Kahveci esnafının Covid-19 salgınından en çok etkilenen sektör olduğunu belirten Eskişehir Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, kış mevsiminin gelmesi ve sigara yasaklarıyla birlikte işlerinin bitme noktasına geldiğini belirtti.
EZİLEN SEKTÖRÜZ
Kahvelerin boş olduğunu kaydeden Çoban, 'Bu hastalık en çok bize vurdu. Çok sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Yaz dönemi de bitti. Kapı önleri, bahçelerimiz vardı. Maalesef onlar da kapandı, havalar soğudu. İnsanlar içeri oturmak istemiyor. Onun için kahvelerimiz, kafelerimiz boş. Tabi ki ödemelerimiz devam ediyor. Önümüz kış olması münasebetiyle doğalgazımız, elektriğimiz, işçi giderlerimiz, SSK, Bağ-Kur ödemelerimiz, devletten, bankalardan almış olduğumuz krediler devam ediyor. Şu anda en çok ezilen sektörlerden biriyiz. Eskişehir'de hastalık zirve noktasına çıktığı için valiliğimiz bazı tedbirler aldı. Caddelerde, sokaklarda sigara içilmemesi, kahve önlerinde dahi sigara içilmemesi gibi yasaklar gelince biz daha çok mağdur olduk. İnsanlar içeri girmiyor. İçerde kapalı alanda sigara içmek yasak. Kapı önünde çayla içiyorlar da o da yasaklanınca müşterilerimiz kalmadı' diye konuştu.
MORALE İHTİYAÇ VAR
Kahveci esnafının desteğe ve morale ihtiyacı olduğunu ifade eden Çoban, 'Borçlarımızı yapılandırıyorlar ama faiziyle yapılandırıyorlar. Faizle ödeyeceğiz. Kahveci esnafı bunu kaldıramaz. Bizim de devletimizden bazı beklentilerimiz var. Hiç olmazsa destek olunması kahveci esnafına gerekir. Her türlü kurallara uyuyoruz. Biraz morale, desteğe ihtiyacımız var. Böyle giderse yavaş yavaş dökülmeye başlarız. Sonbahar yaprağı gibi kahveci esnaflarımız da kapatmaya başladı. Bazılar da satıyor. 30 bin liralık kahveyi 10 bin liraya satıp gidiyor. Onunla da devlete olan borcunu ödüyor. Biz böyle giderse yılbaşından sonra tek tek dökülme değil de toplu dökülmeler olacağını düşünüyoruz. 500-600 yıllık kahveci kültürü yok olma noktasına gelmiş bulunmaktadır' şeklinde konuştu. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim