Pazartesi Röp: Meltem KARAKAŞ
AK Parti'nin en üst noktasında iş yapmış adamların Gelecek Partisi'ne katıldığını söyleyen Sayın, 'Bakın ülke batıyor. Biz bunu 6 aydır söylüyoruz. AK Partili seçmenden oy alacağız. Net. Gelmeme şansı yok. Oraya küsen bize gelir. Dağılımlar olur tabi ama ağırlık olarak gelecekleri partiler Gelecek ve Deva Partisi' diye konuştu.
Gelecek Partisi Eskişehir'de neler yapıyor şu an?
9 ay oldu biz teşkilatlanma çalışmalarını çok hızlı bir şekilde devam ettiriyoruz. 7-8 tane ilçemiz kurulmuş durumda. Onları Eskişehir ile paylaşmak için tam yönetimleriyle beraber basına bildireceğiz. Çalışmalarımız, esnaf ziyaretlerimiz devam ediyor, kadın kollarımızın ev ziyaretleri yoğun bir şekilde devam ediyor. İmza kampanyası yapmıştık en son 'geçim için seçim' sloganıyla. Çalışmalar bu yönde hızlı gidiyor. İnsanlar erken seçim istiyor. Malum dışarı baktığınız zaman bir simit 4.5 lira.
GÖRÜŞMELERİ GİZLİ TUTUYORUZ
Bazı görüşmelerimizi siyasetin mevcut koşulundan dolayı gizli tutuyoruz. İnsanlar bizimle görüşmek istiyor, davet ediyorlar, gidiyoruz fakat çekindikleri için fotoğraf vermek istemiyor. Çekinme noktasında haklılar mı? Haklı oldukları noktalar var. Mevcut iktidardan çekiniyor. Diyor oğlum çalışıyor, kızım şurada çalışıyor. Geçen biri 'Abi ben KPSS'ye gireceğim. Sıkıntı olur mu?' dedi. Böyletereddütler var insanlarda. Haklılar bence. Onları da anlamak lazım. Ama bizi davet eden, eski siyasilerle görüştüğümüz çok insan var, bizimle görüşen var, bize kaynak gönderenler bile var. Mevcut iktidar partisinin en tepesinde iş yapmış adamlardan bahsediyorum.

Eskişehir'de Gelecek Partisi'ne ilgi var mı? Karşılığınız nedir Eskişehir'de?

Yani ilgi var. İlgi gayet iyi. Ama şu korku iklimi, kutuplaştırma iklimi biterse çok daha fazla olacağını tahmin ediyoruz. Çünkü AK Parti'den ayrılan seçmenin gideceği yer Gelecek Partisi ve Deva partisidir.
PSİKOLOJİK BASKI SÖZ KONUSU
Kutuplaştırmadan bahsettiniz. Bu durum seçim öncesi sizin siyaset yapmanızı engeller mi? Kendinizi baskı altında hissediyor musunuz?
Tabi ki zorlaştırır. Fiziki olarak kimsenin bize müdahalesi söz konusu değil ama psikolojik baskı söz konusu. Şu an bizimle çalışan 8-10 tane rahat vardır arkadaşımız. Gizli çalışıyor. Şöyle gizli: İsmi, resmi olarak partide yok. Olsun da istemiyorlar. Ama alttan alta bize çok deli gibi üye kayıtları var mesela. Bu konuda çalışmaları var. Neden korkuyor? Partide görünmeyeyim, fotoğraf vermeyeyim gibi çekinceleri var ama korkmamak lazım. Biz bunu onlarada anlatıyoruz, vatandaşa da anlatıyoruz. Tamam ben de korktum, o da korktu ne yapalım, memleketin anahtarını teslim mi edelim onlara? İş sultanlığa doğru gidiyor. Ben bu Türkiye için son seçim olduğunu düşünüyorum. Bunu bir siyasetçi olarak söylemiyorum. Sıradan vatandaş Mahir Sayın olarak söylüyorum. Benim tahminim bu seçimi de mevcut iktidar kazanırsa bundan sonra seçimin olacağını bile düşünmüyorum.
