Yaklaşık 8 aydır tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de koronavirüs salgınıyla mücadele ediyor. Koronavirüs mücadelesinde ön safhada yer alan sağlık çalışanları ise koronavirüsün meslek hastalığı kabul edilmesi yönünde birçok açıklamalarda ve eylemlerde bulundu. Sağlık çalışanlarının mücadelesi bir anlamda olumlu yanıt buldu. Koronavirüsün meslek hastalığı sayılması önerisi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık Komisyonu tarafından kabul edildi. Şehrimizde faaliyet gösteren sağlık sendikaları ise komisyon kararını değerlendirdi.

HALKIMIZ DESTEK VERMELİ

Sağlık Sen Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, 'Bu bir başlangıç olsun komisyon kararı olarak kalmasın bir an önce yasalaşsın diye takibimizi sürdüreceğiz. Şehit olan, uzun süre tedavi ile aramıza tekrar katılan arkadaşlarımıza hediye olsun. Sağlık çalışanları olarak 11 Mart'tan bu yana en büyük bedeli ödüyoruz. Vefat eden arkadaşlarımızın çocukları ve ailelerinin gözleri arkada kalmaz. Bu çalışma sevindiricidir. Halkımızın da çıkacak yasaya verilecek haklara destek vereceğine inanıyoruz. Sağlık sen olarak konunun takipçisiyiz' ifadelerini kullandı.

UMARIM YASALAŞIR

Son iki gündür bir nebze de olsa rahatlatan haberler aldıklarını belirten SES Şube Başkanı Birtürk Özkavak, 'Sendikamızın meslek örgütlerinin ve bazı sağlık derneklerinin ortaklaşa talepleri ile geçtiğimiz günlerde yürüttüğümüz kampanyayla bir yasa tasarısını meclise sunmuştuk. Dünyanın birçok ülkesinde COVID-19 meslek hastalığı iken ülkemizde de olması gerektiğini ifade etmiştik. Dün aldığımız haberlere göre komisyonda bu taleplerimiz kabul edilmiş. Umarım önümüzdeki günlerde mecliste istediğimiz yönde bir yasa çıkarak COVID-19 sağlık emekçileri için bir meslek hastalığı olduğu kabul edilir. Mağduriyetler önlenir ve bu anlamda gerçek tedbirler bir an önce alınır' diye konuştu.

DAHA YOLUMUZ UZUN

Tabipler Odası Başkanı Nesrin Ekici, 'Henüz yasalaşan ve netleşen bir durum yok. Sadece meclis Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşuldu. Sağlık çalışanı bir grup milletvekili gündeme getirdi. Daha yolumuz uzun. Henüz yasa taslağı oluşturulup meclise gelmedi. Bundan önceki sağlıkta şiddet yasası tam olarak talep edilen gibi çıkmadı. Bizi endişelendiren budur' dedi.

UMUT VERİCİ

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Hüseyin Kararman ise, 'Arkadaşlarımızın COVID-19'a ilk yakalandığı günden bu yana, COVID- 19'un meslek hastalığı sayılması konusunda Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi bazında Sağlık Bakanlığı'na müracaatlarımız olmuştur. 8-9 aylık süreçte düzenleme yapılması geç de olsa umut vericidir. Şu andan itibaren COVID-19 nedeniyle vefat eden sağlık çalışanları geçmişe dönük olarak şehit sayılmalıdır. COVID-19'un meslek hastalığı sayılması için TBMM sağlık komisyonu karar alarak ilk adımı atmış oldu. Temennimiz kanun çalışmalarının bir an önce tamamlanarak yürürlüğe girmesidir. Böylelikle adalet yerini bulur' diye konuştu. ESRA ÜNLÜ

Editör: TE Bilisim