17 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda ikinci maddede yer alan Kastamonu Daday Belediyesi ile Eskişehir büyükşehir Belediyesi arasında 'Kardeş Şehir' ilişkisi kurulması hususunda Başkan Büyükerşen'e yetki verilmesi kararı oy birliğiyle alınırken diğer maddeler oy birliğiyle ilgili komisyonlara havale edildi.
BİLGİLENDİRME YAPILSIN
AK Parti grubu adına gündem dışı söz alan Meclis Üyesi Murat Özcan, üç konu hakkında Başkan Büyükerşen'den bilgi istedi. İlk olarak sekiz mahalledeki riskli alanlarla ilgili konuşan Özcan, 'Sekiz mahallenin riskli alanlarla ilgili Danıştay'ın vermiş olduğu kararla sadece mahkemeye veren şahısların bu konuda mahkeme kararının kalktığının, diğerlerini ilgilendirmediği konusunda mahkeme kararını tekrardan arkadaşlar bana ilettiler' diyerek konuyla ilgili bilgilendirme yapılmasını istedi. Özcan, tramvay yollarının akıbetini sorarak, tramvay duraklarında tahribat olduğu ve güvenlik görevlilerinin olmadığı konusunda uyarılarda bulundu. Sanayi bölgelerine değinen Özcan, 'Sanayi bölgelerinde 1/5000'likleri yapılanlar var. Yıllar oldu hala 1/1000'likleri yapılmadı. 1/25000'liklerin içerisinde de 1/5000'likler yapılmadı. Küçük Sanayi Sitesi her zaman tartışma konusudur' ifadelerini kullanarak olası bir dönüşümde esnafların gidecek bir yeri olmadığını, imar çalışmaları konusunda bilgilendirme yapılması gerektiğini vurguladı.
BİZ GÖREVİMİZİ YAPTIK
Sekiz mahalleyle ilgili Bakanlar Kurulu kararının iptal edildiğini hatırlatan Büyükerşen, 'İptal edildikten sonra ve bana göre okudum, ibretlik bir karar' dedi. CHP'li Meclis Üyesi Aydın Ünlüce, kararın detaylarını anlatarak, 'Bu dava bizim belediyemize açılan bir dava değil. Bakanlığa ve Cumhurbaşkanlığına karşı açılan bir dava' diyerek kararda çelişkiler olduğunu kaydetti. Büyükerşen, 'Ne olacak bilemiyoruz. Bekleyeceğiz. Biz görevimizi A'dan Z'ye kadar yaptık. Afet Riskli Bölge'de evleri yıkılıp da yeni bir projeye tabi tutulacak olanlara kira yardımı yapılacak. Hükümetin de pek kaynaklarını kullanabilecek durumu yok. Madem ki Çevre Bakanlığı itiraz etmiş karara. Madem bu durdu; hiç olmazsa Porsuk Projesinin bakanlar kuruluyla ilgisi yok. O projeden Porsuk Projesini çıkaralım uygulamaya koyalım dedik. Oy birliğiyle yaptık bunu' diye konuştu. Tramvay hatlarıyla ilgili yeni bir ihaleye çıkıldığında işin uzayacağını belirten Büyükerşen, 'Başka çaremiz yok. O bölgedeki esnaflar biraz çekecekler' dedi.
RANT ÇETELERİ ÇIKTI
Özcan'ın sorusuna yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, sanayi meselesinin siyasi çıkmaza girdiğini söyledi. Onlardan birisinin de küçük oto sanayi sitesi olduğunu vurgulayan Büyükerşen, 'Önceki belediyelerin talebiyle kendisine devrettik. Oy birliğiyle karar aldık. Baksan sorununu da Tepebaşı Belediyesi'ne verdik. Siz takip edin dedik. Onlar da bir sonuca ulaşamadılar. Küçük Sanayi sitesi çeteleri çıktı. Kimin aldığını biliyorsunuz burayı. Hiç ilgisi olmayan kişilere satmaya kalktılar. Rant çeteleri olabilir. Kardeşli teşkilat doğdu. O teşkilatla da başa çıkamadık daha' dedi.
YETKİYİ VERİN YAPALIM
AK Partili Mustafa Birsen'in küçük sanayi sorununu Odunpazarı Belediyesi'nin çözemediğini söylemesi üzerine ortam gerildi. Birsen'e yanıt veren Kazım Kurt, '2010 kentsel dönüşüm yasası değişti. Sanayi bana yakışır dedi. Oy birliğiyle geçirdik. Yapamadı. 2014 yılına kadar hiçbir şey yapamadı. Biz yaptık getirdik. O zaman AKP çoğunluktaydı. Reddettiniz. Keyfi biçimde reddettiniz. Sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkiyi kendi aldı. Hem yapamayacaksın hem de siyasi bir şey çıkarmaya kalkacaksın. Rantın dışında nerede kentsel dönüşüm yaptınız. Burada rant olmadığı için projeleri geçirmediniz. Yetkiyi verin yapalım' şeklinde konuştu. HM
Editör: TE Bilisim