AKP'nin kültür ve sanattan 10 milyon kesinti yapması nedeniyle kırsala yapılacak projelerin önünün kapandığını anlatan Büyükerşen, 'Sağlık olsun demiyorum. Çünkü bunlar yapılmadıkça o toplumun sağlıklı görüntüsünü elde edemezsiniz. Benim tek başıma veya arkadaşlarımla, Tepebaşı ve Odunpazarı belediyeleri ile beraber bu gidişata engel olup, batıya giden gemiyi doğuya çevirmek isteyenlere gücümüz yetmez' diye konuştu.

10 MİLYON LİRA KÜLTÜRDEN KESİLDİ

Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nden yapılan 10 milyon TL'lik kesintiye değinen Büyükerşen, '10 milyon lira kültürden kestiler. Kültürden kesmelerine karşılık acaba kültür faaliyetleri olarak biz neler yapıyorduk biliyorlar mı? Ne şehir tiyatrolarının yolunu biliyorlar, ne senfoni orkestrasının yolunu biliyorlar. Ne galerinin yolunu biliyorlar hiçbirine gitmiyorlar. Kültürden nasiplenmiyorlar. Sözcüleri efendim biz kültüre karşı değiliz diyorlar' ifadelerini kullandı.

ESKİŞEHİR ÇAĞDAŞ SANAT ANLAYIŞININ OLDUĞU ŞEHİR

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası faaliyetlerini sıralayan Büyükerşen, şöyle konuştu: '2015 yılında yurt dışından ve yurt içinden birçok festivalden davet aldı. Eskişehir'in uluslararası alanda tanıtımı için önemli bir olaydı. Bütçe 10 milyon eksiltilince bu festivallere katılma ve Eskişehir'i temsil edebilme şansımız maalesef yok, kalmadı. Şehir Tiyatrosu 13 yıl içinde almış olduğu 48 ödülle ülkemizde bir rekorun sahibi olmuştur. Bunları biz vermiyoruz tiyatro eleştirmeleri ve otoriteleri veriyor. Eskişehir, İstanbul ve Ankara'dan sonra çağdaş sanat anlayışının olduğu şehirdir.'

OSMANLICA'YA ÇEVRİLSEYDİ KESİLİR MİYDİ?

AKP'lilerin 'sanata karşı değiliz, zamma karşıyız' sözünü anımsatan Büyükerşen, 'Ama bakıyorsunuz ki sanatı hem buduyor. Mevcut adamların yarısından fazlasının işten çıkarılmasına neden olacak bir davranış sergiliyor. Arkasında da tiyatroya, senfoni orkestrasına zam yapıyor. Hani zamma karşıydılar? Nerden tutsanız bu arkadaşlarımızın fikirlerini, davranışlarını, siyasetlerini lime lime elimizde kalıyor. Üzülüyorum ama napayım. Eskişehirliler aydın insanlar. Eskişehir aydınlık bir şehir diye ün yaparız şehrimizin içerisinde maalesef böyle bir siyasi grup var. Acaba bütün eserler Osmanlıca'ya çevrilecek öyle oynanacak mı deseydik. O zaman acaba ödeneği kesmezler miydi?' diye konuştu.

ESKİŞEHİR TALİHSİZ BİR KÜLTÜR BAŞKENTLİĞİ YAŞADI

Eskişehir'in kültür başkentliği seçiminde Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyelerin yaptığı kültürel faaliyetlerin büyük rol oynadığını vurgulayan Büyükerşen, 'Ertuğrul Günay'ın kültür bakanı olduğu sırada toplantıya giderken beni be Kadir Koçdemir'i de götürdü. Orada hangi ülkenin şehirlerine verileceği kararları alınacaktı. Azerbaycan başta olmak üzere Eskişehir dediler. Bizim hoşumuza gitti, destek verdik. Ama o süreç içerisinde kültür başkentliği festivalleri sürecinde bizim afişlerimiz de de logoyu görürsünüz. Ama hiç dahil edilmedi bizim sanat ve kültür faaliyetlerimiz. Bana göre talihsiz bir kültür başkentliği dönemi yaşadı Eskişehir' dedi.

HİZMET BASKISI DEVAM EDECEK

Yurtdışında olduğu sırada yapılan ESKİ Genel Kurul ve Büyükşehir Belediye Meclisinde AKP'lilerin bir operasyon yaptığını ifade eden Başkan Büyükerşen, ESKİ Genel Kurulu'nda komisyondan oybirliği ile gelen raporun oyçokluğu ile mecliste ret edilmesini eleştirdi. AKP'lilerin 'Zammı biz engelledik' şeklindeki açıklamalara tepki gösteren Başkan Büyükerşen 'Kendilerinden bekleneni, yakışanı yapmışlar. Onlardan her an bilgi sahibi olmadıkları konularda sayısal çoğunluğa dayanarak 'biz istedik oldu' deme artık huyları haline geldi. Ben alıştım ama bazı arkadaşlarım hala alışamadılar. Bir de öyle bir durum var ki Büyükşehir Belediyesinde AKP'li çoğunluğu teşkil eden meclis üyelerinin de büyük bir bölümü çok iyi insanlar ama kılavuzları var. O kılavuz neyi işaret ederse, ne yapılmasını emrederse onu yapıyorlar. Eğer siz ESKİ'ye hak verip de hadi bizim dediğimiz olsun yüzde 8 olsun diye sallama bir rakamla kabul ediyorsunuz komisyonda, ama meclise geliyorsunuz mecliste kılavuzluk yapan kimse onlara o 'hayır ret ediyoruz' diyor ve ret ediyorlar. Yani bir artış olmayacak, enflasyon devam edecek hizmet baskısı devam edecek' şeklinde konuştu.

