Eskişehir'de kurulu Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. TÜLOMSAŞ'ın, 4 Mart'ta yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ VE TÜDEMSAŞ birleştirildiği duyurulmuştu. Ayrıca, TÜLOMSAŞ çalışanlarının unvan, görev, yetki ve sorumluluklarının TÜRASAŞ'ın ana statüsünde belirlendiği şekle göre değişeceği açıklanmıştı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
3 MİLYARLIK SERMAYE
Dün Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Eskişehir'in gurur kaynağı olan TÜLOMSAŞ ile birlikte TÜVASAŞ ve TÜDEMSAŞ hesapları TÜRASAŞ'a devredildiği bildirildi. Ayrıca bu karar ile birlikte, resmi olarak kapanan TÜLOMSAŞ merkezi ise Eskişehir'de değil Ankara'da bulunacak. Bununla birlikte, TÜRASAŞ'ın 3 milyar liralık sermayesinin tamamı devlete ait olacak. Bu karar ile yürürlüğe konulan TÜRASAŞ tescil tarihinden itibaren bir ay içinde, tüzel kişilikleri sona eren TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ'ın devir ve hesap kapanış (açılış) işlemleri tamamlanacak. Kapanış (açılış) envanterleri ve bilançoları düzenlenecek ve kapanış bilançoları TCDD ve TÜRASAŞ Yönetim Kuruluna, açılış bilançosu ise TÜRASAŞ Yönetim Kuruluna sunulacak.
SERMAYE DEVREDİLECEK
TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ'a ait olup TCDD hesaplarında yer alan ve karar uyarınca TÜRASAŞ'a devredilecek olan 1 milyar 727 milyon 80 bin 116,85 lira sermaye, TÜRASAŞ'ın tesciliyle TCDD sermayesinden tenzil edilecek. TÜRASAŞ, raylı sistem araçlarının yerli ve milli şekilde üretimi ve tasarımıyla kritik bileşenlerindeki yerlilik oranının artırılmasını esas alacak. Ayrıca yerli sanayinin Ar-Ge, tasarım ve üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesi, her türlü raylı sistem araçlarının ve alt bileşenlerinin imalatı ile bakım ve onarımının yapılması-yaptırılması amacıyla faaliyetlerini sürdürecek.
YÖNETİM BELLİ DEĞİL
TÜRASAŞ, yönetim kurulu ve genel müdürlükten oluşacak. Ancak genel müdür ve yönetim kurulu başkanları şu an için belli değil. Yönetim kurulu ayda iki defadan az olmamak kaydıyla genel müdürün daveti ile toplanacak. HM
Editör: TE Bilisim