İTTİFAK İÇİNDE İKİNCİ BİR İTTİFAK
Önümüzde ilk olarak genel seçimler var. Genel seçimlerde nasıl bir politika izlemeyi düşünüyorsunuz? Mesela aday çıkarmak ister misiniz?
Biz genel başkanın kararının sonuna kadar arkasında duracağız. Bir 6'lı masa var biliyorsunuz. Biz Eskişehir'de de 3 defa toplandık il başkanları olarak. 6'lı masa seçim ittifakı kararı verirse ona göre pozisyon alacağız. Tabi ki biz de kendi logomuzla giriyoruz. Bunu Sayın Ali babacan söyledi ama ondan üç ay önce Genel Başkanımız Sayın Ahmet Davutoğlu söylemişti. Seçime kendi logomuzla gireceğiz. Seçimle ilgili ittifak kararı alınırsa bu seçimin olma tarihiyle de alakalı. Yeni seçim yasası değişti. Bir sene sonra artık yürürlüğe girecek. Eğer bir sene önce bitmeden girerse 6 parti ittifak yapabilir. Ama bir sene dolduktan sonra yeni seçim yasası aktif hale gelirse o zaman da ittifak içinde ittifaklar da olur. Yine 6'lı masanın ön gördüğü cumhurbaşkanı desteklenip, milletvekilliği seçimlerinde ittifak içinde ikinci bir ittifak kurulabilir.
Sizin gönlünüzde milletvekili adayı çıkarmak var mı Eskişehir'de?
Her siyasinin mutlaka bir hedefi vardır. Olmalı da. Doğru olan da budur. Milletvekili çıkaralım tabi ki istediğimiz bu. Ama önceliğimiz mevcut iktidarın gitmesi. Çünkü onlar yoldan çekilmediği sürece ülke düzene girmez. Ben o konuda asıl göstergelerin güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçtikten sonra partilerin asıl gücünün orada ortaya çıkacağını düşünüyorum.
MİLLETVEKİLİ OLMAKTAN ONUR DUYARIM
Her siyasinin bir hedefi vardır dediniz. Sizin bir hedefiniz var mı? Mesela milletvekili adayı olmak ister misiniz?
Eskişehir'de milletvekili olmaktan onur duyarım. Ama inanın şu an hesapları yapmıyoruz. Kafamızda öyle bir şey yok şu an. Liyakate çok önem veren bir partinin il başkanıyım. Ve onun zaten AK Parti'den ihracının sebebi de buydu. Ayni siyasi ahlak ilkesi çıkardı. Siyasi ahlak ilkesine de müsaade etmediği için iktidar partisi, genel başkanı ihraç ettiler. Siyasi ahlak ilkesinde şu vardı:İl başkanlarımız, ilçe başkanlarımız, milletvekillerimiz, bakanlarımız her sene mal beyanında bulunmak zorundalar. Eğer izah edemeyecek derecede bir artış varsa bunun hesabı sorulacak. Genel başkanın AK Parti'de yapmak istediği buydu. Fakat bunu yapınca işlerine gelmedi ve genel başkanın ihraç süreci başladı. biz zaten bu ilkelerle yola çıktık.
Eskişehir'deki 7 milletvekilinin çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Takip ediyor musunuz?
Takip ediyoruz. Eleştirdiğimiz noktalar da var. Ben çok aktif bir çalışma görmüyorum özelikle iktidar partisi açısından söylüyorum. Son zamanlarda takip ettiğimiz kadarıyla Eskişehir için çok verimli bir sonuç almıyoruz. Mesela Seyitgazi yolu, Alpu yolu, çevre yolları bunların bir an önce milletvekillerimizin hem dillendirmesi hem de bir an önce çözüme kavuşması lazım. Eskişehir'de terör yok ama trafik terörü var. Ölüm yollarını ve çevre yollarını bir an önce çözmek gerekiyor.
Eskişehir'de yerel seçimler genel seçimden daha çok konuşuluyor. Yerel seçime yönelik çalışmalarınız var mı? Nasıl bir politika izleyeceksiniz?
Bir iktidar değişikliğine gidilirse biz Eskişehir'ibırakınTürkiye'de mevcut iktidarın AK Parti'nin hiçbir belediyesinin kalacağını düşünmüyorum, ücra köşelerde tek tük belki. Eğer genel seçimi kaybederlerse tabi. Çünkü o direnç yıkılacak. Korku duvarı yıkıldıktan sonra insanlar oy vermeyecektir çünkü bir korkuları kalmayacaktır. Çözülme sert ve hızlı olacaktır. Biz bunu görüyoruz. Hatta şunu da iddia ediyorum: Seçim startı verdikleri an bile çözülmeler olacaktır. Bunu görüştüğümüz insanlar var, oradan biliyoruz. Hazırda bekleyen insanlar var oradan biliyoruz.
6'LI MASAYI YIKAN TARAF OLMAYACAĞIZ
Genel seçimlerde Millet İttifakı güçlenirse, yerel seçimlerden ittifak devam eder mi yoksa herkes yerel seçimlerde kendi adayını çıkarır mı?
Tahminim şu olur: Yerel seçimlerde kişiler önemli. Bence bazı yerlerde uzlaşma bazı yerlerde herkes kendi adayıyla çıkabilir. Bir problem olacağını zannetmiyorum. 6'lı masanın bir de şu avantajı var. Ülke yeterince gergin. 6'lı masa bunu yıktı. Yıllardır farklı görüşteki insanlar siyasette birlikte oturamıyordu. Bakın tüm farklı dokularda bütün siyasi partiler oturuyor, konuşuyor. Bence bu çok önemli. '6 siyasi parti ne yaptı? Görüşüp çıkıyorlar.' diyorlar. 6 siyasi parti, ilk defa Millet İttifakı, Cumhur İttifakı'nın önünde çıkıyor bütün anketlerde. 6'lı masa işte bunu yaptı. Bunu görmek istemiyorlar. 6'lı masa topladıktan sonra oldu bunlar. Vatandaşa umut oldular. Genel başkanımız Eskişehir'e geldiğinde partinin önünden Esnaf Sarayı'nın önüne 2.5 saatte yürüyebildi. Yoğun bir ilgi vardı. İnsanlar şunu dedi: Masayı bozmayın. Genel başkanımız da diyor. 6'lı masayı yıkan taraf biz olmayacağız.
3 BELEDİYE İÇİN ADAY ÇIKARMAK İSTERİM
Eskişehir'de yerel seçimlerde aday çıkarmazsanız, nasıl bir aday profilini desteklersiniz?
Ben aday çıkarmak istiyorum. Ben net istiyorum 3 belediye için de. Biz bununla ilgili çalışmalarımız da var. Şu anda teşkilatlanmaya ağırlık verdiğimiz için görüştüğümüz insanlar da var. Şimdiden onun alt yapısını yapıyoruz.
Mevcut belediye başkanlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Eksiklerimiz var mı var. ama genel manada belediyelerimiz, şöyle bir örnek vereyim. Sayın Büyükerşen için 'çölde vaha yarattı' diyen çok insan var. Ben Eskişehir'in 90'lı yıllardaki halini çok iyi bildiğim için şehir daha düzene girdi. Şehir çok değişti, güzelleşti. Sadece binalara kat sayısı değişmeli. Zemin buna müsaade ediyorsa en azından konut fiyatlarını bir ihtimal düşürebilir diye, kat sayılarını fazla verebilirler. Bu yönde bir çalışma yapılabilir.
6'lı masanın cumhurbaşkanı adayı tartışılıyor. Sizce kim olmalı ya da nasıl biri olmalı?
Biz bunu söylemeyeceğiz. Bizim gönlümüzden geçen tabi ki Sayın Ahmet Davutoğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olması. Devlet tecrübesi, yıllarca baş danışmanlık, dış işleri bakanlığı, başbakanlık bir de elimizde Sayın Davutoğlu'nun CV'si var bizde. Bu adam başbakanlık yaptı.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığına nasıl bakıyorsunuz? Alevi kimliğinden ötürü seçilemeyeceğine dair yorumlara nasıl bakıyorsunuz?
