Eskişehir eğitim camiası şu günlerde bir öğretmenin kız öğrencisine taciz ettiği iddialarıyla çalkalanıyor.

'KIZINIZIN ADI ÇIKAR'
İddialara göre; Eskişehir'in en gözde ilkokullarından birisinde bir öğretmenin ilkokul üçüncü sınıfa giden bir kız öğrenciye sene başından beri defalarca elle tacizde bulunmuş. Kız öğrenci artık bu yapılanlara dayanamayarak, annesine olayı anlatmış. Daha sonra anne ve baba okula gidip, öğretmenden şikayetçi olmuş. Okul yönetimi tutanak tutup, durumu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirmiş. Bir Milli Eğitim yöneticisi anne babaya, öğretmen hakkında polise şikayetçi olmamaları telkininde bulunarak, 'Kızınızın adı çıkar. Bu olay duyulmasın. Ben kızınızı başka bir okula aldırırım' demiş.

OKULU DEĞİŞTİRİLDİ
Kız öğrenci apar topar başka bir okula gönderilmiş. Tacize uğrayan kızın anne babası haklı olarak bu olaydan o kadar çok etkilenmiş ki; yeni okulda evlatları için erkek öğretmen istememiş. Bundan dolayı kız öğrenci yeni okulda, bir bayan öğretmenin okuttuğu sınıfta derse girmeye başlamış. 9 yaşındaki öğrencinin okulunu değiştiren Milli Eğitim Müdürlüğü, onun bozulan psikolojisini düzeltmek için hiçbir şey yapmamış. Taciz olayının yaşandığı iddia edilen okulda veliler ve eğitimciler, Milli Eğitim'in bu çirkin olayın üzerini kapatmaya çalıştığını iddia ederek, 'Olayı soruşturan Milli Eğitim yöneticisi 'kızınızın adı çıkar' diye, anne babanın, öğretmeni savcılığa ve polise şikayet etmesini neden engelledi? Bu olayın üzeri kapatılmaya mı çalışılıyor?' diye tepki gösterdi.

'KİMİ KİME ŞİKAYET EDECEĞİZ'
'Taciz yaptığı iddia edilen öğretmene sendikasının sahip çıktığı için mi hala okulda derse girmesine müsaade ediliyor?' diye konuşan veliler, 'Soruşturma bitene kadar, bu öğretmen neden açığa alınmadı? Okul Müdürü ve İl Milli Eğitim neden 'bu olay duyulmasın' diye yoğun çaba harcıyor? Bu öğretmenin sınıfındaki diğer çocuklar aynı bir olayla karşılaşırsa, bunun hesabını kim verecek? İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve okul yönetimi bu iddiaları araştırmak yerine, öğretmeni korursa biz veliler olarak kimi kime şikayet edeceğiz?' diye tepki gösterdi.

GERÇEK ORTAYA ÇIKARILMALI
İl Milli Eğitim Müdürlüğü, sadece kız öğrencinin okulunu değiştirerek, bu soruşturmanın üzerine kapatamaz. Vicdan sahibi olan hiçbir yönetici, kendilerine emanet edilen çocuklara karşı yapılan tacizlere duyarsız kalamaz. Bu olay çok iyi şekilde soruşturularak, öğretmenin kız öğrenciye taciz edip, etmediği ortaya çıkarılmalı. Eskişehir Milletvekili olan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Vali Güngör Azim Tuna'da bu olaya el koymalıdır. Kendilerine emanet edilen çocukları zarar veren kişilere en ağır cezaların verilmesini sağlamalıdır

UYARIMI DİKKATE ALMADILAR
'Kızınızın Adı Çıkar Polise Gitmeyin' başlıklı bu yazıyı bir yıl önce 2 Nisan 2015'de Görünüm'de kaleme almıştım. Bu yazımdan sonra bu öğretmeni soruşturması için okula müfettişler gelmişti. Olay ile ilgili inceleme ve soruşturma çalışmalarının başladığı bilgisi bana gelince, İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen'i aradım. Kendisi, kesinlikle bu olayın üzerinin örtülmeyeceğini belirterek, 'Müfettişlerimiz en kısa sürede bu soruşturmayı tamamlayacak. Bu konu nazik bir konu. Müfettişler, soruşturma bitene kadar öğretmenin açığa alınmasını talep ederse, ben bunu uygularım. Okulda gerçekten taciz olup, olmadığını müfettişlerimiz ortaya çıkaracak. Biz de ona göre işlem yapacağız' demişti. Ben de 'adı bende saklı olan' bir Milli Eğitim yöneticisinin tacize uğradığı iddia edilen kızın anne ve babasına nasıl; 'Kızının adı çıkar, polise gitmeyin' diyebildiğini sordum. Kendisi, o Milli Eğitim yöneticisinin bu sözü söylediğine inanmadığını veya inanmak istemediğini söyledi. Tacize uğradığı iddia edilen kız öğrenciye neden psikolojik destek verilmediğini sordum. Talimat verip, bu desteğin verilmesini sağlayacağını belirtmişti. Bir yıl önceki yazımda ne okulun ismini ne de taciz yaptığı iddia edilen öğretmenin adını yazmamıştım. Vali Güngör Azim Tuna ve İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen benim bir yıl önceki uyarımı ne yazık ki dikkate almadı.


