Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Recep Taşel ve Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl, ES TV'de yayınlanan Açıkça programının konuğu oldu. Gazeteci ESGROUP Genel Koordinatörü Ali Baş'ın sorularını yanıtladılar.

İleriye gidiş
6 partinin imzaladığgı Mutabakat Metnini değerlendiren SP İl Başkanı Fesih Bingöl, 'Özellikle diğer partilere oy veren insanlar da mutabakat metnini bir bütün olarak değerlendirdi. Gerçekten çok kıymetli, değerli. Dolayısıyla toplumdaki yansımaları çok güzel. Çünkü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin bu ülkede artık adalet, ekonomi, insan hakları ve diğer konularla ilgili problemleri gördü. Insanlar güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüsü aslında bir ders olarak değil de ileriye gidisi bir umut olarak görüyor' dedi.

Toplumda Umut Yarattı
Toplumda ciddi yaralar oluştuğunu ve bu nedenle mutabakat metnine ihtiyaç doğduğunu anlatan CHP İl Başkanı Recep Taşel ise, 'Yürümeyen bir sistem var. Bu sistemin dönüşmesi gerekiyor. Ama bu eskiye dönüş degil, önümüzde daha demokrasiyi önceleyen, çoğulculuğu önceleyen bir metin; yasama, yürütme, yargı erkinin birbirinden bağımsız, birbirinin alanına müdahale etmeden çoğulculuğu kapsayan kadını, canlıyı, özgürlüğü, çevreyi duyarlı hale dönüştüren liyakatlı bir devlet yönetiminin ihtiyacı olan bir sistemden bahsediyoruz. Su anda yaşadığımız bütün problemlerin temelinde bunların olmuyor olması yatıyor. Yani çoğulcu yaklaşımı yok parlamentoda. Mutabakat metni toplumda büyük bir umut yarattı. Yurttaşlarımız da bu sistemden vazgeçmiş olduğunu her şekilde ifade ediyorlar, sistemin değişeceğine yürekten inanmışlardı' diye konuştu.

Gelişmeye İhtiyaç Var
Mutabakatta 1921, 60 ve 80 Anayasalarına da atıf yapıldığını belirten CHP'li Taşel, 'O darbe anayasaları toplumu da ülkeyi de geriye götürmüştür. O darbe dönemlerinde birçok yanlışlar yapılmıştır. Dolayısıyla yeni bir hikayeye ihtiyaç vardı, onların da iyi yanlarını alarak ama reddetmeden ülkenin o günkü koşullarını göz önünde bulundurarak bugün daha ileriye dönük, çağdaş bir mutabakat metni diyebiliriz' seklinde konuştu. SP'li Bingöl ise şunları söyledi: 'Ülkenin bugün ihtiyacı olan sivil, demokratik insan haklarını önceleyen herkesin kendi tarifi içinde bulabildiği bir anayasaya doğru gidisi ortaya koyduğu için arasında önemli görüyorum. Türkiye artık 2022 yılında ciddi şekilde gelişmeye yeni ufuklar açmaya ihtiyacı var. Bu ufuklar açabilecek bir mutabakat metni olduğu için önemli görüyoruz.'
Gelenek haline gelecek
Eskişehir'deki 6 parti il temsilcisinin nasıl bir araya geldiğini açıklayan CHP'li Taşel, 'Gelecek Partisi Il Başkanımız Mahir Sayın bey bizi kahvaltıya davet etmişti. Biz de onu gelenek haline dönüştürerek devam etme kararı almıştık. Bir sefer toplanmıştık. Ben ikincisine ev sahipligi yaptım. Bunu da gelenek haline dönüştürüp devam edeceğiz' diye konuştu. Taşel, sonraki toplantıya hangi partinin ev sahipliği yapacağına karar vermediklerini söyledi. Bingöl ise, 'Eskişehir 6 tane partinin bir araya gelmesini çok kıymetli görüyor. İl başkanlarının birliktelik fotoğrafı ortaya koyması çok anlamlı ve kıymetli. Bunu sürdüreceğiz' seklinde konuştu.

