Çok sayıda kişinin çalıştığı iş yerlerinde iş hijyeninin öneminin yüksek olduğunu ifade eden Aspir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Genel Müdürü ve İş Güvenliği Uzmanı Baran Özgör, hijyen sağlanmayan iş yerlerinde işverenlerin pek çok cezai işleme tabi tutulduğunu anımsattı. İş yerlerinde özellikle mantar gibi bulaşıcı hastalıklarda, bir iş yeri materyalinin birden fazla kişi tarafından kullanılması, bu tür hastalıkların kişiler arasında daha hızlı yayılmasına neden olduğunu ifade eden Özgör, 'Bu nedenle iş yerlerinde kişisel hijyen kurallarına uyulması ayrıca iş yerlerindeki sağlık kontrollerinin düzenli bir şekilde yapılması ve periyodik olarak tekrar edilmesi önem kazanıyor. İş yerleri, kişileri işe almadan önce sağlık kontrolünden geçirmeli bulaşıcı hastalığı olup olmadığı gerekli tahlil yapılarak kontrol edilmeli ve sorunlu kişiler uygun işlerde çalıştırılmalıdır' dedi.

ÇALIŞANLARA DA GÖREV DÜŞÜYOR

İş yerlerindeki hijyenin önemini vurgulayan Özgör, şöyle konuştu: 'İş yerlerinde iş başı yapmadan önce ve çalışma sonlarında genel temizlik yapılmalı ve her 15 günde bir dezenfektan malzemeyle ayrıntılı temizlik yapılmalıdır. Burada iş yeri kadar o iş yerinde çalışan işçilere de görev düşüyor. Çalışan kendi kişisel temizliğinden işveren de hem çalışanın hem de iş yerinin temizliğinden sorumludur. Bugün özellikle gıda alanında çalışma yapan bir iş yerinde çalışan kişinin, iş hijyeni eğitimi alma zorunluluğu var. Çalışmaya engel teşkil edebilecek hastalığı bulunan kişiler örneğin gıda ile taşınabilen bir hastalığı olan vücudun görünür kısımlarında açık enfekte yara deri enfeksiyonu, deri lezyonları, cüzzam, verem ve frengi hastalığı bulunan kişiler gıda sektöründe çalıştırılmamalıdır.'(İHA)

Editör: TE Bilisim