Girişimcilikte Türkiye ortalamasının 4 katına ulaştık

ETO'nun en çok önem verdiği unsurların birinin de eğitim olduğuna dikkat çeken Başkan Metin Güler, 'Ocak ayı itibariyle ETO Akademi tarafından 10 eğitim düzenlendi. Bu eğitimlerden 800 üyemiz ve çalışanı yararlandı. Hijyen Eğitimi de yasal bir zorunluluk. Bu konuda eğitim almayan personel çalıştıranlar için 5 Temmuz 2014'den itibaren denetlemeler başlayacak. Bu güne kadar 400 kişi eğitim aldı. 1200 başvuru da bekliyor. Hijyen eğitiminde yıl sonuna dek 5000 kişi hedefleniyor. 6331 sayılı iş güvenliği yasası için 2 bilgilendirme toplantısı düzenledik. Soma'da yaşanan facia bu eğitimlerin ne denli gerekli olduğunu gösteriyor. Öte yandan girişimciliğe de büyük önem veriyoruz. KOSGEB ile yürüttüğümüz uygulamalı girişimcilik eğitimlerinde toplam 694 kişi sertifika aldı. Sertifika alanlardan 130'u iş yerini açtı. Bu eğitimi alıp da iş kuranların Türkiye ortalaması %5, ETO ortalaması %20'dir. Türkiye ortalamasının 4 katına ulaştık' diye konuştu.

Birlikte iş yapma kültürünü geliştirmeliyiz

ETO'nun Eskişehir'i geleceğe hazırlama iddiası olduğunu hatırlatan Başkan Metin Güler, 'Eskişehir'in potansiyellerini değerlendirmeye odaklanıyoruz. Eskişehir'in gelecek 30 yılını planlamak için işbirliği şart. Valilik, belediyeler, üniversiteler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları birlik olmalıyız. Hedefimiz ticaretle, sanayiyle, turizmi ve üniversitelerle şehir ileri taşımak açık bir işbirliği anlayışına sahibiz. Bunu Kayseri'de, Konya'da, Denizli'de görüyoruz. Artık bizde böyle olmalıyız' dedi.

İnanç turizmi ile ticarette ivme kazanabiliriz

Yüksek Hızlı Tren ile yılda ortalama 4.5 milyon yolcu taşındığını ifade eden Başkan Güler, 'Yüksek hızlı trenin İstanbul hattının da açılması ile birlikte Eskişehir'den en az 20 milyona yakın yolcunun geçmesi planlanıyor. İşte bu anlamda bu yolculardan 5 milyonunu Eskişehir'de konaklatmalı, turizm değerlerimizi gezdirmeli, restoranlarımızda yedirmeli, alışveriş yaptırmalıyız. Eğer bu insanlar öylece Eskişehir'den geçip giderse bu iş olmaz. Dünyanın en önemli turizm merkezleri kentin ve toplumun hafızasına ışık tutar. Roma'da da Atina'da, Paris'te de kültür ve inanç ögeleri turizmle bütünleşmiştir. Dolayısıyla sadece Odunpazarı ile turizmin sürdürülmesi mümkün değil. Bu anlamda Sivrihisar çok önemli. Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai, Hızır Bey gibi değerlerimiz var. eski Ermeni Kilisesi, Sivrihisar Ulu Camii, Sivrihisar Zaimağa konağı, Selçuklu hamamlarımız var. Seyitgazi'de Seyit Battal Gazi Türbesi, Sücaaddin veli türbesi var. Hacı Bektaşi Veli türbesi her yıl milyonlarca turist çekiyor. Aynısını Eskişehir için de yapabiliriz. Han'da Yazılıkaya yer alıyor. Eskişehirli olup da buraları bilmeyen, gitmeyen var. Bu algıyı öncelikle değiştirmeliyiz. Buraları da turizme kazandırmalıyız. Özellikle yurt dışından turistleri bu bölgelere çekebilmeliyiz. Bilinirliliğini artırmalıyız. Turistlerimizi günü birlik değil konaklatmalıyız' şeklinde konuştu.

Fuar alanını, kongre merkezi ve hizmet binamız ile birlikte planlıyoruz

Yıllardır gündeme gelen Eskişehir'de fuar alanı kurulmasına ilişkin de fikirlerini paylaşan ETO Başkanı Metin Güler, 'Tabi bu konuda haklı olarak çok yazıldı, konuşuldu. bu konudaki gerekliliğin farkındayız. Yalnızca bir fuar alanı yapmak istemiyoruz. İçinde 750 kişilik, 250, 100 ve 50 kişilik konferans ve kongre salonlarının olduğu kongre merkezi düşünüyoruz.7500 metre kare fuar alanı planlıyoruz. Hizmet binamızı da orada tasarlıyoruz. Ancak bunun için mevcut kaynaklarımız ne yazık ki yetmiyor. Bu projenin gerçekleşmesi için Ekonomi Bakanlığı'ndan hibe almamız söz konusu. Dolayısıyla kaynaklarımızı ve bütçemizi doğru şekilde ayarlamaya çalışıyoruz. Öte yandan Eskişehir Ticaret Odası olarak Odunpazarı'nda bir evimiz bulunuyor. Devam eden restorasyon projesinde son aşamaya geldik. Evin kullanımıyla ilgili hazırlıklarımızı da şekillendirmeye başladık. O binayı ticaret müzesi olarak faaliyete geçireceğiz. Biliyorsunuz ki Odunpazarı müzeleri ile özdeşleşti. Biz de Eskişehir'e bu şekilde kalıcı bir eser bırakmak istiyoruz' diye konuştu. Başkan Metin Güler, toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Editör: TE Bilisim