Turizmci Ozan Koçak, turizm piyasasını değerlendirdi. Bu yıl fiyatların önceki yıla göre 2-3 kat arttığını söyleyen Koçak, 'Dolar ve Euro'nun düşmeye başlaması fiyatlarda olumlu etki yarattı. Oteller Euro ve Dolar bazlı çalıştığı için ufak tefek kampanya yaptılar. Fakat tesisler dolduğu için biraz geç kalındı. Oteller dolu fakat otellerin dolmasındaki büyük etken Avrupa misafiri. Türk misafirler bu yıl çok fazla otellere gidemiyor. İç açıcı bir yıl olmadı. Misafirlerin aldığı ücretle tatil orantıları doğru orantılı değildi. Bu yüzden çok fazla satış yapamadık. Geçen yıla oranla yüzde 30-40 düşüş var' dedi.
FİYATLAR FAZLA
'Şu anda gidilebilir bir otel için minimum fiyat aralığı 400-500 lira bandında' ifadelerini kullanan Koçak, 'Bunu 5 gece ile çarptığımızda iki kişilik bir aile 4-5 bin liraya tekabül ediyor. Bu da asgari ücretin 2020 lira olduğu bir ülkede çok fazla. İnsanlar 2-3 aylığını 5 gecelik bir tatile yatırmak istemiyorlar. Çadır satışları patlamış durumda. İnsanlar tesislere gidemediği için artık kamp bölgelerine gidiyor. Eskiye döndük. Bunun sonu ne olacak bilmiyoruz. Misafirlerimizi erken rezervasyona davet ediyorum. Sanırım artık sezonda çok fazla otel alamayacaklarını düşünüyorum' şeklinde konuştu.
AKDENİZ SEVİLİYOR
Tatil için daha çok Akdeniz bölgesinin tercih edildiğini kaydeden Koçak, 'Bunun sebebi Akdeniz bölgesindeki otel fazlalığı ve rekabet. Rekabet hizmet doğuruyor, hizmet kalitesini arttırıyor. Uygun fiyata iyi hizmet almak istiyorsa misafirlerimiz Akdeniz'i tercih ediyor. Ege'de bu iş sezonsal açıdan daha zayıf. Ege Temmuz-Ağustos aylarında sadece aktif bir sezon yaşıyor. O yüzden fiyatı daha pahalı, hizmet kalitesi de daha düşük oluyor. Misafirlerimiz her yıl olduğu gibi bu yıl da yüzde 90 Akdeniz'i tercih ediyor' ifadelerini kullandı. HM
Editör: TE Bilisim