YAPILAN YATIRIMLAR BORÇLANMA İLE OLDU

ESKİ'nin gelirlerinin önemli bir bölümünün yatırım yaptığı, harcama yaptığı ve hizmete sunduğu suyu satarak gelir elde ettiğini vurgulayan Büyükerşen, bugüne kadar yapılan yatırımların büyük bir bölümünün borçlanma ile yapıldığını kaydetti. Eski dönemlerden kalma borçları ödemeye devam ettiklerini savunan Büyükerşen, elinde bulunan verilerle 2030 yılına kadar ESKİ'nin borçlarının ödenmesi gerektiğini bunun yanında da ilçe ve mahallelere yatırım yapmak durumunda olduğunu vurguladı. İl Özel İdaresinin kapanmasından sonra ilçelerin de Büyükşehir Belediyesine dahil olduğunu hatırlatan Büyükerşen, il özel idaresinin iller bankasından almış olduğu kredilerin ödenmediğini buna rağmen ilçelerdeki altyapının düzgün olmadığını anlattı.

BORÇ 385 MİLYON BÜTÇE 240 MİLYON

Avrupa Yatırım Bankası ve EIB'den ESKi yatırımları için alınan kredi hakkında bilgi veren Başkan Büyükerşen şöyle devam etti: 'Kaynak olmadığından kaynak dışarıdan bulunmuş. Bu krediler ESKİ'nin yatırım yapması için Büyükşehir Belediyesine verilmiştir. Bunları ödemek zorundayız. ESKİ'de para bol diyorlar. Bu paralar buralara gidiyor farkında değiller. Her seferinde bunlara bütçe dersi veriyorum ama ya anlamak istemiyorlar ya da anlayamazlar. Eğer bu borçları ödeyemezsek hazine ödemek zorunda kalacaktır. Yani para sizlerin de cebinden çıkacak. Türkiye'de borçlarını ödeyen tek belediye biziz. ESKİ'nin kredi borcu 385 milyon, tahmini bütçesi ise 240 milyon TL civarındadır.'

ÇIPLAK GERÇEKLER

Hazırlanan tablo üzerinden açıklama yapan Başkan Büyükerşen, ESKİ'nin 2015 yılında su gelirlerinden uğrayacağı toplam kaybın 10 milyona yakın olduğunu söyleyerek, 'Kırsala yapılacak olan 10 milyonluk hizmet ESKİ'nin elinden alındı. ESKİ ile ilgili çıplak gerçekler bunlar. Yaptıkları iş kime zarar verecek. Kendi ilçeleri ve köyleri zarar görecek' diye konuştu.

HİZMETLER YAPILAMAYACAK

Türkiye'nin cari açığı arttığı için kredi limitinin düşük olduğu için eskisi gibi kredi alamayacağını ifade eden Büyükerşen, 'İl Özel İdaresi Büyükşehir'e devredildiği için İller Bankasından aldıkları borçlarda bizim sırtımıza binmiştir. Kredi limiti yüksek olan kuruluş olmamıza rağmen borç yükseldiği için artık bize kredi vermezler. Dolayısıyla bu hizmetler yapılamayacaktır. 2015 yılında ESKİ'den hizmet bekleyenlere hizmet yapabilmek mümkün değildir. Bu durumda AKP çoğunluğu kendi ayağına kurşun sıkmıştır. Bizde bunları köylere gidip anlatacağız' dedi.

BUNLAR KARA MİZAH

Kent Meydanı'nın yılan hikayesine döndüğünü ifade eden Büyükerşen, 'Kent meydanı stadyum ile ilgili geçmişten bu yana yaşananların kronolojik listesini çıkardık. Çok ilginç bir tablo ortaya çıkıyor siyasetçilerin nasıl doğru söylemediği ortaya çıkıyor. Kent meydanı macerası diye tüm Eskişehir'e dağıtacağım bunu. Bunlar kara mizah' ifadelerine yer verdi.

MİLLETVEKİLİ OLMA ARZUM OLMADI

Bir gazetecinin milletvekilliğine aday olup olmayacağı sorusuna ise Büyükerşen, 'Şimdiye kadar milletvekili olmak konusunda hiç bir arzum olmadı. İstesem milletvekili de parti genel başkanı da olurdum, siyasetteki bütün çirkinliklere katlanmamın nedeni Eskişehir'i yaşanabilir, marka şehir yapmak arzumdur. Yine de zorunluluklar bizi başka yere götürürse neler olacağını bilemem, tıpkı bu dönemde Büyükşehir belediye başkanlığına aday olmayı istememe rağmen dördüncü kez aday olmam gibi, zorunluluklar başka bir noktaya götürebilir. Eskişehir gelişmiş bir şehir, halkı aydın ama hala yerel yöneticiler kasaba dedikodusu ile uğraşıyor' diye yanıtladı. (Esra Yücel)

Editör: TE Bilisim