Bunu ne yazık ki kaşıyorlar. Bu doğru bir şey değil. Ülkede kutuplaşma dediğimiz olay buradan başlıyor. Ne oldu bakın geçen gün alevi derneklerine eş zamanlı beş tane saldırı oldu. Aleviler bizim vatandaşımız değil mi? Alevi bu ülkenin insanı değil mi? Geçtim onu Hristiyan olsun. Bu ülkenin vatandaşı değil mi? Ermeniler, Hristiyanlar yok mu? Türkiye'nin çeşitli yerlerinde varlar ve hepsi bizim vatandaşımız. Bence konu kapanmıştır. Sayın Kılıçdaroğlu için söylemiyorum sadece. Dil, din, mezhep, etkin köken üzerinden bu konuda net tavrımız var parti olarak. Asla ve asla insanlar yargılanmamalı, kutuplaştırılmamalı. Ülkenin neler çektiğini gördük geçmişte.
Bunu Ahmet Davutoğlu'nun dışında soruyorum. Millet İttifakı nasıl bir cumhurbaşkanı adayı gösterirse seçimi kazanır sizce?
Sayın Erdoğan 20 yıldan fazla zamandır ülkeyi yönetiyor. AK Parti'nin çok iyi yaptığı şeyler var. Biz parti olarak şu siyasete karşıyız mesela: Motamot, AK Parti ne yaparsa karşıyıza karşıyız. Doğru değil bu. Bakın bir tahıl anlaşması yaptılar. Destek verdik. Emeği geçen herkese teşekkürler. Çünkü dünyadaki birçok insana tahıl ulaşacak. Koordinasyonu nasıl olur yeteri kadar başarılı olurlar mı bilmiyoruz. Ama olurlarsa taktir ederiz. Yanlışları da söyleyeceğiz ama. 6'lı masa toplanıyor bir deklarasyon yayınlanıyor. Bu metinler bizim yol haritamız. Cumhurbaşkanı adayı kim olursa olsun o yayınladığımız metinlere uyacak, şeffaf olacak, tek başına karar almayacak. Bu metinlere uyulduğu taktirde cumhurbaşkanı adayının kim olduğunun önemi yok. Çünkü gelen buna riayet edecek. Ve siyaset yapmama kararı var. Cumhurbaşkanlığı bittikten sonra siyaset yapmayacak. Bence masadaki 6 lider de çok net şekilde söylüyorum, ülkeyi yönetecek kaliteye sahip. Eğer 6'lı masadan çıkmazsa işaret ettikleri kişi yine 6 liderin onayıyla olacak ve iktidar değişikliğinde ortak idare edilecek Türkiye. 6 liderin ortak kararıyla her şey yürüyecek. Şu küçük, şu büyük diye bir şey olmayacak.
3. ittifak tartışmalarına nasıl bakıyorsunuz? Gelecek, Deva, Saadet bir araya gelip ayrı bir ittifak oluşturur mu?
Liderler bir karar söylemediği müddetçe bizim söylememiz doğru olmaz. Bir seçim ittifakından bahsedilmiyor. Ama şunu net biliyoruz. Biz Cumhur İttifakı'nda değiliz ve olmayacağız. Bu net. Seçim yasası buna müsaade etmişti. Yeni seçim yasası olursa ittifak içinde ittifak. Gelecek, Saadet, dışarıdan bir parti de olabilir. İlla 6'lı masanın içinde olmasına gerek yok. Aynı cumhurbaşkanı adayı desteklenir. Ama seçime kendi logolarımızla gireceğiz zaten.
ORAYA KÜSEN BİZE GELİR
Eskişehir'de AK Parti'den ayrılıp Gelecek Partisi'ne katılan var mı?
Ben varım. Arkadaşlarımız var. Geçmişte mahalle başkanlıkları yapmış olan arkadaşlarımız var. dışardan bize destek veren çok fazla AK Partili kardeşlerimiz var. Biz AK Partililere karşı değiliz. Biz cumhurbaşkanının yapmış olduğu haksızlıklara karşıyız. Bugün bu tarafta olmamızın sebebi bu. Bakın ülke batıyor. Biz bunu 6 aydır söylüyoruz. AK Partili seçmenden oy alacağız. Net. Gelmeme şansı yok. Oraya küsen bize gelir. Dağılımlar olur tabi ama ağırlık olarak gelecekleri partiler Gelecek ve Deva Partisi.
Editör: TE Bilisim