Çevre yolu ihtiyaçtır

Eskişehir'de yol sorununa değinen SP İl Başkanı Fesih Bingöl, 'Hem Seyitgazi hem Alpu çevre yolları ihtiyaçtır. Bunu çok net ifade ediyorum. Dolayısıyla ama Eskişehir başka noktaların baktığımız zaman şehir merkezinde de maalesef bugün yapılması gerekli olan kentsel dönüşümler var. Özellikle bunlarla ilgili maalesef merkezi hükümetin belediyeler üzerindeki bir olumsuz etkisinin olduğunu görüyorum. Geçenlerde yine Seyitgazi yolunda 3 tane kıymeti insanımız vefat etti. insan hayatı bir maddeyle yanı parayla ölçülemez. Mutlaka merkezi hükümet yerel yöneticilerle bir araya gelerek öncelikle Alpu ve Seyitgazi yolu mutlaka tamamlanmalı, arkasından da kuzey ve güney çevre yolu mutlaka hayata geçirilmeli. Buna cidden ihtiyaç var. Artık biz şehir trafiğin nasıl kilitlendiğini görüyoruz. Şehrin aslında imar yönünden baktığımızda çok önemli sorunları var, bu sorunların da çözülmesi gerektiğini düşünüyorum, tarafsız bir inşaat mühendisi olarak aslında Eskişehir bu konuda hak ettiği yatırımı alamıyor. Merkezi hükümet bu konuda arzu edilen destekleri veremiyor.

En büyük zarar
Bingöl, söyle devam etti: 'Yakın tarihte özellikle bu TOKI Karapınar Gecekondu Önleme 2. Etap Projesiyle ilgili ayrıca Huzur ve Erenköy'le ilgili aslında Odunpazarı Belediyesi'nin yaptığı çözüme yönelik maalesef nazım imar planı 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının mahkeme kararı ile
reddedilmesini kesinlikle doğru bulmuyorum. Yani burada özellikle TOKI yetkilileri ve belediyeler bir araya gelerek bu Eskişehir için önemli bir kazanımdır, bu yatırımın yapılması lazım. Böyle burada herhangi bir parti üzerinden bunu mülahaza ederek yatırımı durdurmak, engellemek gerçekten Eskişehir'e yapılabilecek en büyük zarardır. Bu anlamda Eskişehir'in gerçekten çözüm bekleyen özellikle kentsel dönüşümle ilgili Mamuca Sanayi Çarsısı özellikle Gündoğdu Mahallesi ve şehir merkezimizdeki 8 mahallede 2013 yılında bir kanun çıkmıştı ama bir vatandasın Danıştay'a müracaatı ile bu yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Eskişehir kaybediyor. Bence Eskişehir şehir yöneticileri, aslında hükümet yetkilileri de bunlara destek vererek Eskişehir'de bu projeleri hayata geçirmeleri gerekli. Eskişehir için bu ihtiyaçtır, bir partinin kazancı olarak bunu görmemek lazım. Eskişehir kazanmalı. Dolayısıyla Eskişehir yönelik yapılabilecek bütün yatırımlarda yatırımları da maalesef bugün bir engel görüyoruz. Kuzey ve güney çevre yolu ile ilgili efendim kaynak yok; maalesef ülkenin kaynakları tamamen yok edildi. O cümleyi kullanmak istiyorum. Yani su an merkezi hükümet bunu yapmak istesem bile bir kaynak yok. Kaynak bulamadığı için de iste sayın AK Parti il başkanı iste bu gereksiz diyor. Aslında gerekli bir proje ama kaynak olmadığı için merkezi hükümet de bunu yapmak zorunda olduğu için böyle bir cümle ile bence farklı bir şey ifade etmek istiyor.'

Cezalandırıyorlar
Eskişehir'in cezalandırıldığına inandığını söyleyen CHP il Başkanı Taşel, 'Ben 30 yıldır neredeyse yaklaşık bu kuzey güney çevre yolunun konuşulduğunu, yani projelendirildiğini, bu yatırımın yapılması gerektiğini yaklaşık 25 yani 30 olmasa bile 25 yıldır biliyorum. Hatta bağlantı yollarının nereden geçeceğini filan da tariflemişlerdi. Yerel yönetimlerde AK Parti Eskişehir'de kaybediyor. Kaybettiği için bu yerel yönetimlerimizi de cezalandırıldığını, şehrimizi cezalandırdığını düşünüyorum. Yani çevre yolları yapılmıyor. Yapılması için bir adım atılıyor seçim dönemlerinde bir fotoğraf veriliyor, daha sonra devamı gelmiyor. İlçe bağlantı yollarından bahsediyorum. Güney kuzey çevre yolu planlarda mevcut onu biliyoruz. Ancak bununla ilgili bir ihale aşaması yok. Yapım aşaması yok, kaynak aktarılamıyor deniyor ama istedikleri yere istediği kaynağı çok rahatlıkla yapabiliyorlar aktarabiliyorlar. Çünkü burada çok fazla talebimiz var. Bunların hiçbir tanesini yerine getiremiyorlar. Yani çevre yolu, ilçe bağlantı yolları, iç hat uçuşları, havalimanından bunların hiçbir tanesini. Yani seçim dönemlerinde sözler veriliyor. Sonra ne hikmetse unutuluyor. Yani aslında Eskişehir'in çok fazla sorunları var. Özellikle bu ulaşım konusundaki sıkıntıları var. Biz hızlı tren yaptık demekle bu isler olmuyor, ihtiyaçtır' seklinde konuştu.

En basit şey havalımanıdır
Hasan Polatkan Havaalanı ve uçuşlarla ilgili konuşan Fesih Bingöl, 'Mevcut havaalanının pistinin yeterli olmadığı, şehir merkezindeki mania kodundan ötürü bir engel olduğunu ifade ediliyor. Bir inşaat mühendisi olarak dedim ki bu havaalanı dediğimiz şey bir kule, bir pist, bir idare binasıdır. Dolayısıyla şehrin başka bir noktasına bunu götürürsünüz. Bu çok önemli gerçekten bu isi büyütmemek lazım. En basit şey havaalanıdır. Diğer illere de yok daha geniş bir alana dolayısıyla yapılmış olabilir ve maliyeti de aslında çok yüksek değil. Eskişehir'in gerçekten buna ihtiyacı var. Bu konu da bu ihmal edildi. Ben bu konuda özellikle merkezi hükümetin teknik olarak bir sorun gibi görmesini doğru bulmuyorum. Yeri değiştirilebilir, buna ihtiyaç var. Eskişehir'in de nu talebi var' ifadelerini kullandı.

Yüzde 99 hata veriyor
Yolcu garantili Zafer Havaalanı hakkındaki belgeyi incelediğini söyleyen Recep Taşel ise, 'Tabii zafer alanını bölge havaalanı olsun diye yap-islet-devret ile garantili yapıldı. Yalnız yapılan çalışma yüzde 99 hata veriyor su anda yolcu uçmuyor. Onun için orayı biraz teşvik etmeye arzu ediyorlar. Ancak burada hazır bir hava alanımız var. Pisti de uzatılmıştı. Yani su anda uçuşlara da bir engel degil. Burada problem su ekonomik değil diye aslında hiç hattı uçuşlarını açmıyorlar. Ben de söyle espri yapıyorum bu konuya Eskişehir Avrupa şehri Avrupa'ya uçuyor ama iç hatlarda uçamıyoruz. Zafer Havaalanına aslında Eskişehir muadili gibi. Yani burada olmasın ama orada merkezli herkes orayı kullanıyor. Ama buraya çok uzak' dedi.


Amaç ittifakları bölmek
Yüzde 7'lik seçim barajını nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine Saadet Partisi il Başkanı Fesih Bingöl şunları söyledi: 'Mutabakat metninde barajının yüzde 3 olmasını bekliyorduk, hatta aslında 0 olması daha doğru ama netice itibariyle yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşmesi de aslında bir artı olarak değerlendirilebilir. Ama esasen bu yasa tasarısında yüzde 7'den farklı bir madde konuluyor aslında bu çok önemli. Orada daha önceki diyelim 6 parti Millet İttifakı içerisinde yer aldığını varsayalım. Orada herhangi parti kendi amblemi altında oy alacak. Eğer bir milletvekili çıkartabilecek sayıya ulaşamazsa o parti o ittifak içerisindeki birinci partiye o oylar aktarılıyordu. O parti milletvekili çıkarıyordu. Simdi onu kaldırıyorlar. Bu oylar tamamen yok, yok sayılacak. Bu çok önemli. Geçmişte bir önceki 2018 seçimlerinden bahsedelim. Orada Cumhuriyet Halk Partisi, Saadet Partisi ve IYI Parti idi 3 tane partiydi diyelim. Biz o dönemde Eskişehir'de bir milletvekili çıkarmak için 55 bin oy almanız gerekiyordu. Kendi partimizden bahsedelim diyelim ki biz 30 bin oy alarak bir milletvekili çıkartamıyorduk. Bizim bu ittifak içinde birinci parti Cumhuriyet Halk Partisi'dir. Dolayısıyla bizim oyumuz Cumhuriyet Halk Partisi'ne gidiyor ve milletvekili çıkartıyordu. Bu doğru olanı aslında. Ama simdi bunu engelliyorlar. Dolayısıyla ittifaklar bölmek adına aslında bunun amacı bu. Kendilerinin birinci parti olduğu illerde aslında o diğer partileri oyları onlara faydalı olabilir diye düşünüyorlar. Yani burada yapılan ankette kendilerinin, AK Parti ve MHP birinci olduğu, daha doğru seçim çevrelerinde birinci olduğu noktalarda özellikle bu diğer partilerin oyları geçersiz olduğu için yani Saadet Partisi, gelecek partisi Demokrat Parti, IYI Partisi gibi partilerin oyları aslında yüzde 7'yi asamaz gibi bir ifade ediyor. Bence bu seçim çok farklı bir seçim olacak. Dolayısıyla bu partilerin de gerçekten oy oranları çok daha farklı. Türkiye genelinde yüzde 7'yi geçmeniz gerekiyor. Yani ittifak da olsa bir farkın toplamı diğer partilerin aldığı oyları ise yüzde 7'yi geçtiği an barajı aşmış oluyor. Eskiden kendi içinde ve bir baraj getirme ihtimali var. Onu kaldır da ama bu diğer partilerin aldığı oylar. Eğer bir milletvekili çıkartacak sayılı değilse zaman oyların geçersiz sayılıyor.'
Oyla heba oluyor
Bir milletvekili çıkarmaya yetmeyen oyların heba olduğunu anlatan Bingöl, 'Cumhuriyet Halk Partisi bu ilk birinci parti oldu. Bu ittifakın içerisinde kendisi kaç milletvekili çıkartacak kadar aldıysa o kadar oluyor. Burada aslında mesele özellikle diğer muhalefet partilerinin yani birinci olabiliriz ihtimal güçlü olan partilerin listelerinden yer alması gibi bir sonucu doğurabilir. Açıkçası ben bir sey ifade edeyim: Burada bizim Saadet Partisi de var ve geleceğin Millet İttifakı'na katılma potansiyeli güçlerince seçim sistemindeki oylar netleşmiş oldu. Aslında yani burada muhafazakar seçmenin normalde bu ittifak içinde kendi parti oy verme imkanı vardı. Simdi diyor ki, benim partim yoksa ben niye başka partiye oy vereyim? Aslında bir şekilde inanç değerleri üzerinden de bunu engellemeye çalışıyor. Gerçekten ülke için tehlikeli bir durum kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı bir durumdur. inşallahmecliste bu tartışılacak ve insanlar kamuoyu da bunun haksız bir uygulama olduğunu.. İnşallah tasarı değişikliğe uğrayacak diye düşünüyorum' dedi. Yüzde 3 Olmalıydı CHP İl Başkanı Recep Taşel de yüzde 7'lik seçim barajının yüksek olduğunu ifade ederek şunları söyledi: 'Yüzde 3 makul, mümkünse hiç olmamalı. Ancak bizim mutabakat metnimizde yani o kadar çoğunca ki biz yüzde 1'lik bir seçim öncesinde yüzde 1 almış bir siyasi partiye Hazine'den yardım yapmayı taahhüt ediyoruz. Yani çoğulculuğu bu anlamda değerlendirebilirsiniz. Yüzde 7 tabi ki bana göre MHP'nin orada bir talebi vardı. Yani 10 zaten çok fazlaydı. Seçime giderken aslında bunların yapılıyor olması da belli korkulardan iktidarını kaybetme korkusundan kaynaklanıyor. Biliyorsunuz siyasi iktidar kendisine menfaat sağlayabileceğini umduğu her türlü çalışmayı yapıyor ama hiç bir şekilde bunların bir tanesi bile sonuç vermez. Televizyonlarda da 13 CHP milletvekili eksiliyor gibi yorumlar vardı. Göreceksiniz sandıklarda biz kaybetmediğimiz gibi çok daha fazla milletvekili çıkaracağız. Millet ittifakı ile birlikte çok güçlü bir sandıktan çoğunluk çıkacak buna eminim.' Tek koz seçim yasası Fesih Bingöl, 'Özellikle iktidar ekonomide kısa vadeli ferahlama sağlayamayınca savaşla birlikte turizm geliri beklentisi de ortadan kalkınca sonbaharda bir erken seçim beklentisi de bu durumda rafa kalkmış görünüyor. İktidarın elindeki tek koz; seçim yasası ve başka adımlarla önümüzdeki süresi muhalefeti bölmek. Genel başkanlar mutlaka bu bir araya gelmeli, bu çok önemli. Bunu değerlendirmeleri lazım. Muhalefetin bölünmesi Türkiye'nin geleceğinin karanlığa sürüklenmesi anlamına gelir, buna prim vermemek lazım' dedi.

