Usluer, 20 Temmuz 2016 tarihinden itibaren uzun süredir kamuoyunu meşgul eden İstinaf Mahkemeleri olarak da bilinen Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemeleri bütün yurtta göreve başlayacağını söyledi.

CHP olarak uzun süredir bölge mahkemeleriyle ilgili; Yargıtay'ın devre dışı bırakılacağı, yargının daha da siyasallaşacağı, yargıda hakim-savcı açığı yaratacağı ve üniter yapı ile ilgili ciddi sıkıntılar doğuracağı endişelerini kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlatan Usluer, 'Ancak bizim haklı itirazlarımıza rağmen gelecek sene göreve başlayacak olan Bölge Mahkemelerinin uygulanmasında da yine büyük hatalar yapılmaktadır. Özellikle 1 milyona yakın nüfusu, yüksek sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel seviyesi ile bölgesinin en önemli şehirlerinden biri olan Eskişehir'de Bölge Adliye Mahkemesi kurulmayacak, mevcut Bölge İdare Mahkemesi ise kapatılacaktır. Eskişehir adli konularda Ankara'da bölge mahkemesine, idari konularda Bursa'daki bölge mahkemesine bağlanacaktır. Yani Eskişehir halkı temyiz davaları için, hakkını aramak için, adalet için Bursa ve Ankara'ya gitmek zorunda kalacaktır' dedi.

İŞTE FIRSAT

Usluer şunları söyledi: 'Bu hangi kriterlere göre yapıldığı belirsiz olan uygulama, hükümetin Eskişehir'e yönelik düşmanca tutumlarından bir yenisidir. Halbuki iktidardaki mevcut Eskişehir milletvekillerinin bazılarının daha önce 'Eskişehir'in İstinaf Mahkemesine sahip olamaması halinde milletvekillerinin vebal altında kalacaktır', 'istinaf mahkemesi için Eskişehir'deki tüm karar alıcılar ortak hareket etmelidir' benzeri demeçleri tazeliğini korumaktadır. İşte bize bir fırsat çıkmıştır. İktidar milletvekilleri vebal altında kalmak istemiyorlarsa buyursunlar bu konuda ortak hareket edelim ve istinaf mahkemelerinin Eskişehir'de kurulması için birlikte çalışalım.'(HM)

Editör: TE Bilisim