BİR YIL ÖNCE GEREKEN YAPILSAYDI
Bu olay Meserret İnel İlkokulu'nda yaşanmıştı. Bir yıl önce öğrencisini taciz ettiği iddia edilen öğretmen T.M. bir yıl sonra yine aynı iddialarla suçlanıyor. Bir yıl sonra aynı sınıfta okuyan iki kız öğrenci yine benzer iğrenç olaya maruz kaldığı iddia edildi. 4. sınıfta okuyan iki kız öğrenci öğretmenleri T.M'nin sınıfta iç çamaşırlarının içine ellerini sokarak kendilerine taciz ettiğini söylemesiyle bu olay ortaya çıktı. Bu olayı duyan veliler öğretmenden şikayetçi oldu Öğrencilerine taciz ettiği iddia edilen öğretmenin rapor aldığı belirtildi. İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen olayın Savcılığa intikal ettiğini belirterek, 'Okulda böyle bir olayın yaşanması bizleri üzdü. Öğretmen ile ilgili gereken adli işlemleri başlattık. Bu konuda kararı yargı verecek. Biz Savcılığın bu konuyla ilgili yapacağı işlemi bekliyoruz' dedi. T.M'nin geçen yıl da bir kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla soruşturma geçirmişti. Taciz edildiği iddia edilen kız öğrenci başka bir okula alınmıştı. Milli Eğitim yöneticileri ve olayı araştıran müfettişler bu öğrencinin taciz edildiği yönündeki iddialarına inanmayarak, öğretmeni suçsuz bulmuştu. Bir yıl önce bu konuda gereken yapılmış olsaydı, 9 yaşlarındaki iki kız çocuğu böylesine iğrenç olay yaşamayacaktı.


AÇIĞA ALINMALI
Bir yıl önce 'Bu öğretmenin sınıfındaki diğer çocuklar aynı bir olayla karşılaşırsa, bunun hesabını kim verecek?' diye sormuştum. Vali Güngör Azim Tuna'ya, İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen'e, Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit'e son yaşanan olaydan sonra yine soruyorum. 'Bunun hesabını kim verecek?' T.M. tutuklanarak cezaevine kondu. Bu konuda son kararı Yüce Türk Yargısı verecek.

***

BENDEN UYARMASI
Milli Eğitim Müdürlüğü yaklaşık 2 yıl önce dört yıl görev süresini dolduran okul müdürlerinin değerlendirme puanlarını açıklamıştı. Değerlendirmeye tabi tutulan 171 okul müdüründen 79'u 75 puanın altında kalarak müdürlükleri düşmüştü. 75 puan barajını geçen 92 okul müdüründen 65'i iktidar yanlısı Eğitim Bir-Sen'in üyesi olması dikkati çekmişti. Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş açıklanan puanlara tepki göstermişti. Yapılan değerlendirmede 75 puanın altında kalan okul müdürlerinin yarısından fazlası yargıya başvurdu. Bu müdürler mahkemeleri kazanmalarına rağmen bir türlü göreve döndürülmedi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü görev sürelerinin uzatılmaması ile ilgili açtıkları davaları kazanan eski okul müdürlerini bugün saat 10.00'da yapılacak mülakata girmeleri çağrısında bulundu. Bu müdürler mülakat puanlarıyla değil, değerlendirme puanlarıyla yöneticilik görevleri elinden alınmıştı. Bundan dolayı onların mülakata çağrılmaları mantık kurallarına hiç uygun değil. İl Milli Eğitim Müdürlüğü mülakatla işi yokuşa sürmeyi bırakıp, yargı kararlarını aynen uygulamalıdır. Mahkemeyi kazanan yöneticiler tekrar okul müdürü yapılmalıdır. Bugün yargı kararlarını hiçe sayan İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürleri yarın haklarını yediği eğitimcilere ağır tazminat paraları ödeyecektir. Benden uyarması!...

**

FOTO ŞAKA

Eskişehirspor Başkanı Mesut Hoşcan: Sayın Valim kulübe çok para verdim. İşadamlarından topladığınız paradan birazını bana verseniz, çok iyi olur.
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna: Mesut Bey sana niye para vereyim? Sahaya çıkıp, sen mi top oynayacaksın? Golleri atıp, ES ES'i sen mi kümeden kurtaracaksın?