ÖTV ve KDV alınmaması lazım
Vatandaşla sahada yaptığı görüşmelerden bahseden CHP il Başkanı Recep Taşel, 'Özellikle bu motorin zammı inanılmaz etkilemiş durumda. ilçelere gidiyorum, pazarcı pazara çıkamayacak duruma gelmiş. Yarın pazarlarına gidecek pazarcı bulamayacağız. Bu sene balık yiyemedik, yani çok pahalı 200 lira 150 liraydı. Herkes çok mutsuz. Çiftçi zaten çok perişan tarlayı nasıl ekecek bilemiyorum. Bir günlük mazot giderinin sürüm yapıldığında 2-3 milyon oldugu, üretiminin artık mümkün olmadığı konuşuluyor. Doları bahane ediyorsanız, Brent petrol çok fazla değer kaybetti; burada bu indirimin yapılması lazım. Belediye araçlarımız motorin yakıyor. Kimi taşıyor kamu görevi ÖTV'yi ve KDV'yi almayın arkadaş. Yarın bütün bu belediye otobüs biletlerine zam gelecek; zam gelmemesi için en azından şimdiden bir önlem alın. Gider kalemlerindeki artışlar nedeniyle çok zorluk yasıyoruz' dedi.

Çiftçinin hakkı ödenmiyor
Geçen seçim dönemindeki izlenimlerinden bahseden Fesih Bingöl, AK Parti'ye oy veren seçmenin ciddi tepki gösterdiğini söyleyerek 'Tablolardan çok memnun olduğunu ifade ediyorlardı ama bugün yaptığımız esnaf ziyaretlerinde onlar da bu tablodan mutsuz. (Elindeki 50 yazan kağıdı göstererek) Bir espri olsun bu 50 Nevşehir'in plakası degil. 2022 gayrisafi milli hastalığımız 7 trilyon 880 milyar; 2006 yılındaki çıkarılan bir kanunla tarıma, yüzde 1 oranda destek verilmesi kanunda hükme bağlanmış. Dolayısıyla bu çerçeveden baktığımızda 2022 yılında tarıma ayrılan para 78.8 milyar olması lazımken 2022 bütçesinde 25.8 milyar, sonradan da 3 milyar daha artırdılar 28.8 milyar. Dolayısıyla 50 milyarlık bir aslında çiftçinin hakkı varken bu ödenmiyor. Ben buradan sizin aracılığınızla tüm çiftçi derneklerinde kuruluşlarına sesleniyorum. Çiftçilere sesleniyorum, hakkınız olan bu 50 milyar talep edin. Böyle bir talep karşılandığı zaman gerçekten Türkiye'de tarımı ayağa kalkar, ihtiyaçlarımız katlanabilir. Toplumun sömürüldüğünü buradan ifade etmek istiyorum' dedi.

Yerelde ciddi sorun yok

AK Partili ilçe belediyelerini değerlendiren CHP il Başkanı Recep Taşel, 'Aslında yerel yönetimlerde çok ciddi sorunlar yok. Vatandasın da çok fazla beklediğim bir şey yok. Genel olarak belediyelerin aslında Eskişehir'deki ilçe belediyelerinin olumsuz is yaptıklarını düşünmüyorum. Bütçeleri kısıtlı. AK Partili belediyelere de ellerinden geleni yapıyorlar. Ama söyle bir sey var, ilçelerden sorumlu AK Parti Milletvekilimiz var; destek vermek için yani kamu desteği vermek için çaba sarf ediyor. Örnek veriyorum iste makine gönderiyor falan. Onun dışında rutin isler yapılıyor. Sarıcakaya ve Mihalgazi'de öyle çok iyi şeyler görmüyorum açıkçası. Yani yapılmış halka konu nasıl fayda sağlayacak şeyler görmüyorum ama iyi yerler Sivrihisar fena gitmiyor. Yani simdi biz her şeye tü kaka demeyen bir partiyiz. Olumlu olumlu duyacağız, iyi isler yapıldığı zaman takdir edeceğiz, eksik olanları da eleştireceğiz' dedi.

Belediyelerle görüşüyoruz
Büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı belediye başkanlarıyla ilişkilerinin iyi olduğunu söyleyen Saadet Partisi il Başkanı Fesih Bingöl, 'Özellikle istediğimiz zaman görüşebiliyoruz. Eskişehir'imiz özellikle yerel sorunlarıyla su an çözüm bekleyen sorunlarını ifade ediyoruz. Bu ciddi bir karşılık buluyor. Şehrimizin merkezinde imar, altyapı, ulaşım ve ilgili sorunlar var. Çözüm bekleyen sorunlar var. Trafik mesela bunlardan bir tanesi aslında hem büyükşehir hem 2 alt belediye bu trafikle ilgili bir iş birliği yapsalar Eskişehir'de trafik sorunu rahatlayabilir. Eskişehir'in trafik akısının durduğu noktalarda 'U' dönüşlü köprüler yapılmalı. Ayrıca daha önce de iddia ettim, simdi iddiamı da burada tekrarlıyorum; özellikle 5-6 ortada tramvayın havadan gitmesi gerekiyor, buna ihtiyaç var Eskişehir'de. Otopark sisteminde ciddi bir değişikliğe gidilmeli. Özellikle elektromekanikadöner sistemi otoparkların yapılması lazım, çok fazla maliyetleri yok. Eskişehir'de gerçekten trafikte ciddi bir rahatlama olabilir. Ben bunu teknik olarak proje olarak da Sayın Büyükerşen'e ve diğer belediye başkanlarına ifade ediyorum. Yapılaşmayla planlamayla ilgili sorunlu gördüğümüz konularda da fikrimizi ifade ediyoruz. Özellikle Karapınar 2 projesi ve Huzur ve Erenköy ile ilgili Yeşiltepe ile ilgili bu belediyelerimizin su an ciddi bir şekilde seçim öncesinde bir planlamayı gündemlerine almaları lazım. Sayın Tepebaşı belediye başkanımızla görüştüğümüzde ada bazlı emsal artısı ve kat artısı ile birlikte bir çözüm üretebiliriz demiştik. Büyükşehir'de aslında buna doğru bakıyor. Eskişehir bir dönüşüme gidebilir, kentsel yenileme diyebiliriz. En azından planlama aşamasında bu çalışmaların yapılması Eskişehir için bir kazanç olacağı kanaatindeyim. Belediyelerle görüşüyoruz. Hiçbir engelimiz yok' seklinde konuştu.

