Eskişehir Taşıyıcılar Kooperatifinde buluşan kamyoncu esnafı hayata geçirilen yeni uygulamanın alt yapısının yetersiz olduğunu savunarak iptalini istedi. Kamyoncu esnafı hem takograf takılmasının zorunlu hale gelmesini hem yükü yüklediğinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına veri tabanına 6 saat içerisinde bildirilmesine tepki gösterdi. Şoför esnafı durumlarını anlatabilmek için temsili tabutun arkasında toplandı.
SÜRÜNEREK GELDİK
Konuyla ilgili açıklama yapan Eskişehir Taşıyıcılar Kooperatifi Denetim Kurulu Başkanı Zeki Temen, 'Kamyoncu olarak çok kötü durumdayız. Zor günler yaşıyoruz. Bu zor günlerin atlatılması için cumhurbaşkanından elini bize uzatmasını istiyoruz. Çünkü kamyoncu dışında elini uzatmadığı yer kalmadı. Kamyoncuya da elini uzatsın bizi bu dertten kurtarsın. Şu anda burada bin kamyon kontak kapattık. Hakkımızı alıncaya kadar araçlarımızı çalıştırmayacağız. Zaten her geçen günümüz zarar, para kazanamıyoruz. Bugüne kadar sürüne sürüne geldik, artık bu çıkan yasalarla kımıldayacak yerimiz, adım atacak, soluk alacak yerimiz kalmadı' dedi.
DURUMUMUZ KÖTÜ
Kamyon şoförü Uğur Bayram, 'Benim iki tane arabam var ikisi de çalışamayacak bu saatten sonra. Bizim işimiz bitti artık. Buradan İstanbul'a gidiyoruz. Gidiş geliş, köprü, otoban parası 680 lira çıkıyor. Bize bin lira kalıyor. Bunun 600'ünü oraya veriyoruz. 400 lirasını da devlete veriyoruz. Bize hiçbir şey kalmıyor' derken Süleyman Bayar, 'Çok zor durumdayız. Devletten yardım bekliyoruz. Bizlere yardımcı olsun. Durumumuz kötü' ifadelerini kullandı. Şoför Ahmet Köksal, 'Biz en sonunda anahtarları meclise teslim edeceğiz. Onlar çalıştırsın biz çalıştıramayacağız aracı. Bittik yani. Şoför maaşı kadar para geçmiyor elinize. Biz yapamıyoruz artık bize de bir ekmek gönderirler her halde' diye konuştu.
PARA POLİTİKASI
Bin tane aracın kontak kapattığını belirten şoför Öztürk Yılmaz, 'Biz Eskişehir taşıyıcılar olarak sesimizi duyuramıyoruz. Bizden yük bildirim uygulaması istiyorlar. Ben cahilim. Bana diyor ki telefondan e-devletten bize aldığın yükü bildireceksin. Bildiremezsen 75 ceza puanın var. Her ceza 75 lira diyor. 5 kere bildiremezsen devlete borçlanıyorsun. Devletin bize uyguladığı para toplama politikasıdır bu. Benim iki aracım var. 10 senedim var ödeyemiyorum. Her bankayla da icralıyız. Nasıl ödeyeceğiz bunu? Devlette bizim ceza yiyip para ödememizi bekliyor' dedi. Konuşmaların ardından kamyoncu esnafı araçlarının anahtarlarını sallayarak protesto etti. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim