partilerin genel merkezlerince atılabilir, net bir durum ortaya çıkmadıkça yorum yapmak doğru olmaz diye düşünüyorum.

CHP kongresinden sonra pek konuşmadınız. Size haksızlık yapıldığını düşündünüz mü? Kırgınlığınız var mı?

O çok net yani. Haksızlık değil ayak oyunları oynandı. Bunu bütün Eskişehir izledi. Bu konuda çok fazla da konuşmak istemiyorum. Herkes layık olduğu noktada şu anda. Onu söyleyeyim.

Editör: TE Bilisim