Hizmetten sorumlusunuz
Eskişehir'deki milletvekillerinin çalısmalarını nasıl değerlendirdiği sorulan CHP il Başkanı Recep Taşel, su yanıtı verdi: 'Bir etkinlikte karşılaştığımızda görüşüyoruz ama çok da görüşemiyoruz. Çünkü çok Eskişehir'e gelmiyorlar. Biraz zorlanıyoruz
yani görüşmekte. Bir kopukluk olduğunu hissediyorum. Hangi partiden olursa olsun seçildiğinizde Eskişehir'e hizmet etmekten sorumlusunuz. Dolayısıyla parti kimliklerini bir tarafa bırakacaksınız. Eskişehir'in yararına neler var iste bekleyen birçok sorunu var. Sizler gidip bir araya gelip bir seyleri yapabilmelisiniz. Seçimlere katılırken bu ilişkiler yürütülebilir lobi olarak da bir baskıya dönüşebilir gibi düşünülse de Ankara'ya gidince demek ki olmuyor. iletişim kurduklarını görmüyorum. Hangi partiden olursanız olun 7 milletvekili bir araya gelip acil Eskişehir'in sorunlarını eğilmeniz lazım. Bakın trafik konuştuk çevre yolunda ciddi bir trafik var. Yani bu çevre yolunda çok hızlı bir şekilde 7 milletvekili bir araya gelip talebi nereden yapacaksa, simdi bildiğiniz gibi bakanların da hani yaptırım güçleri yok. Gerekirse sarayda bu isin patronu orası ise oraya gideceksiniz birlikte bunun yapılması için bir duruş sergileyeceksiniz; bunu istemek zor ya da olumsuz bir şey değil Eskişehir için ise diyorsunuz.' Saadet Partisi il Başkanı Fesih Bingöl ise aynı soruya 'Utku beyin çok önemli çalışmaları var bunu ben takdir ediyorum.Onun dışındaki milletvekillerinden sadece Arslan bey ile zaman zaman görüşüyorum. Diğer milletvekillerinin Eskişehir ile ilgili sorunları dile getirdiğini hiç duymadım. Biz zaman zaman arıyoruz, kentin sorunlarını ifade ediyoruz. Cumhurbaşkanı tek yetkili ona sizin meseleyi götürmeniz lazım. Milletvekilleri bile kendisiyle görüşemiyor. Çok başarılı olmak için orayla devamlı diyalog halinde olmak lazım. Maalesef Eskişehir
bu sansa sahip degil' yanıtını verdi.

Ucuz toprak istiyorsunuz
Vatandaşların çok zorum durumda olduğunu bildiğini ve sorunların farkında olduklarını söyleyen CHP il Başkanı Recep Taşel, 'Ancak Eskişehir'de bir mevkidaşım AK Parti Il Başkanına bir şey söylemek istiyorum. Bakın burada iktidarın temsilcisisiniz. Lütfen gerçeklerle konusun. Çamur oldu kar yağınca Twitter'dan kampanya yapmak bunların hiçbir tanesi; URAYSIM'i engelledin demek; bunlar siyasette cambaza bak demektir. Ekonomik yoksulluk, derin yoksulluk had safhada insanların canı burnunda ama siz kalkıyorsunuz Twitter'dan… Lütfen gidin esnafla yüz yüze konusun, sanayiciye gidin, KOBİ'ye gidin çiftçiye gidin ya süt üreticileri süt üretemiyor. Yeme para yetiştiremiyorlar, yem 300 lira olmuş. 1 kilo süt sattığınızda 2 buçuk kilo yem alabilmelisiniz ama süt 4 lira yem 6 lira. 1 kilo et sattığınızda 25 kilo yem alabilmesiniz. Su anda bunu 10 kilo alamıyorsunuz. Yani o kadar insanlar zor durumdaki. Sağlıkçılara gidin bu memleketten diyorsunuz, sağlıkçı ömrünü okuyor geçiriyor, hekim yaklaşık 11 yıl okuyor. Ondan sonra baktığınız zaman siz yoksulluk sınırında ücret aldıkları gözünüze batıyor. Beğenmezsem de gidiniz diyorsunuz. Atatürk Anıtı'na çelenk koymaya giden 89 yasındaki hekimi polisiniz yere düşürüyor, tartaklıyor. Türkiye nereye gidiyor? Siz lütfen Sayın AK Parti Il Başkanı Zihni Çalışkan bizim gençlerimizi, yöneticilerimizi, adliyelere sürekli olarak davacı olup suç duyurusunda bulunup taşındırmayın. Eskişehir'deki göreviniz sizin buraya hizmet getirmek, bu hizmetleri yapamıyorsanız da cambaza bakın demeyin. Büyükşehir Belediye Başkanımızı haksız yere suçlamayın. URAYSIM'in içi bostur. Bunu geçen yıl burada bir program süresince URAYSIM'in neden orada olmaması gerektiğini anlattık. Bilirkişi raporu vermiş onlara saygınız olsun. Mahkemeye verilmiş mahkeme bilirkişi tayin etmiş. Bilirkişi ne demiş? Her açıdan hem tarım toprağı ova kapsamında hem arkeolojik olarak değerli hem topografik olarak birçok neden bulmuş orada olmaması için siz neden simdi Sayın Büyükşehir Belediye Başkanını suçluyorsunuz? Çok iyi yapmış emeğine sağlık, iyi ki mahkemeye gitmiş. O tarım topraklarımızda bizim buğdaya ayçiçeğine ihtiyacımız var. Gidin sanayide yapının yatırımlarınızı.Ucuz toprak yok size bunu anlayın. Orada ucuz toprak istiyorsunuz, bunu da biliyoruz.Ben sanayiciyim niçin orayı tercih ettiğinizide biliyorum. TÜLOMSAŞ'ın kupon arazisi gelecekte siz yerel yönetimi aldığınızda size kalacak diye düşünüyorsunuz, olmayacak böyle bir şey size bırakmayacağız burayı' seklinde konuştu.

Kutuplaşmak niye
Saadet Partisi Il Başkanı Fesih Bingöl de, 'Biz ülkeyi kendi malımız, insanları da köle olarak göremeyiz. Bu anlayış maalesef bugün hakim. Çünkü toplumun bütün kesimlerini derdi. Bizim derdimiz yükü bizim yükümüz, acısı bizim acımızdır. Omuzlamaya çalıştıklarımız kin ve nefret degil, vicdan merhamet, adalet içindir. Kucaklaşmak varken kutuplaşmak niye' şeklinde konuştuu.
Editör: TE Bilisim