Lahanagillerden olup C vitamini açısından da oldukça zengin olan alabaş bitkisi, son dönemlerde Türkiye'de üretilmeye başlandı. Özellikle turistik bölgelerdeki otellerde, salatanın içerisine mutlaka konulan alabaşın birçok sağlık problemine de iyi geldiği söyleniyor. Eskişehir'de neredeyse hiç bilinmeyen ve satılmayan alabaş bitkisini kentte sadece birkaç üretici tarlasına ekiyor. 40-45 gün içerisinde hasadı olan alabaş, üretici için ise avantajlı bir ürün olma özelliği taşıyor. Eskişehir'de tarım üreticisi olan ve alabaş üretimi de yapan Telat Tarhan, 'Alabaş adı verilen bu ürün Eskişehir'de pek üretilen bir ürün değil. Biz bunu birkaç senedir üretiyoruz. Eskişehir pazarında da fazla yaygın değil, başka yerlere gönderiyoruz. Özellikle İstanbul ve turistik şehirlerimize veriyoruz. Turp gibi de yenilebiliyor ya da salataların içerisinde kullanılıyormuş. Diğer ürünlere göre verimi daha yüksek. Marul gibi 40-45 gün içerisinde kesim aşamasına ulaşıyor. Üretimi kolay ve fazla zayiatı da olmuyor. Tanesini 2 TL'den satıyorum' diye konuştu. İHA
Editör: TE Bilisim